Το 5% της παγκόσμιας νοσηρότητας και το 8,3% των χρόνιων παθήσεων αποτελούν τα αναπνευστικά νοσήματα, τα οποία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ευθύνονται για έναν στους οκτώ θανάτους στην Ευρώπη και 6 εκατομμύρια εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί νόσο του αναπνευστικού συστήματος και συνιστά «απειλή» τόσο για την υγεία των ασθενών όσο και για το ίδιο το σύστημα υγείας. Το άσθμα αποτελεί κι αυτό νόσο του αναπνευστικού συστήματος και επηρεάζει την καθημερινότητα ασθενών όλων των ηλικιών και σε σοβαρά στάδια μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή τους.
Η ΧΑΠ επηρεάζει περίπου 210 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και θεωρείται η τρίτη κύρια αιτία θανάτου. Παράλληλα και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ασθματικοί ασθενείς ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια, ενώ ως το 2025 προβλέπεται να αυξηθούν σε 400 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με έρευνες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η επίπτωση της ΧΑΠ στη χώρα μας διαμορφώνεται σήμερα στο 10,4% του γενικού πληθυσμού από 8,4% (11,6% στους άντρες και 4,8% στις γυναίκες) που ήταν προ δεκαετίας. Σημαντικό πρόβλημα σε σχέση με τη συγκεκριμένη νόσο αποτελεί η υποδιάγνωσή της, καθώς μισοί ασθενείς με ΧΑΠ παραμένουν αδιάγνωστοι, προκαλώντας αυξημένο κόστος για τα συστήματα υγείας. Από μελέτη της ομάδας άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας προκύπτει επίσης πως το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από άσθμα.
Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά πολλά εισπνεόμενα φάρμακα με καλή αποτελεσματικότητα και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, τα οποία συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο και μακροπρόθεσμα μειώνουν το κόστος αντιμετώπισης των αναπνευστικών νοσημάτων.

«Καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στους ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί η σωστή χρήση της εισπνευστικής συσκευής και η διόρθωση των λαθών στην εισπνευστική τεχνική».
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο κ. Δημοσθένης Μπούρος, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κύριος ερευνητής μελέτης που αξιολόγησε τη χρήση εισπνευστικών συσκευών ξηράς σκόνης στη χώρα μας.
Η μελέτη CRITICAL STEPS αξιολόγησε τη χρήση τριών εισπνευστικών συσκευών ξηράς σκόνης που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι έλληνες ασθενείς (Diskus®, Elpenhaler®, Turbuhaler®) για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πρώτη έρευνα αξιολόγησης της χρήσης εισπνευστικών συσκευών ξηράς σκόνης που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα και τα στοιχεία της παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο (Νοέμβριος 2015) και ανακοινώθηκαν στη συνέχεια στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπνευστικών Νοσημάτων (Σεπτέμβριος 2016). Επιπλέον, η μελέτη πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Journal of Pulmonary and Respiratory Medicine» (Σεπτέμβριος 2016).
Σύμφωνα με τη μελέτη, πρωταρχικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των εισπνεόμενων φαρμάκων και την ικανοποίηση των ασθενών από τη φαρμακευτική αγωγή αναδεικνύεται η ορθή χρήση των εισπνευστικών συσκευών και η αποφυγή «κρίσιμων λαθών».
Στο πλαίσιο αυτό, η εκπαίδευση του ασθενούς από τον γιατρό στην ορθή χρήση της συσκευής διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Παράλληλα, η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς από τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τον φαρμακοποιό του για τη σωστή χρήση της συσκευής και της τεχνικής εισπνοής συμβάλλει αποφασιστικά στον έλεγχο της αναπνευστικής νόσου.
Η εισπνευστική συσκευή Elpenhaler®, προϊόν έρευνας και ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Elpen, αναδείχθηκε ως η συσκευή με την οποία οι ασθενείς εμφάνισαν τα λιγότερα λάθη κατά την αξιολόγηση της χρήσης τόσο κατά την πρώτη όσο και κατά την τελευταία επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε έναν μήνα μετά την πρώτη εφαρμογή. Επίσης, οι ασθενείς που τη χρησιμοποίησαν επέδειξαν υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από τη χρήση της συσκευής τους σε σχέση με τις υπόλοιπες υπό εξέταση εισπνευστικές συσκευές.
Η συσκευή Elpenhaler®αποτελεί πρωτότυπη, πνευματικά διεθνώς κατοχυρωμένη, εισπνευστική συσκευή ξηράς σκόνης. Τα εισπνεόμενα φάρμακα ξηρής σκόνης που χορηγούνται με τη συσκευή Elpenhaler® κυκλοφορούν και διατίθενται από την Elpen τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ