Νέα ερωτηματικά για την ολοκλήρωση του deal πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην ΕΧΙΝ δημιουργεί η δικαστική διαμάχη μεταξύ του ολλανδικού ομίλου και των ελληνοαμερικανών επενδυτών John P. Calamos και John S. Koudounis.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με το Reuters, που επρόκειτο να χρηματοδοτήσουν μέρος της συναλλαγής, κατέθεσαν σε δικαστήριο των ΗΠΑ δικαστική αγωγή κατά της EXIN Financial Services Holdings, ζητώντας την άμεση αποπληρωμή ποσού άνω των 41 εκατ. δολαρίων, σε αρχικό κεφάλαιο, συν τόκους.

Πρόκειται για ποσό που τους οφείλει η EXIN, στο πλαίσιο μιας σειράς δανειακών συμφωνιών, οι οποίες έληξαν και ήταν πληρωτέες στις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Ως εκ τούτου είναι πλέον ληξιπρόθεσμες.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί έντονες ανησυχίες στην αγορά για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην ΕΧΙΝ, καθώς ένα μέρος του τιμήματος έχει συμφωνηθεί να καταβληθεί από τους Calamos και Koudounis.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΧΙΝ έχει λάβει προθεσμία από την Τράπεζα της Ελλάδος να υποβάλει πλήρες φάκελο για την αγορά της ελληνικής θυγατρικής της ΕΤΕ έως και το τέλος Μαρτίου, ώστε να προχωρήσει η πώληση.

Όπως ανακοίνωσε η Calamos Family Partners, η αγωγή που κατατέθηκε επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, πως η EXIN έχει επανειλημμένως αποτύχει να παράσχει τις οικονομικές δηλώσεις και άλλες οικονομικές, λογιστικές και ρυθμιστικές πληροφορίες και αρχεία που της είχαν ζητηθεί, στο πλαίσιο των προαναφερθέντων δανειακών συμφωνιών.

Επιπλέον, με την αγωγή, ζητούν πλήρη αναφορά του πότε και πώς η EXIN χρησιμοποίησε τα κεφάλαια τα οποία της χορηγήθηκαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει σταλεί στην EXIN επίσημη επιστολή παύσης και παραίτησης, με την οποία δίνονται οδηγίες στην EXIN να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα της και από όλες τις άλλες δημόσιες επικοινωνίες της οποιεσδήποτε αναφορές στον κ. Calamos, τον κ. Koudounis, ή οποιαδήποτε σχετιζόμενη οντότητα και να παύσει τη χρήση οποιουδήποτε ονόματός τους ή αναφοράς σε αυτούς, σε σχέση με οποιεσδήποτε ενέργειες ή δραστηριότητες της EXIN.

Εκπρόσωπος της Calamos Family Partners δήλωσε πως «ενώ συνήθως δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές επενδύσεις, έχει καταστεί προφανές στον κ. Calamos και τον κ. Koudounis πως τα δικαιώματά τους ως πιστωτών δεν τιμούνται και, ως εκ τούτου, αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, ώστε να επιβάλουν αυτά τα δικαιώματα».