Οι ιδρυτές της ιστορικής ιστοσελίδας Napster που άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονοι άνθρωποι καταναλώνουν τη μουσική, ο Σον Πάρκερ και ο Σον Φάνινγκ, αποκάλυψαν την Τρίτη τη νέα τους δημιουργία: το κοινωνικό δίκτυο Airtime. Το δίκτυο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να επικοινωνούν μέσω βιντεοκάμερας με γνωστούς ή αγνώστους.

Πρόκειται στην ουσία για ένα δίκτυο που αντιγράφει το μοντέλο του ρωσικού Chatroulette που έχει ήδη εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως δήλωσαν στο πάρτι για την πρεμιέρα του δικτύου, οι δύο ιδρυτές του ελπίζουν να δώσουν την ευκαιρία στους περιηγητές του Ίντερνετ να συναντήσουν ενδιαφέροντες ανθρώπους, όπως συνέβη στους ίδιους που συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα διαδικτυακό φόρουμ τη δεκαετία του ’90. Η γνωριμία τους είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μακρόχρονης φιλίας και της ιστοσελίδας Napster που αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά το 2001, αντιμέτωπη με αγωγές δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη μουσική βιομηχανία.

Όσο για το Facebook, ο Σον Πάρκερ που έπαιξε κομβικό ρόλο στην γιγάντωσή του, δήλωσε ότι «έχει καταντήσει πολύ βαρετό». «Πότε το Διαδίκτυο έγινε τόσο αδιάφορο;» αναρωτήθηκε ρητορικά.

Οι δύο δημιουργοί παραδέχονται όχι μόνο ότι το Chatroulette υπήρξε πηγή έμπνευσης, αλλά και προσπάθησαν να συνεργαστούν με τον νερόΡώσοΑντρέι Τερνόφσκι που είχε σχεδιάσει την ιστοσελίδα. Όμως η συνεργασία δεν προχώρησε και οι δύο Αμερικανοί αποφάσισαν να συνεχίσουν μόνοι τους.

Για να αποφύγουν την παγίδα του Chatroulette, όπου στο 90% των περιπτώσεων συνδέεσαι με έναν άντρα ή μία γυναίκα χωρίς ρούχα, το Airtime διαθέτει διάφορα συστήματα «προστασίας» μεταξύ των οποίων και ένα λογισμικό που προειδοποιεί όταν η κάμερα δεν ανιχνεύει το πρόσωπο του χρήστη. Επίσης, όσους οι υπόλοιποι χρήστες παρακάμπτουν αμέσως – που πιθανόν να σημαίνει ότι δεν είναι κόσμιοι – θα «βαθμολογούνται» με μικρότερο σκορ από όσους συνομιλούν για αρκετή ώρα με άλλους χρήστες.

Προς το παρόν το Airtime είναι σχεδιασμένο για επικοινωνία μόνο ανάμεσα σε δύο χρήστες, αλλά οι ιδρυτές του διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα μπορούν να επικοινωνούν με περισσότερους από έναν.