Ένα απίστευτο αρνητικό ρεκόρ κατέχει από χθες η Ελλάδα. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους. Σχεδόν έξη στους δέκα νέους κάτω των 25 ετών είναι αυτή τη στιγμή άνεργοι. Την ώρα που υποτίθεται ότι αγωνιούμε για επενδύσεις, το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας μας οι νέοι, είναι καταδικασμένοι είτε να βρίσκονται στο περιθώριο, είτε να αναζητούν διέξοδο φεύγοντας στο εξωτερικό. Στην πιο δημιουργική φάση της ζωής τους αντί να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας, βιώνουν μια κατάσταση μιζέριας και απογοήτευσης. Και η χώρα, που μαζί με τις οικογένειες τους, έχουν επενδύσει στο μέλλον τους, δαπανώντας μόχθο και χρήμα, βλέπει μια γενιά να χάνεται ουσιαστικά. Καμιά πρωτοβουλία που να δίνει διέξοδο,καμιά αγωνία για το τι θα απογίνουν, μόνο ευχολόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Περιμένοντας μια ανάπτυξη που όλο εξαγγέλλεται, αλλά δεν φαίνεται στον άμεσο ορίζοντα τουλάχιστον, η νέα γενιά βυθίζεται στη δίνη της κρίσης.Υπάρχουν βέβαια μικρές ομάδες, μοναχικές πρωτοβουλίες που προσπαθούν μέσα σ αυτό το κλίμα απογοήτευσης να δημιουργήσουν τις δικές τους ευκαιρίες.Προσπαθούν με τις ισχνές τους δυνάμεις να αναπτύξουν τις καινοτόμες ιδέες τους,ανακαλύπτουν τη χαρά της δημιουργικής παραγωγής,αναζητούν κάθε ευκαιρία που τους προσφέρεται. Αλλά δεν αρκούν,δεν μπορούν μόνοι τους να βγουν από το λαβύρινθο της κρίσης. Η πολιτεία, το κράτος, το πολιτικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα που θα έπρεπε να είναι αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε δημιουργική πρωτοβουλία,συνήθως απουσιάζουν βυθισμένοι στη δική τους κρίση.
Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε έτσι. Έστω με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, η πολιτεία, η κυβέρνηση οφείλει να αφυπνιστεί. Δεν μπορεί να παρακολουθεί τα καλύτερα μυαλά, τους πιο εκπαιδευμένους και δημιουργικούς πολίτες να εγκαταλείπουν τη χώρα ή να φυτοζωούν μέσα σε μια καταστροφική αδράνεια. Ας αξιοποιήσουν το ΕΣΠΑ, τα όποια κοινοτικά προγράμματα, τους λίγους πόρους που έχουν με προτεραιότητα για τους νέους. Γιατί αυτοί είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο μας μήπως και μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.