Καμιά κυβέρνηση δεν θα κάνει δουλειά αν δεν γίνει πιο εποικοδομητική η (εκάστοτε) αντιπολίτευση. Ακόμη και τώρα, εν μέσω κρίσης, δυσκολεύονται να υποστηρίξουν μια καλή ιδέα. Η καλή ιδέα λοιπόν έρχεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχει ελεύθερη γη που δεν αξιοποιείται, υπάρχει το καλό το κλίμα, που είναι δωρεάν, υπάρχουν χιλιάδες νέοι που στρέφονται προς τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Λέει λοιπόν ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ότι ετοιμάζει ένα πακετάκι για να ζωντανέψει η ύπαιθρος, να βγει κανένα φράγκο, να υπάρξει «ανάπτυξη». Σε αυτό το πλαίσιο συζητεί την ίδρυση αγροτικών λυκείων και ενισχύει την τεχνογνωσία με σεμινάρια. Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι «αντί να πάει το σύστημα στην αγροτική εκμετάλλευση γίνεται το αντίστροφο, καλώντας τον αγρότη για θεωρητική διδασκαλία στην πρωτεύουσα της κάθε περιφέρειας». Αρκεί δηλαδή να πουν την εξυπνάδα τους, χωρίς να σκεφτούν ότι τα λύκεια δεν είναι κρομμύδια για να φυτεύονται το ένα δίπλα στο άλλο.

Για τους συνδικαλιστές της εκπαίδευσης προκύπτουν άλλα μεγάλα προβλήματα. Γιατί, ερωτούν, τα αγροτικά λύκεια να ιδρυθούν από άλλο υπουργείο πλην της Παιδείας (που θα έχει απλά την εποπτεία); Ίσως επειδή ο φιλόλογος κι ο θεολόγος δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν το δάκο απ’ το τζιτζίκι. Εναντιώνονται και επί του πολιτικού, θέτοντας το ψευδοδίλλημα «με το δημόσιο σχολείο ή με το σχολείο των αγορών και της τρόικα;». Η τεχνική εκπαίδευση λοιπόν παρουσιάζεται ως ο δαίμονας που δίνει απευθείας επαγγελματική διέξοδο στους νέους. Θεωρούν πιθανώς πιο σωστό να τελειώνουν όλοι τσάτρα πάτρα ένα γενικό λύκειο και μετά να κάνουν δουλειές του ποδαριού. Η υγιής αντίδραση θα ήταν να συμβάλλουν θετικά στην ίδρυση αυτών των σχολείων/ οικοτροφείων και να πουν πως φαντάζονται αυτά τα ιδρύματα που θα περιβάλλονται από κτήματα. Σημειωτέον η φοίτηση, η στέγαση και σίτιση των μαθητών θα είναι δωρεάν. Η αντιπολίτευση και ο συνδικαλισμός όμως εμμένουν στα μικρά και τα μεγάλα «όχι», εμμένουν στην γκρίνια, τον μηδενισμό, τη μιζέρια.

Στο πακετάκι Σκανδαλίδη προβλέπεται να διατεθούν 1.216.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Θα ενοικιαστούν προς 5 ευρώ ανά στρέμμα τον μήνα, για διάστημα 5 ως 25 ετών. Έχουν υποβληθεί 6.500 αιτήσεις. Οι κάτοχοι τίτλου σπουδών στα γεωργικά θα έχουν προτεραιότητα σε κάθε είδους επιδότηση. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, ο αγρότης δεν είναι αυτός που θα εισπράξει ενισχύσεις για να τις κάνει BMW και να παίζει πρέφα ολημερίς. Στον αγροτικό τομέα υπάρχει προοπτική και οι νέοι συνωστίζονται για να αποκτήσουν ειδική γνώση και να γίνουν ανταγωνιστικοί. Ενδεικτικά: Χίλια εκατόν πενήντα άτομα συμμετέχουν αυτό το εξάμηνο στα σεμινάρια βραχείας διάρκειας (120 ωρών) του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών. Για τη φοίτηση στη Γαλακτοκομική Επαγγελματική Σχολή Ιωαννίνων πέρσι οι ενδιαφερόμενοι ήταν 80, φέτος έγιναν 160.

Ενόσω όλοι μιλούν αφηρημένα για «ανάπτυξη» η γη και τα ζώα μπορούν να αλαφρύνουν το οικονομικό πρόβλημα. Η χώρα ξοδεύει 2 δισ. ευρώ ετησίως για την εισαγωγή κρέατος (πρόκειται για το 30% των εισαγωγών). Ταυτόχρονα υπολειτουργούν 160 σφαγεία, ικανά να τροφοδοτήσουν όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν εδάφη για να καλλιεργηθούν ζωοτροφές και να γίνει ακόμη πιο κερδοφόρος η ιδέα. Συνοψίζοντας: δεν είναι ώρα για μικροκομματικές κόντρες και μάχη εντυπώσεων. Οι καιροί απαιτούν γόνιμη αντιπολίτευση, κάτι σαν «κυβερνώσα Βουλή» όπου όλοι θα έχουν την ευθύνη για τη διοίκηση της χώρας.