Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου, μαθαίνω, προκαλεί κινητικότητα και στις τράπεζες. Στην πιάτσα του χρήματος κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες φήμες και σενάρια συγχωνεύσεων. Θρυλείται ότι η επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν τόσο αθώα, όσο κι αν οι ιθύνοντες της «μεγάλης μας φίλης» μεταφέρουν άλλα. Ακολούθησε μάλιστα την Παρασκευή μυστηριώδες ταξίδι του κ. Απόστολου Ταμβακάκη στο Λονδίνο, όπου είχε συναντήσεις με διεθνείς «μπάνκερ» και θεσμικούς επενδυτές.

***

O ίδιος «ρίχνει» το θέμα, αλλά οι φήμες επιμένουν. Χρηματιστηριακοί κύκλοι που συνήθως είναι έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένοι μιλάνε για ένα δείπνο του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σπ. Λάτση, χωρίς να διευκρινίζεται αν ήταν παρόντες σ΄ αυτό οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Ταμβακάκης. Στελέχη της Εθνικής και της Εurobank δεν επιβεβαιώνουν τη συνάντηση. Ωστόσο άλλες κινήσεις φανερώνουν επαφή και διάθεση συνεργασίας. Λέτε μετά τα πολλά δάκρυα να είμαστε μπροστά σε πλούσιο τραπεζικό αρραβώνα; Γιατί τον γάμο τον βλέπω κομμάτι δύσκολο στις παρούσες πολιτικές συνθήκες.

***

Η επίθεση με γιαούρτια και… λέιζερ στον κ. Γ. Πεταλωτή στην Αργυρούπολη ενδεχομένως να οφείλεται σε «θεία δίκη» εξαιτίας των πληροφοριών που λέγεται ότι αφήνει να διαρρεύσουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί πρωθυπουργικής απόφασης αντικατάστασης του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Ιουνίου. Γεγονός είναι πάντως ότι η απαράδεκτη δοκιμασία την οποία υπέστη ο κ. Πεταλωτής έχει τρομοκρατήσει πολλούς πολιτικούς, οι οποίοι περπατούν στους δρόμους όσο λιγότερο γίνεται. Μεταξύ άλλων προκαλεί παρεμβολές στο πρόγραμμα κινητοποιήσεων του κ. Μιχ. Καρχιμάκη. Ως γνωστόν, ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ καλεί υπουργούς και υφυπουργούς να ρισκάρουν επισκεπτόμενοι δήμους και γειτονιές. Το επόμενο γεγονός συγχρωτισμού μέλους της κυβέρνησης με την κομματική βάση στην Αθήνα είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Τρίτη στον Δήμο Ζωγράφου με πρωταγωνίστρια την κυρία Αννα Νταλάρα και αποτελεί «κρίσιμο τεστ». Το αποτέλεσμα βεβαίως «θα φανεί στο χειροκρότημα», ιδίως αν η Αννα κληθεί να εξηγήσει πόσο «ευεργετικό» είναι για τη χώρα το υπό ανακοίνωση Μεσοπρόθεσμο…

***

Μίλησε επιτέλους ο κ. Κ. Καραμανλής , ο οποίος μαυρισμένος και αδυνατισμένος αποδεικνύει ότι ανήκει στους ολίγους εκείνους που η κρίση τους κινητοποιεί και τους ανανεώνει. Σε γεύμα που παρέθεσε στο σπίτι του στη Ραφήνα στον κ. Αθ. Κοκκινούλη και σε άλλους πρώην αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το σημερινό πολιτικό σύστημα. Προτού επαινέσω τους συνδαιτυμόνες του που δεν τους έπεσε το ποτήρι από τα χέρια, οφείλω να τονίσω ότι η παραπάνω δήλωση είναι η πρώτη ένδειξη πως οι συνέπειες από τη Φουκουσίμα έφθασαν στην Ελλάδα.

***

Oι «Αγανακτισμένοι» έχουν τον ήρωά τους και αυτός είναι ο κ. Θ.Πάγκαλος (στο σκίτσο). Εκατοντάδες «αγανακτισμένοι» με παπάκια την Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος έψαλαν πασίγνωστη λαϊκή προτρεπτική ωδή (για να το πω κομψά…) για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ο κ. Πάγκαλος, όπως οι παλιές δόξες του πενταγράμμου όταν κάνουν ένα απροσδόκητο σουξέ, εγκλωβίστηκε στην επιτυχία «Μαζί τα φάγαμε», η οποία έχει γίνει τρεις φορές πλατινένια και εξακολουθεί να πουλάει με φρενήρεις ρυθμούς, ιδίως στις τάξεις των «Αγανακτισμένων» (εντός και εκτός πλατείας).

***

Παρ΄ όλα αυτά ο κ. Πάγκαλος εδέχθη προ ημερών και επαίνους για τη σελίδα του στο Τwitter από αγανακτισμένο νέο που τυχαία συνάντησε. «Εντυπωσιάστηκα, όχι γιατί δεν ξέρω τι είναι το Τwitter, αλλά γιατί δεν ήξερα ότι έχω Τwitter» ομολόγησε αργότερα σε συνεργάτη μου. Με ή χωρίς την περί Τwitter γνώση ο αντιπρόεδρος δεν κατόρθωσε ούτε την προηγούμενη εβδομάδα να βάλει λουκέτο εν μια νυκτί σε οργανισμούς του δημοσίου τομέα, όπως σχεδίαζε. Το προσπάθησε, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε μετ΄ επαίνων από τον Πρωθυπουργό, ιδίως αφού η τρόικα δεν επέδειξε ιδιαίτερη πρεμούρα. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι «το κλίμα είναι βαρύ», ότι το Μεσοπρόθεσμο θα είναι από μόνο του αρκετά δύσπεπτο και ότι πιθανή απόπειρα για επιπλέον «γενναία μέτρα» μπορεί να αποδειχθεί… το φτερό που θα ραγίσει τη ράχη της καμήλας.

***

Oταν η Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο, ένας Παπανδρέου δεν αρκεί. Χρειάζεται και δεύτερος. Αυτό συμπέρανε συνεργάτης μου όταν εντόπισε προ ημερών τον κ. Νίκο Παπανδρέου να σπεύδει προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο λογοτέχνης Παπανδρέου έπεσε πάνω στον κ. Ν. Αθανασάκη, ο οποίος τον οδήγησε στα «άδυτα της εξουσίας», για να συσκεφθεί (ατύπως, πάντοτε) με τον μεγαλύτερο αδελφό του.

***

Πολλούς αιφνιδίασε ευχάριστα με την (έστω και λίγη) τόλμη που επέδειξε ο κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, έπειτα από πιέσεις που άσκησαν οι atenistas, έδωσε εντολή προ ημερών για την απαγόρευση της στάθμευσης αυτοκινήτων μπροστά από τα Προπύλαια. Οι άσπονδοι φίλοι του κ. Πελεγρίνη λένε ότι θα πρέπει τώρα να επιδείξει ανάλογη γενναιότητα και για την αποκατάσταση της τάξης σε άλλες όψεις των Προπυλαίων (όπως π.χ. να καθορίσει πού αρχίζει και πού τελειώνει το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ζητεί η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου…).

***

Να και κάτι παρήγορο. Η κρίση δεν έχει επηρεάσει την ικανότητα της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς να διοργανώνει εκδηλώσεις για τη μεταρρύθμιση και την κρίση. Για τους ρέκτες, η επόμενη εκδήλωση του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» έχει τίτλο «Κρίση και μεταρρύθμιση» και είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη στην Τεχνόπολη στο Γκάζι με ομιλητές τους κκ. Ν. Χριστοδουλάκη, Ν.Μπίστη,Ηλ. Μόσιαλο και Στ. Λιβαδά.

***

Κεραυνός εν αιθρία για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Συνεργάτης μου με ενημερώνει ότι η κυρία Χρύσα Αράπογλου σκέπτεται πολύ σοβαρά να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Μαθαίνω ότι η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠαΣοΚ έχει ενημερώσει σχετικώς συναδέλφους της για την πρόθεσή της να επιστρέψει στο σπίτι της, καθώς διαφωνεί τόσο με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ως μοναδικού άρθρου όσο και με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις. Δεν γνωρίζω αν θα πραγματοποιήσει την απειλή της. Αλλά το σίγουρο είναι ότι δύσκολα θα συγκρατηθεί από την άσκηση έντονης κριτικής όταν συζητηθούν τα σχετικά θέματα εντός της εβδομάδος. Πάντως, όπως είναι αναμενόμενο, στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν για την παραίτηση βουλευτών, υπό την προϋπόθεση ότι όσοι το αποφασίσουν θα επιστρέψουν την έδρα τους.

***

Oι συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά και του κ. Ευ. Βενιζέλου θέλουν να μας πείσουν ότι οι δύο πολιτικοί είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα και μέσα στην Αθήνα της κρίσης συναντήθηκαν την Παρασκευή στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή για να συζητήσουν για τη… «νέα δομή του ΝΑΤΟ». Συζήτησαν ασφαλώς για αυτά τα «μεγαλοπρεπή», αλλά σύντομα η συζήτηση επικεντρώθηκε στα… δευτερεύοντα των εσωτερικών εξελίξεων. Αντώνης και Βαγγέλης συμφώνησαν ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά η διάσωση είναι εξασφαλισμένη». Δεν ξέρω αν μίλησαν για το ενδεχόμενο να βρεθούν υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης (!), αλλά το σίγουρο είναι ότι ο κ. Κ. Τασούλας, που ήταν παρών στην συνάντηση, εντυπωσιάστηκε από τις «συναινετικές αρετές» του υπουργού Αμυνας. «Ο κ.Βενιζέλος έχει καλές ιδέες» είπε στον κ. Σαμαρά ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ καθώς αποχαιρετούσαν τον υπουργό. «Γιατί δεν τον καλούμε στον πρωινό καφέ;».

***

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες της τρόικας, βλέποντας ότι η αξιολόγηση δεν τελείωνε ποτέ, άρχισαν να υποψιάζονται ότι θα υποστούν αυτό που έπαθαν οι πολεμιστές του Αγαμέμνονα , οι οποίοι πίστεψαν πως θα κατακτούσαν την Τροία σε μία εβδομάδα και τελικά έμειναν 10 χρόνια. Οι έλληνες συνομιλητές τους πάντως φρόντισαν να τους αποζημιώσουν για την αναμονή με έναν αυθεντικό ομηρικό καβγά που επιβεβαίωσε τη συνέχεια του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα αιώνων, από την εποχή των Ατρειδών ως την εποχή των Παπανδρέου. Ως γνωστόν, ο έντονος ηλεκτρισμός που αναπτύσσεται όταν συναντάται ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με την κυρία Λούκα Κατσέλη φορτίζει και τους συνεργάτες τους. Εξίσου γνωστές είναι οι διενέξεις μεταξύ επιτελών των δύο υπουργείων για το εύρος των περικοπών του υπουργείου Απασχόλησης. Σε μια κρίσιμη συνάντηση με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων της τρόικας, η οικονομική σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κυρία Μόνα Παπαδάκου θύμωσε με την ανυπάκουη γενική γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης κυρία Αθηνά Δρέττα, η οποία αντιστεκόταν σε προτεινόμενες περικοπές.

«Θα το κάνεις όπως σου λέμε εμείς» της είπε αυστηρά. Η κυρία Δρέττα, η οποία ήδη «έβραζε», δεν άντεξε και εξαπέλυσε πασίγνωστο κοσμητικό επίθετο στο θηλυκό γένος φροντίζοντας αμέσως μετά να αποδώσει στη Μόνα… την ευθύνη ακόμη και για το μνημόνιο! Μπροστά στην έκπληκτη τρόικα, την κατάσταση διέσωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητής κ. Γ. Ζαννιάς, ο οποίος, επικαλούμενος εντόνως και ταυτοχρόνως τον Χριστό και την Παναγία (με τον γνωστό ελληνικό τρόπο…), φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι είναι ο περισσότερο θυμωμένος όλων (κόλπο, για να ηρεμήσουν οι υπόλοιποι). Η διαπραγμάτευση διεκόπη, η τρόικα αντιλήφθηκε πόσο θυελλώδης είναι ο ελληνικός χαρακτήρας (παραλίγο να εγκαταλείψουν την απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ από τον φόβο τους…), ενώ οι ψυχραιμότεροι οδήγησαν τη Μόνα και την Αθηνά εκτός της αίθουσας συσκέψεων, σε διαφορετικά γραφεία, προκειμένου «να ηρεμήσουν». Ποιος είπε ότι τα πολιτικά και τα οικονομικά δεν εμπνέουν μίση και πάθη αντίστοιχα των καλλιτεχνικών;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ