«Για κάποιους η δημοσιογραφία είναι ένα σκαλί παραπάνω στην κοινωνία,για εμάς ένα διαβατήριο θανάτου»: ιρακινός δημοσιογράφος συνοψίζει σε μερικές λέξεις τους κινδύνους του επαγγέλματος, όταν ασκείται σε εμπόλεμη περιοχή.

Πρόκειται για έναν από τους ανθρώπους του Τύπου και της τηλεόρασης που μιλάνε στο ντοκυμαντέρ «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» του δημοσιογράφου Νίκου Μεγγρέλη, το οποίο δίνει την αθηναϊκή πρεμιέρα του τη Δευτέρα (Οdeon Κosmopolis, 20.30). Θέμα του,η επικίνδυνη καθημερινότητα των πολεμικών ανταποκριτών, όπως παρουσιάζεται μέσα από τις διηγήσεις τους αλλά και από τις αναμνήσεις των δικών τους, σε περίπτωση που εκείνοι «έχουν γίνει άλλος ένας αριθμός στη μακάβρια λίστα με τους συναδέλφους που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο», όπως επισημαίνει ο κ.Μεγγρέλης.

Σύμφωνα λοιπόν με τους αριθμούς, περισσότεροι από 350 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ σκοτώθηκαν στο Ιράκ από τον Μάρτιο του 2003 ως σήμερα, ενώ περισσότεροι από 100 σκοτώνονται κάθε χρόνο στις σπαρασσόμενες από πολέμους περιοχές «με τον θάνατό τους να περνάει σχεδόν απαρατήρητος. Αυτή η αδικία με ώθησε να ασχοληθώ με το θέμα».

Επί τρία χρόνια ο Νίκος Μεγγρέλης και οι συνεργάτες του ταξίδευαν συλλέγοντας το υλικό τους.

Συναντώντας δημοσιογράφους που έχουν κινδυνεύσει: όπως την Τζουλιάνα Σγκρένα, όμηρο επί έναν μήνα ιρακινής τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία την ημέρα της απελευθέρωσής της επέζησε από τα πυρά αμερικανικής περιπόλου χάρη στην αυτοθυσία του ιταλού πράκτορα Νικόλα Καλίπαρι (τον είχε γνωρίσει μερικά λεπτά πριν), του άνδρα που την κάλυψε με το σώμα του θυσιάζοντας τη ζωή του.

Με τις μαρτυρίες τους αλλά και με σπάνιο ειδησεογραφικό υλικό,το ντοκυμαντέρ έρχεται για να θυμίσει, κατά τον δημιουργό του, ότι «οι δημοσιογράφοι δεν είναι οι “αλήτες- ρουφιάνοι” των ισοπεδωτικών συνθημάτων, αλλά επαγγελματίες που ασκούν ενσυνείδητα ένα εξαιρετικά δύσκολο και χρήσιμο επάγγελμα. Χρήσιμο γιατί η ενημέρωση είναι γνώση, και η γνώση είναι απαραίτητη για την πρόοδο των λαών, όσο και αν κάποιοι θέλουν να το ξεχάσουμε».

Το «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 7 Απριλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ