Κάποιοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους αριθμούς, επειδή συνήθως στις δημοκρατικές διαδικασίες απεικονίζουν την ουσία των πραγμάτων. Με βάση αυτό, πολλοί επισήμαναν κάτι όντως αξιοσημείωτο από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Κυριακή. Τι ήταν αυτό;
***
Προσέξτε: ο κ. Αλ. Τσίπρας έθεσε ως γνωστόν υποψηφιότητα για να εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή ως ίσος μεταξύ ίσων, όπως είπε. Έλαβε λοιπόν τους περισσότερους σταυρούς από όλους, για την ακρίβεια 2096. Ουδείς φυσικά αμφισβητεί την εσωκομματική του ισχύ, όμως οι «αριθμολάτρες» διαπιστώνουν κάτι. Ότι από στην ψηφοφορία συμμετείχαν 2897 μέλη. Όπερ σημαίνει ότι 801 εξ αυτών δεν ήθελαν τον πρόεδρο να συμμετέχει στην Κεντρική Επιτροπή.
***
Αν δεχθούμε (αυθαιρέτως) ότι σύσσωμη η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία έλαβε συνολικά 695 ψήφους δεν στήριξε Τσίπρα, τότε θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και στους κόλπους της πλειοψηφίας, ο κ. Τσίπρας έχει ένα μικρό ποσοστό συντρόφων που πιθανώς θα θέλουν να του διαμηνύσουν κάτι. Τι θα είναι αυτό, θα φανεί λίαν προσεχώς…
***
Πάντως στενός συνεργάτης του κ. Αλ. Τσίπρα έλεγε χθες στο καφενείο της Βουλής ότι «το κόμμα είναι πλέον ενωμένο και έτοιμο να κυβερνήσει». Το κυριότερο που έχει να εμφανίσει και ως κυβέρνηση είναι η διαφάνεια και οι ανοιχτές διαδικασίες. Όταν ρωτήθηκε εάν στην έννοια «ενωμένο» περιλαμβάνει και τον κ. Π. Λαφαζάνη του Αριστερού Ρεύματος, ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα απάντησε: «Βεβαίως και όταν γίνουμε κυβέρνηση, που δεν θα αργήσει αυτό να γίνει ο Λαφαζάνης προορίζεται για ένα ισχυρό υπουργείο».
***
Συνεργάτης μου αναζήτησε αμέσως τον κ. Λαφαζάνη και του μετέφερε τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει ο κ. Τσίπρας, μόλις (και όποτε) αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας. Και ιδού τι απάντησε ο λεγόμενος «αιρετικός του ΣΥΡΙΖΑ»: «Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω, αρχίζουν και μοιράζουν από τώρα υπουργεία; Τους λέω, λοιπόν να μη βιάζονται γιατί ενίοτε οι κυβερνήσεις δεν σχηματίζονται. Πώς λέμε ότι οι παραιτήσεις ενίοτε γίνονται αποδεκτές; Ε, κάτι τέτοιο»!!
***
Τους έπιασαν στα πράσα. Τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ανιχνεύσεως μετάλλων (και όπλων) που εγκαταστάθηκαν τη Βουλή (νέας τεχνολογίας) μπορούν τώρα να εντοπίσουν όσους εισέρχονται στο Κοινοβούλιο και είναι… οπλισμένοι. Και «συνέβαλαν» ήδη τους πρώτους οπλισμένους: Δύο αστυνομικούς με πολιτικά συνοδούς βουλευτών, αλλά και δύο χρυσαυγίτες βουλευτές. Τους ζητήθηκε ευγενικά να αφήσουν τα όπλα τους στην είσοδο, οι αστυνομικοί τα φύλαξαν σ΄ ένα συρτάρι γραφείου και όταν οι κάτοχοι των όπλων αποχώρησαν τους παραδόθηκαν και πάλι. Κάτι δηλαδή, (μου θυμίζει), σαν τις παλιές καλές ταινίες (αμερικάνικες) γουέστερν με τον Τζον Γουέϊν.
***
Η πρόταση για την αυστηρότερη τήρηση του κανονισμού ασφαλείας της Βουλής ώστε κανείς να μην μπορεί να εισέρχεται στο Κοινοβούλιο οπλισμένος, ελήφθη, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Σώματος κ. Ευ. Μεϊμαράκη πριν από λίγες ημέρες και πέρασε ομόφωνα από τη Διάσκεψη Προέδρων (στην οποία μετέχει και ο κ. Χρ. Παππάς, ο αποκαλούμενος και θεωρητικός της Χρυσής Αυγής). Ο κ. Μεϊμαράκης μάλιστα πρότεινε (και αυτό έγινε δεκτό) ότι πρώτοι στη Βουλή θα εισέρχονται και θα περνούν και πρώτοι από τα ηλεκτρονικά μηχανήματα οι βουλευτές και εν συνεχεία οι αστυνομικοί συνοδοί τους για να μην ξεφεύγει κανείς.
***
Μια και ο λόγος για τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, με ενημερώνει ότι το μοναδικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί αυτός και η σύζυγός του είναι ένα ταπεινό Mini cooper. Τα άλλα που του έχουν χρεωμένα, όπως ένα Πασάτ και ένα Γκολφ 1.400cc, ούτε λιμουζίνες είναι ούτε τα χρησιμοποιεί: «Άλλο να μου έχουν χρεωμένα αυτοκίνητα και άλλο ποια από αυτά χρησιμοποιώ», λέει. Όσο για τη Μερτσέντες (εάν αυτή λογαριάζεται λιμουζίνα) που επίσης του την έχουν χρεωμένη οι υπηρεσίες της Βουλής χρησιμοποιείται μόνον για τους επίσημους επισκέπτες και έως τώρα ελάχιστα χιλιόμετρα έχει κάνει, τουλάχιστον επί προεδρίας του.
***
Ο κ. Κρίτων Αρσένης, ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ που τις προάλλες δημιούργησε πρόβλημα ζητώντας να σταματήσουν οι θαλάσσιες ασκήσεις υποβρυχίων επειδή τα σόναρ τους ενοχλούν τα δελφίνια και τις φάλαινες, ξαναχτύπησε πάλι.
Αυτή τη φορά στόχος του ο κ. Α. Λοβέρδος. Με ανάρτηση του στο facebook ο κ. Αρσένης επιτίθεται στον κ. Λοβέρδο, όχι επειδή δημιούργησε νέο πολιτικό φορέα και διεγράφη από το ΠαΣοΚ, αλλά επειδή ζήτησε τη κατάργηση των αδειοδοτήσεων προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις:
«Η λύση στη κρίση δεν είναι οι ανεξέλεγκτες επενδύσεις που θα φέρουν τυχοδιώκτες στη χώρα», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ.
***