Σε εξέλιξη βρίσκεται από τους Καναδούς οι οποίοι κατέχουν τα Χρυσωρυχεία Θράκης η επένδυση εκμετάλλευσης χρυσού στο Πέραμα Εβρου. Αφορά την εκμετάλλευση του προσχωματικού χρυσού της περιοχής και θα προσφέρει 200 μόνιμες θέσεις εργασίας για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και επιπλέον περίπου 800 έμμεσες θέσεις απασχόλησης, όταν στις αρχές του 2011 θα έχουν δοθεί όλες οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Τα Χρυσωρυχεία Θράκης είναι θυγατρική της καναδικής Εldorado Gold Corp, η οποία λειτουργεί μεταλλεία χρυσού στις Τουρκία και Κίνα και σιδήρου στη Βραζιλία. Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο στο υπουργείο Περιβάλλοντος προς αξιολόγηση και αναμένει την εξέτασή της. Επίσης, το έργο, σύμφωνα με μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κρίθηκε ότι έχει συμβατότητα με το περιβάλλον. Το κοίτασμα προσχωματικού χρυσού του Περάματος έχει μέση περιεκτικότητα 3,2 γραμμάρια χρυσό ανά τόνο και 4,2 γραμμάρια άργυρο. Συνολικά δε περιέχει περίπου 1 εκατομμύριο ουγκιές χρυσού αξίας περίπου 1,05 δισ. δολαρίων.

Η συνολική έκταση που θα καταλαμβάνουν το μεταλλείο, το εργοστάσιο επεξεργασίας και ο χώρος απόθεσης είναι 675 στρέμματα. Η παραγωγή του χρυσού και η διάθεση των μεταλλευτικών αποβλήτων γίνονται με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, όπως επιβάλλει η κοινοτική οδηγία, ενώ το έργο του Περάματος σχεδιάστηκε με κοινοτικές προδιαγραφές. Το επιτρεπόμενο όριο ιόντων κυανίου στα απόβλητα είναι 10 μέρη στο εκατομμύριο (ppm) και στο Πέραμα είναι μόνο 1 μέρος στο εκατομμύριο.

Οπως είπε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Γ.Μαρκόπουλος, η απόθεση των υγρών αποβλήτων δεν θα γίνεται σε λίμνη, κάτι που ισχύει σε άλλα μεταλλεία χρυσού, αλλά σε χώρο ξηρής απόθεσης, αφού προηγουμένως τα απόβλητα χάσουν την υγρασία τους σε ειδικές φιλτρόπρεσες. Με τη μέθοδο αυτή, που έχει πολύ υψηλότερο κόστος, μειώνεται η επιφάνεια απόθεσης.