Η έρευνα που δημοσίευσε το «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» φανέρωνε τη νέα γενιά χωρίς ελπίδα, απογοητευμένη, ανασφαλή, οργισμένη και έτοιμη, στην πλειονότητά της, να εγκαταλείψει τη χώρα.

Και είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι με τους νέους απέναντι καμία κοινωνία δεν πήγε μπροστά, παρά μόνο διολίσθησε σταδιακά στην υπανάπτυξη και στον μαρασμό.

Είναι λοιπόν κρίσιμο στην παρούσα φάση της μεγάλης ανασφάλειας να αναληφθούν πρόνοιες για τους νέους. Και ιδιαιτέρως για εκείνους που επιμένουν και πρωτεύουν είτε στα γράμματα, είτε στην παραγωγή αγαθών, είτε στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

Ειδικά οι κατέχοντες τη γνώση, όσοι είναι μεταπτυχιακοί ή κάτοχοι διδακτορικών οφείλουν την προσοχή της Πολιτείας. Ακόμη και στις σημερινές συνθήκες περιορισμένων πόρων είναι κρίσιμο να φτιαχτεί ένα »ταμείο ευκαιριών» για να μείνει και να δραστηριοποιηθεί εντός της χώρας αυτή η μάζα επιστημόνων. Αυτό το κεφάλαιο γνώσης είναι απαραίτητο να μείνει εδώ και να έχει τη βοήθεια να δημιουργήσει.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει υποχρέωση να διαμορφώσει το περιβάλλον ,να βρει τα κίνητρα και τους πόρους ώστε να συγκρατηθεί η διαρροή νέων. Γιατί όπως είπαμε χωρίς τους νέους η χώρα είναι καταδικασμένη.