Βιολογία και πολιτική

Το DNA του µνηµονίου φταίει που πάµε από το κακό στο χειρότερο. Αυτή είναι η διάγνωση του Βαγγέλη Βενιζέλου που επιπλέον δήλωσε «εξουθενωµένος», προφανώς από την προσπάθεια εφαρµογής των µεθόδων της γενετικής µηχανικής που κατέχει για να το διορθώσει, αυτό το άθλιο DNA.

Αλλά διορθώνεται δηµιούργηµα «ηλιθίων προτεσταντών»; Πώς να αντέξουν τα οµιχλώδη βόρεια δηµιουργήµατα στον µεσογειακό ήλιο; Θα µπορούσε ποτέ το φάντασµα του πατέρα του Αµλετ να κυκλοφορεί στην Αµοργό ή στη Μύκονο; Θα ήταν δυνατόν να κυκλοφορεί η τρόικα στην πλατεία Συντάγµατος αν δεν υπήρχε καθηµερινά οµίχλη σκουπιδιών φλεγοµένων;

* Αφού ο Βενιζέλος εξουθενώθηκε στους έξι µήνες, το ερώτηµα είναι πώς άντεξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεκαοκτώ. Ισως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε ήδη κουραστεί να παρακολουθεί παρελάσεις, τότε που ήταν ακόµη απλός υπουργός Αµυνας, τότε που δήλωνε πως οι απαιτήσεις της τρόικας για περιορισµό των στρατιωτικών δαπανών «θίγουν τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας» – ενώ εγώ ο βλάκας νόµιζα πως είναι ο σκληρός πυρήνας των κρατικών δαπανών που µας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

∆εκαοκτώ µήνες υπουργός Αµυνας ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έκλεισε, δεν µετακίνησε ούτε ένα από τα εκατοντάδες στρατόπεδα που εδώ και χρόνια έχουν κηρυχθεί άχρηστα. ∆ιότι τα στρατόπεδα υπάρχουν για να τροφοδοτούν την τοπική οικονοµία και να δικαιολογούν τον απίθανο αριθµό αξιωµατικών και στρατιωτών που υπηρετούν στις Ενοπλες ∆υνάµεις.

Μήπως λοιπόν το πρόβληµα είναι στο DNA του ελληνικού πολιτικού συστήµατος; Είναι γνωστό πως στο ανθρώπινο DNA το 95% είναι σαβούρα, junk DNA το λένε οι βιολόγοι, που δεν παίζει κανένα ρόλο στην αναπαραγωγή των κυττάρων και στη λειτουργία των οργανισµών. Μήπως και το 95% του DNA της ελληνικής πολιτικής σκηνής είναι σαβούρα και έτσι εξηγείται γιατί έγιναν junk και τα οµόλογα του ελληνικού κράτους;

* Κάτι τέτοια διαβάζω, µε πιάνει κατάθλιψη και κατεβάζω το ένα µετά το άλλο τα µελοµακάρονα – 100 κιλά θα γίνω ώσπου να περάσει η κρίση.

Σεβόµαστε τους καθολικούς

* Θα περάσει όµως η κρίση; Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι µπορεί να έχουµε µπροστά µας «αυτό που συνέβη το 1930». Ηταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που µπορούσε να µας κάνει ώστε να µας στρέψει στα µελοµακάρονα µε µεγαλύτερο πάθος. ∆ιότι οι αγορές δεν πείθονται ότι τα µέτρα που πήραν οι Ευρωπαίοι είναι επαρκή, όλο παράπονα ακούγονται: δεν έχει αρκετά κεφάλαια ο µηχανισµός στήριξης, δεν θεσπίστηκαν ευρωοµόλογα, δεν τυπώνει χρήµα η ΕΚΤ, δεν βγαίνει να αγοράσει όλα τα οµόλογα που κυκλοφορούν στην αγορά – όµως υπάρχει και η δήλωση του γερµανού κεντρικού τραπεζίτη Βάιντµαν ότι το να αρχίζει να αγοράζει αφειδώς η ΕΚΤ οµόλογα των ευρωπαϊκών χωρών θα ήταν σαν να προσφέραµε σε αλκοολικό µπουκάλι µε ποτό, µε την υπόσχεση ότι την εποµένη το πρωί το κόβει.

* ∆εν ξέρω τι ακριβώς συµβαίνει στις άλλες υπερχρεωµένες χώρες αλλά για την Ελλάδα σίγουρα ισχύει αυτό: δύο χρόνια τώρα στο χείλος του γκρεµού και το έλλειµµα του προϋπολογισµού εξακολουθεί να είναι στο 10% και εποµένως συνεχώς να συσσωρεύονται νέα χρέη.

Φταίει η ύφεση – σύµφωνοι, αλλά πόσο µεγέθυνε την ύφεση το ότι το κράτος µε τις έκτακτες φορολογίες πήρε όλο το χρήµα από την πραγµατική οικονοµία για να µπορέσει το ίδιο να µείνει όπως ήταν; Σίγουρα η ανεργία είναι ό,τι χειρότερο µπορεί να σου τύχει, αλλά γιατί τόση οδύνη για το ότι ως το 2015 θα απολυθούν 150.000 εργαζόµενοι από το κράτος, όταν σε ένα µόνο χρόνο προστέθηκαν 250.000 άνεργοι στους 620.000 που υπήρχαν ήδη στον ιδιωτικό τοµέα; Είναι παιδιά κατώτερου θεού όσοι δεν δουλεύουν στο ∆ηµόσιο; ∆ευτέρας τάξεως πολίτες;

Και, τέλος πάντων, αν δεν δουλεύει η ιδιωτική οικονοµία από πού θα συγκεντρωθούν οι φόροι για να πληρωθούν όσοι δουλεύουν στο ∆ηµόσιο;

* Αλλά γρηγορούν οι καθ’ ηµάς φύλακες, δεν θα επαληθευθούν τα δυσάρεστα προγνωστικά της Λαγκάρντ: ο Αλέξης Τσίπρας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου µε τη Σοφία Σακοράφα, κάλεσε την Αλέκα Παπαρήγα σε συστράτευση έτσι ώστε « να γίνουµε πρώτη πολιτική δύναµη, αφαιρώντας από τον κ. Σαµαρά τη δυνατότητα να πάρει τις 50 έδρες και να εφαρµόσει το µνηµόνιο ». Αν η δεκαετία του 1930 ήταν αυτή του φασισµού και του ναζισµού, η δεκαετία του 2010 θα είναι αυτή που θα µας κυβερνήσει ο ριζοσπαστισµός του Συνασπισµού και ο κοµµουνισµός του ΚΚΕ – και όποιος αντέξει.

* « Αν ο κ. Βενιζέλος είναι αντιµνηµονιακός, τότε εγώ είµαι ο Πάπας της Ρώµης. Και το λέω αυτό µε απόλυτο σεβασµό στους καθολικούς συµπολίτες µας » δήλωσε στη συνέντευξη του ιστορικού συναπαντήµατος ΣΥΡΙΖΑ – Σακοράφα. Νοµίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει πει ο Τσίπρας σε όλη του την πολιτική καριέρα.

Αντί ευρώ, σέκελ

* Αγρυπνούν και οι κυβερνητικοί φύλακες: άλλο ένα «σώµα ράµπο» κατά της φοροδιαφυγής ιδρύεται, θα ελεγχθούν για πολλοστή φορά τα «πόθεν έσχες» όλων των εφοριακών, θα ελεγχθούν και τα οικονοµικά των κοµµάτων, νέες συλλήψεις φοροοφειλετών αναγγέλλονται – που θα αφεθούν ελεύθεροι όπως και οι προηγούµενοι επειδή είναι χρεοκοπηµένοι και δεν θα έχουν να δώσουν δεκάρα.

Αλλοι στην κυβέρνηση έχουν συνειδησιακά προβλήµατα: το νοµοσχέδιο Ραγκούση για τα ταξί είναι αντίθετο µε τη συνείδηση του Βορίδη – και αυτό δεν έχει καµιά απολύτως σχέση µε το ότι ο διαγραφείς από τη Ν∆ κ. Λυµπερόπουλος των ταξί έχει συνείδηση κοντινή προς το ΛΑΟΣ. Σύµπτωση είναι. Αλλοι ασχολούνται µε τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, ποιος θα γίνει πρόεδρος στη θέση του Παπανδρέου – ο οποίος όµως δεν έχει αποφασίσει ακόµη αν θα φύγει. Και γιατί να το κάνει όσο το ποσοστό του κόµµατος παραµένει πάνω από 12%, το ελάχιστο που είχε πάρει υπό την αρχηγία του πατέρα του; Αν γίνει αυτό, τότε µάλιστα, θα έχει αποδειχθεί κατώτερός του, θα αποχωρήσει. Να υπάρξει κάποιο διάστηµα µε τρίτο πρόσωπο και µετά να επανέλθει η περιουσία στην οικογένεια· θα έχει πλέον ωριµάσει η τέταρτη γενιά του οίκου των Παπανδρέου.

Ο Αντώνης Σαµαρά, απερίσπαστος από τα µικρά της καθηµερινότητας, PSI και τέτοια που ενδιαφέρουν µόνο ευρωλιγούρηδες λογιστές, ασχολείται µε την ψυχή του έθνους, το µεγαλείο της. Πήγε στο Ισραήλ να προετοιµάσει το έδαφος για την ελληνο-ισραηλινή στρατηγική γεωπολιτική συµµαχία µε την οποία θα αποφύγουµε την επάνοδο στη δραχµή. Το νέο µας νόµισµα θα είναι το «σέκελ» και θα συνεχίσει να τυπώνεται στην Ιερουσαλήµ – άλλωστε το αρχαίο φοινικικό σέκελ το έλεγαν οι αρχαίοι «σίκλο», που εµείς τον λέµε «κουβά». Χρήµα µε τον κουβά θα µας χρειάζεται για εξοπλισµούς όταν ολοκληρωθεί η στρατηγική συµµαχία, λέω εγώ – µε όλο τον σεβασµό προς τους εβραίους συµπολίτες µου.

* Τουλάχιστον η Αθήνα αρχίζει να αποκτά χριστουγεννιάτικη όψη. Το παλεύει ο Γιώργος Καµίνης να µας βγάλει από την κατάθλιψη χωρίς να γίνουµε 100 κιλά. ∆έντρα εδώ, συναυλίες εκεί, φάτνη παρακάτω – και παντού ζητιάνοι, ανάπηροι, πρεζέµποροι, εξαθλιωµένοι χρήστες.

Αλλά η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη: έχω εµπιστοσύνη στη σοφία των Γερµανών· και αυτών που αποφασίζουν στις Βρυξέλλες και αυτών που έρχονται εδώ να µας συµµαζέψουν. Αλλωστε, αν αποδειχθεί ότι δεν είναι σοφοί, πρώτοι αυτοί θα πληρώσουν τα σπασµένα.

γραμματοκιβώτιο



Με έκπληξη διάβασα την περασμένη εβδομάδα να δηλώνεις αισιόδοξος και να πιστεύεις πως θα τα καταφέρουμε. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όμως, οι σχέσεις των ζευγαριών είναι σαν την τραμπάλα: όταν ο ένας υπολειτουργεί, λένε, ο άλλος αναγκάζεται να υπερλειτουργεί ή, πιο απλά, όταν ο ένας «ανεβαίνει», ο άλλος «κατεβαίνει». Επειδή εσύ κι εμείς οι αναγνώστες σου είμαστε «ζευγάρι» χρόνια, σε παρακαλώ, εκ μέρους όλων, να επανακάμψεις στην οικεία απαισιόδοξη οπτική σου ώστε να μπορέσει ν’ ανέβει η δική μας διάθεση, χρονιάρες μέρες που έρχονται.

Ετεροδημότις @gmail.com

***

Οι εθνικές γιορτές ανακαλούν στη συλλογική μνήμη μίση, έχθρες, συγκρούσεις. Αν τα ευρωπαϊκά κράτη της Ενωσης επιδιώκουν, πέρα από το κοινό νόμισμα και την κοινή δημοσιονομική αυστηρότητα, την πολιτική ένωση, καλά θα ήταν να τις καταργήσουν. Αντί λοιπόν να μνημονεύουν ένα διχαστικό παρελθόν, προτείνω να εξαίρουν ένα ενωτικό μέλλον με αναφορά μια ημερομηνία (π.χ., 18.12.2021) που οι εθνικισμοί θα έχουν ενταφιαστεί προς όφελος της κοινοτικής κυριαρχίας.

Γ.Κ. @otenet.gr

***

Για πολλοστή φορά ορυμαγδός άρθρων για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή· κάτι που το γνωρίζουν όλοι. « uni0394ιαφθαρέντες αργυρίω τινές[…] όλην την πόλιν απώλεσαν ». (Αριστοτέλης, Πολιτικά, αναφερόμενος σε εφόρους της Σπάρτης.)

Κ. Γεωργακόπουλος@ yahoo.com

***

Επειδή η Ιστορία συνηθίζει να επαναλαμβάνεται ως φάρσα, με δεδομένη και την αρχαιολαγνεία του δημόσιου διαλόγου, θεωρώ ότι οι εγχώριοι ηγετίσκοι εμφανίζονται ως «αντιΑλέξανδροι»: ηγέτες που ξεκίνησαν μεγάλη πορεία προς τη δόξα (και τα λάφυρα του ηγέτη-κατακτητή)και αφού έχασαν κάθε μάχη που αναγκάστηκαν να δώσουν (μνημόνια α, β… μέτρα α, β… αναγκαίες αλλαγές…), συγκέντρωναν κάθε φορά τους στρατιώτες (πολίτες) κατηγορώντας τους ως υπαίτιους της καταστροφής. Ας ελπίσουμε να μην προχωρήσουν και στη ρωμαϊκή τιμωρία του αποδεκατισμού…

Ο εκ Ξάνθης 8

***

Ο Καραμανλής διόρισε 200.000 δημοσίους υπαλλήλους και έχασε με 11%. Ο Παπανδρέου αρνήθηκε να κάνει απολύσεις και διόρισε μέσα στην κρίση 25.000. Εφυγε ταπεινωμένος και το κόμμα του έχει το πενιχρό 15%. Ο Λοβέρδος είπε στη Βουλή εκείνο το ιστορικό-υπερβολικό: « Ενα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν 9 εκατ. Ελληνες» και η δημοτικότητά του αγγίζει το 70%. Μήπως πρέπει οι πολιτικοί να διδαχθούν ότι πελατειακά οι διορισμοί προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα;

Ν. Κτιστάκης @gmail.com

***

ΟΙ ΠΟΣΠΕΡΤίτες από μηνός έχουν κλείσει το μαγαζί (τους) στερώντας από τους πολίτες αγαθό το οποίο πληρώνουμε όλοι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Δεν θα κάνουν κάτι ο κ. Φωτόπουλος και οι λοιποί της ΓΕΝΟΠ, οι οποίοι τόσο νοιάζονται για τον δύστυχο λαό και μάχονται τα χαράτσια που του φορτώνουν οι κακοί κυβερνώντες…

Παντελεήμων, Μήλου

***

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Παπουτσής είπε ότι προτιμά σπασμένα μάρμαρα από σπασμένα κεφάλια. Σωστά, αλλά κι εμείς προτιμούμε υπουργούς με κεφάλια στα οποία, αν είναι δυνατόν, να υπάρχει και λίγο περιεχόμενο.

Ο Κυθήρων Ευάγριος

***

Μέσα στη διάχυτη κατήφεια των τελευταίων μηνών οφείλουμε πολλά ευχαριστώ στον κ. Βλάση Τσάκα που μας διασκεδάζει και φέρνει επενδυτές πρίγκιπες στη χώρα. Ας είναι καλά… (δυστυχώς, σοβαρολογώ)

Βασίλειος Παλλήνης

***

«Το υψηλό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δ. Αβραμόπουλος». Περί της μεταφοράς δεν απορώ, ο Στρατός διαθέτει ανάλογη υποδομή. Από την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου πώς το πέρασε;

Δημήτριος Τσεχίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ