«Αυτό που πετύχαμε δεν είναι τίποτε λιγότερο από μια θεαματική ανάκαμψη. Μια επιστροφή που πετύχαμε πολύ νωρίτερα από όσο όλοι περίμεναν»! Τέτοια πανηγυρικά λόγια είπε στους επενδυτές μιλώντας στη Νέα Υόρκη στις 22 του περασμένου Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

Η νησιωτική χώρα, που υποχρεώθηκε σε κούρεμα των καταθέσεων των πολιτών της το 2013, στοιχηματίζει στην επιστροφή της στην κανονικότητα των αγορών, στην επάνοδο των επενδυτών και, πρωτίστως, στην πιστοληπτική αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης.

«Η ανάκτηση μιας βαθμίδας αξιολόγησης ελκυστικής για επενδύσεις στα ομόλογά της αποτελεί το κλειδί για την Κύπρο προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εν γένει για την επιστροφή της στις αγορές», γράφουν σε ανάλυσή τους στο Bloomberg οι Πολ Τάγκγουελ και Γεώργιος Γεωργίου.
Προσφάτως η Standard & Poor’s έκανε ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή: στις 17 Μαρτίου αναβάθμισε την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της από το ΒΒ στο ΒΒ+, στην τελευταία βαθμίδα «σκουπιδιού» – από την επόμενη τα κυπριακά ομόλογα θα κρίνονται άξια για επενδύσεις σ’ αυτά.
Η S&P δικαιολόγησε την αναβάθμιση των κυπριακών ομολόγων αναφέροντας τη «μεγαλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη» και τη «δημοσιονομική πρόοδο» που έχει πετύχει η χώρα. Σε επίπεδο «σκουπιδιών» εξακολουθούν να αξιολογούν τα κυπριακά ομόλογα και οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, η Moody’s και η Fitch.
Ανακτά την εμπιστοσύνη
Η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% το 2015 έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης. Το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στο 2,8%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας. «Χάρη στον τουρισμό, στις επενδύσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση οι υγιείς ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να συνεχιστούν μεσοπρόθεσμα», αναφέρει σε ανάλυσή της η εταιρεία Axia Research.
«Το γεγονός ότι στη δευτερογενή αγορά τα 10ετή κυβερνητικά ομόλογα της Κύπρου γίνονται αντικείμενο συναλλαγών με επιτόκιο κοντά στο 3% αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι η εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία επιστρέφει», σημειώνει σε συνέντευξή της στο Bloomberg η πρόεδρος της Hellenic Bank Plc. Ειρήνη Γεωργιάδου.
Η Κύπρος βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσής της δίχως καθυστερήσεις, το Μάρτιο του 2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λευκωσία χρησιμοποίησε μόνο 7,3 δισ. ευρώ από τη δανειακή βοήθεια των 10 δισ. ευρώ που προέβλεπε το πρόγραμμα. Τον περασμένο Ιούλιο η κυπριακή κυβέρνηση βγήκε για πρώτη φορά μετά την κρίση στις αγορές δανειζόμενη 1 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία επταετών ομολόγων που με επιτυχία πραγματοποίησε.
«Η Κύπρος αποτελεί ένα παράδειγμα μιας σταθερά ανακάμπτουσας οικονομίας», αποφάνθηκαν σε σημείωμά τους στις 21 Μαρτίου οι Ιωάννης Γκιώνης και Γαλάτεια Φωκά της Eurobank, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι αναλυτές της ελληνικής τράπεζας προβλέπουν ότι σύντομα οι οίκοι Moody’s και Fitch θα αναβαθμίσουν το κυπριακό χρέος σε επίπεδο επενδύσεων λαμβάνοντας υπόψη τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της Λευκωσίας.
«Η απόκλιση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας και της Κύπρου αντανακλά την πορεία των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών των δύο χωρών», εκτιμά από τη Λευκωσία ο Μιχάλης Κύρου της Bank of Cyprus Holdings Plc. Και εξηγεί ότι «η Κύπρος ολοκλήρωσε με επιτυχία τις μνημονιακές υποχρεώσεις της σε αντίθεση με την Ελλάδα, που ακόμα πασχίζει για τον σκοπό αυτό».
Οι αποδόσεις των 10ετών κυπριακών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κατά 21 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους στο 3,20% περίπου, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν μόνο κατά 7,2 μονάδες βάσεις στο 6,86% περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Η Κύπρος, ωστόσο, πρέπει να πράξει περισσότερα για να πείσει τους οίκους αξιολόγησης να την αναβαθμίσουν το αξιόχρεό της σε επίπεδο επενδύσεων, εκτιμά ο Μιχάλης Κύρου. Ο κύπριος τραπεζίτης εξηγεί ότι θα πρέπει να πουληθεί μερίδιο των Κυπριακών Τηλεπικοινωνιών εντός του 2017, να ιδιωτικοποιηθεί η κρατική εταιρεία λαχείων, να ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Κυπριακού Χρηματιστηρίου και να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την επιλογή ενός ιδιώτη διαχειριστή του Λιμανιού της Λάρνακας.
Παράδειγμα για την Ελλάδα

«Η χώρα δεν μπορεί να επαναπαυθεί στις δάφνες της», δηλώνει στο Bloomberg ο πρόεδρος του Κυπριακού Φορολογικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης. Και εξηγεί ότι το ύψος του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους σε συνδυασμό με τα «κόκκινα δάνεια» του τραπεζικού τομέα καθιστούν την οικονομία «ιδιαίτερα ευάλωτη» απέναντι σε κινδύνους και δεν αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση.
«Η Κύπρος δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και με τα ομόλογά της να αξιολογούνται ακόμα σαν σκουπίδια. Παρά ταύτα έχει πετύχει ήδη πολλά και αυτό το βλέπουν οι επενδυτές. Έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και τη χαμένη εμπιστοσύνη προς αυτήν. Η Ελλάδα θα έπρεπε να την βλέπει ως παράδειγμα προς μίμηση», δήλωσε από την Αθήνα στο Bloomberg ο Πολ Καζαριάν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners.