Συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς τα δείπνα στο ΠαΣοΚ προκειμένου να αποφασίσουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη τις διευθετήσεις που αφορούν το μέλλον τους. Δεν υπάρχει βεβαίως οποιαδήποτε συσχέτιση με την κοινωνία και τα δείπνα γίνονται «εν κενώ» αφού ουδείς εκ των πολιτών αγωνιά για την έκβασή τους, αλλά οι υπέροχες συνταγές, το εκλεκτό κρασί και το απαραίτητο υπηρετικό προσωπικό διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη σοσιαλιστική ατμόσφαιρα. Δεν γνωρίζω πάντως πόσα δείπνα θα χρειαστούν για να αποφασίσουν τα μέλη του κουαρτέτου, δηλαδή της κυρίας Άννας Διαμαντοπουλου, του κ. Ι. Ραγκούση, του κ. Αν. Λοβέρδου και του κ. Ηλία Μόσιαλου, ποιος εκ των τεσσάρων θα πρέπει να εκτεθεί ως υποψήφιος στην εσωκομματική διαδικασία του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση είναι δυσκολότερη και οι διαπραγματεύσεις σκληρότερες από εκείνες που γίνονται μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας για το περιεχόμενο της σημερινής συνόδου Κορυφής. Μου λένε ότι ο κ. Λοβέρδος είναι αποφασισμένος να εκτεθεί ακόμα και αν η κυρία Διαμαντοπούλου αρνηθεί να αποσυρθεί. Το πιθανότερο είναι λοιπόν (όπως λένε οι απαισιόδοξοι…) ότι θα εκτεθούν και οι δύο (μαζί με άλλους πέντε…) με τελικό κερδισμένο τον νυν πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

**

Στο υπουργείο Οικονομικών είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι η ανταλλαγή ομολόγων (PSI) δεν πρόκειται να βραδύνει και μάλιστα επιμένουν ότι αν δεν γίνει εθελοντικά θα γίνει υποχρεωτικά. Οι πέριξ των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Σαχινίδη εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση τώρα και χωρίς τη λύση της ανταλλαγής (ή την όποια εναλλακτική) ο προϋπολογισμός του 2012 θα πέσει έξω 5 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμα και αν πετύχει όλους τους υπόλοιπους (εξωπραγματικούς) στόχους του. Σημειώνω ότι οι δαπάνες για τόκους του προϋπολογισμού έχουν περιοριστεί στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ (από 18) επειδή έχει συνυπολογιστεί η ελάφρυνση του χρέους εξαιτίας της αναμενόμενης αναδιάρθρωσής του.

**

Κάθε μέρα αλλάζει η ημερομηνία των εκλογών. Σοσιαλιστικές πηγές εκτιμούν πλέον ότι οι εθνικές εκλογές δεν θα γίνουν ούτε τον Μάρτιο. Η επικρατέστερη ημερομηνία (αυτές τις ημέρες) είναι η 1η Απριλίου. Με άλλα λόγια το όριο της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου επεκτείνεται με ρυθμό μία ημέρα την ημέρα. Αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό δεν θα τελειώσει ποτέ. Ωστόσο, η 1η Απριλίου είναι ίσως η ταιριαστή ημερομηνία αν κρίνει κανείς από τα ψέματα με τα οποία τα κόμματα θα φλομώσουν τον κόσμο και για τα οποία για πρώτη φορά θα έχουν δίκιο που θα τα πουν. Συχνά η αλήθεια είναι τόσο ευαίσθητη, έλεγε ο Τσώρτσιλ, που πρέπει να φρουρείται από τους σωματοφύλακες του ψεύδους.

**

«Πέρνα για ένα καφεδάκι να τα πούμε». Αυτή είναι η μονότονη φράση που ακούν στο τηλέφωνο οι βουλευτές του ΠαΣοΚ. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκονται οι δελφίνοι που προσπαθούν να τους καλοπιάσουν (ενώ πριν δέκα ημέρες δεν τους έδιναν και πολύ σημασία). Ποιος έχει κάνει τα περισσότερα ραντεβού; Μακράν ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν ανοίγεται στις συζητήσεις, κυρίως γιατί γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την ευφυία του μέσου βουλευτή. Μου λένε ότι από τους 100 (και πλέον) παπανδρεϊκούς βουλευτές, πάνω από … 120 είναι έτοιμοι να παραδοθούν στον κ. Βενιζέλο, σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει δυναμική να κερδίσει ή απλώς δεν αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία από τον εαυτό του.

**

Στα ορεινά της Βουλής με μόνιμο καλοκαιρινό μαύρισμα εθεάθη ο κ. Κ. Καραμανλής κατά την ημέρα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2012. Το ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού για τον δημοκρατικό διάλογο και την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών καθώς και η υψηλή αίσθηση ευθύνης και καθήκοντος που τον διακρίνει του επέβαλλε την επιλογή να μην συμμετάσχει στη συζήτηση αφού έχει το θάρρος να παραδέχεται στον εαυτό του ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο δεν έχει κάτι αξιόλογο να προσφέρει. Εμφανίστηκε στη Βουλή μόνο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας έχοντας δίπλα του τον αναπληρωτή τομεάρχη της ΝΔ κ. Χρ. Σταϊκούρα, με τον οποία διατηρεί συχνή επικοινωνία. Τι συζητεί ο κ. Σταϊκούρας με τον πρώην πρωθυπουργό αφού ο τελευταίος δεν προβαίνει σε καμία δημόσια παρέμβαση για τα οικονομικά θέματα; Ο Χρήστος έχει αναλάβει το σιωπηλό «φροντιστήριο του προέδρου» στα οικονομικά έτσι ώστε ο κ. Καραμανλής να είναι έτοιμος σε περίπτωση που η Ελλάδα καταστραφεί αφού μόνο μια κατεστραμμένη Ελλάδα θα μπορούσε να τον αναζητήσει.