Δυσαρεστημένα είναι πολλά στελέχη της τρόικας με τον «πολύ» κ. Πόουλ Τόμσεν. Ο Δανός του ΔΝΤ δεν διακρίνεται πάντοτε από το ομαδικό πνεύμα που θα επέβαλλε η συνεργασία με τους ευρωπαίους. Κάποιοι του καταλογίζουν δυσφορία με τον απίστευτα γραφειοκρατικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί – αλλά ενδεχομένως δεν πρέπει να έχει και πολύ άδικο. Το τελευταίο faux pas του κ. Τόμσεν είναι ότι μίλησε στον Τύπο (για να υποστηρίξει την μετατροπή της Ελλάδος σε χώρα βαλκανικών δυνατοτήτων…) ενώ η συμφωνία όλων ήταν να μη μιλήσει κανείς προτού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Προφανώς θα ήθελαν να μιλήσουν και οι άλλοι, δηλαδή ο κ. Ματίας Μορς (ΕΕ) και ο κ. Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και ο κ. Τόμσεν «τους έκλεψε την παράσταση».

**

Δεν έχει περάσει ένας μήνας από το 2012 και ο προϋπολογισμός μοιάζει με κείμενο επιστημονικής φαντασίας αφού έχει συνταχθεί με πρόβλεψη ύφεσης 2,5%. Η ύφεση ήδη προεξοφλείται ότι πρόκειται να ξεπεράσει το 3% και αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα στο μέλλον για να τηρηθούν οι στόχοι. Σημειώνω ότι οι μυστικοί κυβερνητικοί υπολογισμοί για το μέγεθος της ύφεσης σε περίπτωση που «περάσει» το πακέτο εσωτερικής υποτίμησης της τρόικας είναι… 10%. Κάποιοι λένε ότι οι αναπληρωτές υπουργοί κκ. Φ. Σαχινίδης (δαπάνες) και Π. Οικονόμου (έσοδα) θα κληθούν να εξαντλήσουν την εφευρετικότητά τους, αλλά άλλοι αντιτείνουν ότι αυτό το ευχάριστο έργο θα το αναλάβουν άλλοι αφού θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές.

**

Τι θα γίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία μετά το «κούρεμα» των ομολόγων στα οποία είχαν επενδύσει τις εισφορές των ασφαλισμένων; Ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχε διαβεβαιώσει τον Οκτώβριο ότι θα ενισχυθούν με… δημόσια περιουσία. Δεν ξέρω αν πρόκειται για την ίδια δημόσια περιουσία που δεν μπορεί να πωληθεί από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Εκείνο που ξέρω είναι πως η περιουσία του ελληνικού κράτους αφιερώνεται αποκλειστικά στην μείωση του δημοσίου χρέους. Κατά συνέπεια το «κούρεμα» των ταμείων θα μετασχηματιστεί σε «κουρά των συνταξιούχων». Αλλά και αυτό προφανώς θα απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση…

**

Ο Dr. Doom έρχεται στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα οφείλει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να μην πληρώσει τα χρέη της. Πρόκειται για τον κ. Νουριέλ Ρουμπινί, καθηγητή οικονομικών του Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ο οικονομολόγος που προέβλεψε την κρίση του 2008 θα μιλήσει σε σχετική εκδήλωση του Intelligence Squared Greece σε συνεργασία με το BBC World News. Έτερος ομιλητής ο κ. Κ. Λαπαβίτσας της Σχολής Αφρικανικών Σπουδών του Λονδίνου. Και πολύ σωστά. Η αποχώρηση από την ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία αν δεν αξιοποιηθούν πλήρως και ενδελεχώς τα διδάγματα από την ήπειρο όπου ξεκίνησε η ζωή πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν.