Τέλος εποχής για τη Wall Street. Η μετοχή της General Electric αποσύρεται από τον δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA). Πρόκειται, ως γνωστόν, για τον δείκτη συγκεντρώνει τις 30 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Με την τιμή της μετοχής της General Electric να έχει πέσει από τα 60 δολάρια, που ήταν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, στα 13 δολάρια σήμερα και τη συνακόλουθη καθίζηση της χρηματιστηριακής αξίας της ιστορικής αμερικανικής εταιρείας, η «έξωση» ήταν αναμενόμενη. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, άλλωστε, η κεφαλαιοποίηση της GE είχε μειωθεί κατά το ήμισυ και είχε πάψει να συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Μοιάζει με νάνο στη Wall Street

Η εξέλιξη είναι ιστορική επειδή η GE ήταν η μοναδική, μέχρι σήμερα, εταιρεία του Dow Jones που μετείχε στον δείκτη από την ίδρυσή του, το 1896. Και ήταν διαρκές «μέλος» του δείκτη από το 1907. Αλλά με κεφαλαιοποίηση 112 δισ. δολαρίων ο εμβληματικός βιομηχανικός κολοσσός μοιάζει με νάνο στη Wall Street, αν σκεφτεί κανείς ότι η κεφαλαιοποίηση της Apple πλησιάζει το 1 τρισ. δολάρια.
Σήμερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι βιομηχανικοί όμιλοι έχουν δώσει τη σκυτάλη της οικονομικής ισχύος και της επιρροής σε εταιρείες των κλάδων της υψηλής τεχνολογίας, της κατανάλωσης, των χρηματοοικονομικών και της υγείας. Την προσεχή Τρίτη 26 Ιουνίου, άλλωστε, την GE θα αντικαταστήσει στον δείκτη Dow Jones η γνωστή αλυσίδα φαρμακείων Wallgreen Boots Alliance, που στα καταστήματά της μπορεί επίσης να βρει κανείς προϊόντα υγείας, προσωπικής φροντίδας και άλλα καταναλωτικά αγαθά.
Δεν συμβαίνουν συχνά αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη DJIA. Η τελευταία είχε γίνει το 2015 με την είσοδο της Apple στη θέση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ΑΤ&Τ. Και η αμέσως προηγούμενη είχε γίνει το 2013 με την αντικατάσταση των Bank of America, Alcoa και HP από τις Goldman Sachs, Visa και Nike.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ