Δύο σενάρια οικονομικής προσαρμογής με περικοπές 11,5 δισ. ευρώ θα παρουσιάσει ο κ. Ι. Στουρνάρας στην τρόικα την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο διετές και το δεύτερο τετραετές. Κατά συνέπεια, η επαναδιαπραγμάτευση είναι ήδη «πάνω στο τραπέζι», όσο κι αν η κυβέρνηση αποφεύγει προς το παρόν να τη διαφημίσει. Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το θέμα στο Eurogroup.

Δεν χρησιμοποίησε όμως τη λέξη «renegotiation» (αναδιαπραγμάτευση), αλλά τη φράση «Fine tuning» («τελειότερη ρύθμιση») για να αναφερθεί στις ανάγκες διαφοροποίησης του μνημονίου λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης. Μου λένε ότι η φράση αυτή έχει συμπεριληφθεί στα πρακτικά της συνεδρίασης και θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα διαπραγμάτευση η οποία θα ακολουθήσει των συζητήσεων με την τρόικα επάνω στα δύο σενάρια.
***
Εκτός των νέων οργάνων του ΠαΣοΚ η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Οι δύο πολιτικοί διαψεύδουν πάντως ότι ετοιμάζουν νέο κόμμα, όσο κι αν οι πολιτικοί φίλοι τους δεν συζητούν πλέον παρά μόνο αυτό. Η Αννα όταν μιλάει με τους φίλους της υποστηρίζει ότι αρνήθηκε τις προτάσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου να συμμετάσχει στα όργανα για πολιτικούς λόγους. Οι εκσυγχρονιστές πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ διακρίνεται από μεταρρυθμιστική αφλογιστία (η οποία π.χ. τον οδηγεί να ασπάζεται τον πρόεδρο των ταξί…).

Υπάρχουν όμως και προσωπικοί λόγοι. «Δεν μπορεί να χάσαμε 33 μονάδες σε δυόμισι χρόνια και να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα» ακούστηκε να λέει σε φιλικό τραπέζι. «Πρέπει να κάνουμε όλοι μια συζήτηση με τον εαυτό μας». Η Αννα θα κάνει τη συζήτηση με τον εαυτό της κατά τη διάρκεια των διακοπών του Αυγούστου (για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια θα κάνει 15 ημέρες διακοπές χωρίς διακοπή…) και στη συνέχεια στις ΗΠΑ όπου, όπως επιμένει πληροφοριοδότης μου, θα δώσει διαλέξεις σε αμερικανικό πανεπιστήμιο «σε στυλ Γιώργου».
***
Ολοι θέλουν τις μεταρρυθμίσεις, πλην ο καθείς με τον δικό του τρόπο. Η παράφραση της παραπάνω γνωστής ρήσης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για την Επανάσταση του ’21 ταιριάζει σε πολλούς νεόκοπους ή βετεράνους εκσυγχρονιστές, οι οποίοι έχουν οργανωθεί σε μια σειρά από ομάδες. Η «Δυναμική Ελλάδα» του κ. Ηλία Μόσιαλου, το «Π80» που επηρεάζεται διακριτικά από τον κ. Ι. Ραγκούση και από εκεί και πέρα το υπαινικτικό… «Μπροστά», η «Πρωτοβουλία» και οι «Πολίτες για το Αύριο».
Ολες αυτές οι ομαδοποιήσεις υποτίθεται ότι είναι «αθώες», αλλά ασφαλώς δεν είναι. Μου λένε ότι το φθινόπωρο θα εκδηλωθεί πρωτοβουλία για την ενοποίηση των παραπάνω ομάδων σε έναν ενιαίο φορέα που μπορεί να αποτελέσει το πρόπλασμα νέου κόμματος. Οι κακεντρεχείς ωστόσο επιμένουν ότι το «νέο κόμμα» δεν θα ξεπεράσει το 1,8% και αυτό αφού θα έχει απορροφήσει τον Μάνο και τον Τζήμερο.
***
Παραλίγο να κλείσει η Πειραιώς (στο ύψος της Ιεράς οδού) την Πέμπτη το βράδυ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους παλιούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου για ένα ντρινκ στην ταράτσα του Ιδρύματος Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Πληροφοριοδότης μου ξεχώρισε τον κ. Νίκο Αθανασάκη και την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, τον κ. Κ. Θέο, την κυρία Κατερίνα Λαμπρινού, που είναι και σήμερα συνεργάτις του πρώην πρωθυπουργού, και τον κ. Αλέξανδρο Χατζόπουλο, λογογράφο του Γιώργου.

Καθώς πολλοί συνεργάτες, νεότεροι και παλαιότεροι, προσήλθαν μετά φίλων και συζύγων, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τα 150 άτομα. Με μουσική lounge που έφθανε από το απέναντι μπαράκι, οι εν λόγω δεν συζητούσαν ούτε για την τρόικα ούτε για το «νέο ΠαΣοΚ», αλλά για τις διαλέξεις που θα δώσει ο κ. Παπανδρέου στο Χάρβαρντ.
***
Το εφετινό «συνέδριο της Σύμης» (που όπως έχει τονίσει επιφανής χρονογράφος «γίνεται οπουδήποτε αλλού εκτός από τη Σύμη») διοργανώνεται εφέτος στη Σάμο. Επιφανής καλεσμένος ο βρετανός καθηγητής κ. Ρόμπερτ Σκιντέλσκι, ο βιογράφος του Κέινς, ο οποίος θα μιλήσει την προσεχή Τρίτη.
***
Μπορεί η τρόικα να έρχεται στις 24 Ιουλίου για να «τιμωρήσει» την Αθήνα, αλλά η ελληνική ύπαιθρος θα προστατευτεί από τους Ευρωπαίους. Μαθαίνω ότι στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Αρτας θα σπεύσουν στις 23 Ιουλίου οι ευρωβουλευτές Σπ. Δανέλλης, Γ. Κουμουτσάκος και Γ. Χατζημαρκάκης για να συμμετάσχουν σε εκδήλωση για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Guest Stars μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ. Και του χρόνου.
***
Ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Πάνος Καμμένος που κατηγόρησε κατ’ επανάληψιν τον κ. Ανδρέα Α. Παπανδρέου ότι «έπαιξε με τα CDS» ή ο κ. Παπανδρέου που κατέθεσε αγωγή εναντίον του η οποία, όπως μαθαίνω εκδικάζεται τον Σεπτέμβριο; Μου λένε ότι προβληματίστηκαν πολλοί φίλοι του Αντρίκου όταν έμαθαν ότι ο εισαγγελέας κ. Γ. Πεπόνης δεν επέτρεψε η υπόθεση να μπει στο αρχείο.

Η ιστορία είναι με δυο λόγια η εξής: η εταιρεία Unigestion, στην οποία ο κ. Παπανδρέου εργαζόταν ως σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος, κατηγορήθηκε ότι επένδυσε σε ελληνικά CDS. Σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος όμως βεβαιώνει ότι ποτέ η εταιρεία αυτή δεν αγόρασε CDS. Και το ερώτημα που συζητούν ορισμένοι είναι το εξής: Υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο ή απλώς η υπόθεση συντηρείται για να μειωθούν οι πιθανότητες η δίκη του Σεπτεμβρίου να καταλήξει σε κάποια… αστρονομική αποζημίωση;
***
Μου λένε ότι ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης επελέγη από τον κ. Ευ. Βενιζέλο για να λύσει το πρόβλημα του λόγου ύπαρξης των σοσιαλιστικών κομμάτων σε περιβάλλον τρόικας, μνημονίου και διεθνοποιημένου χρηματοοικονομικού καπιταλισμού. Ο πρώην υπουργός θα αναλάβει το think tank του ΠαΣοΚ, το ΙΣΤΑΜΕ. Τούτες τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται η επιστράτευση των διανοουμένων του Σοσιαλισμού και ο κ. Σκανδαλίδης είναι ένας από αυτούς. Θυμίζω ότι η κρίσιμη ιδεολογική συνεισφορά του Κώστα στο ΠαΣοΚ μετά το 2000 ήταν η εμμονή με την οποία υποστήριζε ότι μετά την «εποχή της αλλαγής» και την «εποχή του εκσυγχρονισμού», ο τρίτος κύκλος της Μεταπολίτευσης θα ήταν η… «εποχή της ευημερίας»!
***
Μετά τον Μεγάλο Αλέξανδρο οι Σκοπιανοί είναι αποφασισμένοι να «ταλαιπωρήσουν» και τον πατέρα του Φίλιππο Β’. Μαθαίνω ότι ετοιμάζονται να υψώσουν χάλκινο άγαλμα 13 μέτρων το οποίο θα βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων σε βάθρο ύψους 13 μέτρων. Αναμένω να ακούσω για το άγαλμα της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από την άλλη πλευρά, μαθαίνω ότι οι Σκοπιανοί εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί εσχάτως στις επαφές τους με την Αθήνα. Αλλά ίσως γι’ αυτό χρειάζονται ένα ακόμα άγαλμα σε κεντρική πλατεία…
***
Ενας κύκλος κλείνει κι ένας νέος κύκλος ανοίγει από αυτή την εβδομάδα για τον πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Μπίκα. Επειτα από δυόμισι χρόνια επιτυχούς παραμονής στην «ηλεκτρική καρέκλα» του διοικητή της ΕΥΠ, μια θέση υψηλής ευθύνης και πολλαπλών και σύνθετων αρμοδιοτήτων, παραδίδει τη σκυτάλη στον διάδοχό του και επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών για να αξιοποιηθεί σε έναν καινούργιο ρόλο και μια νέα θέση, την οποία έχει ήδη επιλέξει ο υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος. Ποια θα είναι η θέση αυτή; Με διαβεβαιώνουν πως ούτε ο ίδιος δεν το γνωρίζει ακόμα…
***
Με φορτηγό καταφθάνουν αυτές τις ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου τα βιογραφικά σημειώματα των στελεχών της ΝΔ που επιδιώκουν μια θέση (κι έναν μισθό) στην κρατική μηχανή. Μου λένε πάντως ότι από την πρώτη ανάγνωσή τους, ένα στα τρία πετιέται αμέσως στον κάλαθο των αχρήστων. Διότι αρκεί μια απλή ανάγνωση της πορείας ορισμένων υποψηφίων διοικητών για να αντιληφθεί ο καθένας ότι ορισμένοι θέλουν να συνεχίσουν να πλουτίζουν σε βάρος του κράτους.

Αυτή όμως είναι και η πρώτη εντολή που έχει δώσει ο Αντ. Σαμαράς στους κκ. Κ. Μπούρα και Δ. Σταμάτη οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη της διαλογής των βιογραφικών: «Αν δεν είναι κρυστάλλινο πετιέται αμέσως». Κι έτσι ένα φορτηγό με βιογραφικά φθάνει στο Μαξίμου, αλλά την ίδια ώρα ένα άλλο φορτηγό με βιογραφικά κατευθύνεται προς την ανακύκλωση. Ελπίζω η αυστηρότητα να διατηρηθεί γιατί θυμίζω ότι και άλλες κυβερνήσεις ξεκίνησαν «αυστηρά», αλλά στο τέλος βυθίστηκαν στα σκάνδαλα.
***
Από την περασμένη εβδομάδα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, άνοιξε η όρεξη των επενδυτών και των εκπροσώπων των συμφερόντων τους. Τα high class εστιατόρια (ιδίως όσα σερβίρουν καλό ψάρι…) άρχιζαν να γεμίζουν με παρέες Ελλήνων και αλλοδαπών που συζητούν «για δουλειές» (δηλαδή για το πώς και πότε θα αρπάξουν τα φιλέτα σε τιμές ευκαιρίας…). Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στα υπουργεία. Εκεί άρχισε η παρέλαση των διπλωματών και μάλιστα με διαφορετικό ύφος ο καθένας. Σύμφωνα με τις περιγραφές των υπουργών, ο πιο επιθετικός είναι ο αμερικανός πρεσβευτής κ. Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, ο οποίος δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι δεν μπορεί να καταλαμβάνει με τα αυτοκίνητα και τους σωματοφύλακές του όλο το οδόστρωμα μπροστά από την είσοδο του υπουργείου μόνο και μόνο για να αποβιβαστεί. Ο πιο μεθοδικός είναι ο γάλλος πρεσβευτής κ. Ζαν Ντεφόρζ, ο οποίος έχει ήδη συναντήσει σχεδόν όλους τους υπουργούς που σχετίζονται με επενδύσεις. Ο πιο απότομος είναι ο γερμανός πρεσβευτής κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ, ενώ ο πιο ευγενής είναι ο Κινέζος κ. Du Kiwen. Φινλανδοί και Ολλανδοί κινούνται επίσης πολύ σε υπουργικά γραφεία την τελευταία εβδομάδα, ενώ ο λιγότερο κινητικός είναι ο βρετανός πρεσβευτής κ. Ντ. Λάντσμαν. Σαν να μην άλλαξε σχεδόν τίποτε από το 1950 ή το 1830…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ