Εμφαση στους κινητήρες αεροσκαφών, αλλά όχι στις ντιζελομηχανές των σιδηροδρόμων, στην ενέργεια αλλά όχι στους ηλεκτρικούς λαμπτήρες. Και βεβαίως έμφαση στον ιατρικό εξοπλισμό και στην υγεία εν γένει. Αυτά είναι επιγραμματικά τα κομβικά σημεία του οδικού χάρτη βάσει του οποίου θα πορευθεί στο μέλλον η General Electric. Πρόκειται για την πιο ριζοσπαστική αναδιάρθρωση που τολμά ο γιγαντιαίος αμερικανικός βιομηχανικός όμιλος στη μακρά ιστορία του (αριθμεί 125 χρόνια).
Εμπνευστής και «αρχιτέκτονας» της στρατηγικής αναδιάρθρωσης της GE είναι ο Τζον Φλάνερι. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο που ανέλαβε την 1η Αυγούστου διαδεχόμενος έναν εμβληματικό μάνατζερ, τον Τζέφρι Ιμέλτ, ο οποίος διηύθυνε την GE επί 16 χρόνια. Ο Ιμέλτ διαδέχθηκε έναν από τους πιο επιτυχημένους μάνατζερ του 20ού αιώνα, τον Τζακ Γουέλτς (ανέλαβε το 1981 τον όμιλο και τον παρέδωσε το 2001 με κεφαλαιοποίηση αυξημένη κατά… 4.000%).

«Οξυγόνωση»

Ο Φλάνερι σηματοδοτεί την αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου για την General Electric, η φιλοσοφία της οποίας ήταν απολύτως επεκτατική. Στόχος του είναι περιορίζοντας τις βασικές δραστηριότητες της εταιρείας να περικόψει τα κόστη και να εστιάσει στην ανάπτυξή της. Διότι η πολυδιάσπαση των δραστηριοτήτων της GE είχε φτάσει στα όριά της και η μετοχή της εταιρείας είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. «Κάποιοι επενδυτές που είχαν πουλήσει τις μετοχές τους στα επίπεδα αυτά εξεπλάγησαν όταν έμαθαν τα σχέδια της νέας διοίκησης» αναφέρει το Reuters.
Ο ίδιος ο Φλάνερι αναλαμβάνοντας την GE είχε προειδοποιήσει πάντως ότι στόχος του ήταν «να ξαναβρεί η εταιρεία την ψυχή της, να αποκαταστήσει την οξυγόνωσή της με ρευστό και να επαναφέρει σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία της». Στο πλαίσιο αυτό η GE θα περιορίσει από 18 σε 12 τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της και θα διορίσει τρεις νέους διευθυντές στις αρχές του επόμενου έτους, κατά το οποίο σκοπεύει να μειώσει τα κόστη της κατά 2 δισ. δολάρια. Ηδη η εταιρεία έχει μειώσει κατά 25% το προσωπικό της παγκοσμίως (περίπου 1.500 εργαζόμενοι). Τέλος, η εταιρεία προανήγγειλε τη μείωση κατά το ήμισυ του εφετινού μερίσματός της –είναι μόλις η τρίτη μείωση που ανακοινώνεται τα τελευταία… 125 χρόνια. Και αναθεώρησε επί το μετριοπαθέστερον τις προβλέψεις της για την κερδοφορία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ