Νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) ανακοινώθηκαν σε επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Pharmathen Hellas, η οποία καθιερώνεται και στον χώρο της Πνευμονολογίας προσφέροντας καινοτόμες θεραπείες που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη θεραπεία της νόσου.
Σύμφωνα με τους ομιλητές, η ΧΑΠ είναι μια περίπλοκη νόσος η οποία προσβάλλει σχεδόν έναν στους εννέα καπνιστές, με περισσότερους από τους μισούς να μην το γνωρίζουν. Η ΧΑΠ απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας. «Τσιγαρόβηχας» και δύσπνοια πρέπει να οδηγούν τον πάσχοντα αμέσως στον γιατρό, καθώς αποτελούν τα βασικά συμπτώματα της πάθησης. Η κατάσταση περιπλέκεται όταν υπάρχει συνδυασμός ΧΑΠ και άσθματος. Πρόκειται για μια νέα νοσολογική οντότητα, η οποία ονομάζεται Σύνδρομο Αλληλοεπικάλυψης Ασθματος – ΧΑΠ (ACOS).
Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αιτία εμφάνισης της νόσου. Οι παροξύνσεις και οι συνοσηρότητες συμβάλλουν επίσης στη συνολική βαρύτητα της νόσου σε κάθε ασθενή.
Από επιδημιολογικές μελέτες και στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκύπτει ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ΧΑΠ παγκοσμίως. Η νόσος είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ το 50% των ασθενών παραμένει χωρίς διάγνωση.
Η συντονίστρια διευθύντρια στην 7η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία» κυρία Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι στους ασθενείς που χορηγείται τακτική θεραπεία μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των παροξύνσεων και βελτιώνονται η ποιότητα ζωής και η εξέλιξη της νόσου.
Ο πνευμονολόγος και συντονιστής της ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Γεώργιος Χειλάς επισήμανε ότι η προσθήκη νέων φαρμάκων στη θεραπευτική φαρέτρα κατά της ΧΑΠ είναι επιτακτική ανάγκη. Χαρακτήρισε αποφασιστικό βήμα στη διαχείριση της νόσου τον νέο συνδυασμό διπλής βρογχοδιασταλτικής δράσης ινδακατερόλης – γλυκοπυρρονίου, η οποία σύμφωνα με τον ομιλητή βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει τα συμπτώματα του ασθενούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ