Η Ολλανδία ανοίγει την εβδομάδα αυτή τον χορό ενός κρίσιμου εκλογικού κύκλου στην Ευρώπη, με τις αγορές να κινούνται μεταξύ οικονομίας και πολιτικής, καθώς το μέλλον της ΕΕ θα μπορούσε σύμφωνα με τους αναλυτές να αναδιαμορφωθεί μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε τρία (ενδεχομένως τέσσερα –αν η Ιταλία αποφασίσει να διενεργήσει πρόωρες εκλογές) ιδρυτικά κράτη-μέλη. Την 15η Μαρτίου η Ολλανδία θα πραγματοποιήσει γενικές εκλογές όπου θα εκλεγούν τα 150 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (της Κάτω Βουλής), ενώ ακολουθούν η Γαλλία (Απρίλιος – Μάιος) και η Γερμανία (Σεπτέμβριος).
Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ευρώπη έχει αποτελέσει βασικό προσδιοριστικό παράγοντα της πορείας των spread των 10ετών κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης έναντι των γερμανικών ενώ, σύμφωνα με την NN Investment Partners, το ρίσκο συνίσταται στην προοπτική ένα λαϊκιστικό κόμμα όπως το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς ή το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν να βρεθεί σε θέση που να μπορεί να διεξαγάγει και να κερδίσει ένα δημοψήφισμα είτε σχετικά με την παραμονή της εκάστοτε χώρας στην ΕΕ είτε την έξοδό της από το ευρώ.
Ωστόσο είναι εξαιρετικά απίθανο π.χ. ο Βίλντερς να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών της Κάτω Βουλής. Το κόμμα του πιθανότατα δεν θα γίνει ούτε μέρος ενός νέου ολλανδικού κοινοβουλευτικού σχήματος. Δεν περιμένουμε οι ολλανδικές εκλογές να έχουν ουσιαστική επίδραση στις κεφαλαιαγορές όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, εκτιμά η NN. Ωστόσο, παίζουν έναν ρόλο στη γενικότερη εικόνα της αύξησης του λαϊκισμού εν όψει των εκλογών που ακολουθούν στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ιταλία. Εάν η Λεπέν κερδίσει τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών αυτό θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Το πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη μεταφράζεται σε μεγάλο βαθμό ως ο κίνδυνος αποχώρησης κάποιου κράτους-μέλους της ΕΕ από το ευρώ. Ωστόσο, μπορεί επίσης να αφορά μια υφιστάμενη κυβέρνηση ή συλλογική ομάδα κυβερνήσεων της ΟΝΕ που ενδέχεται να αποδειχθούν πολύ αδύναμες για να εφαρμόσουν εσωτερικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό το είδος της πολιτικής παράλυσης μπορεί να κλειδώσει την περιοχή σε έναν φαύλο κύκλο εκτίμησε η NN Investment Partners, θεωρώντας πως είναι σημαντικό να αξιοποιήσουν οι πολιτικοί φορείς την οικονομική ανάκαμψη για να κάνουν τους θεσμούς σε ολόκληρη τη ζώνη πιο ισορροπημένους και σταθερούς.

Νίκη των Μακρόν – Σουλτς

Μια νίκη του φιλοευρωπαϊστή Μακρόν στις γαλλικές εκλογές πιθανότατα θα είναι θετική για την Ευρώπη και για τις αγορές, ενώ σύμφωνα με την ΝΝ, θετική έκπληξη θα αποτελέσει και μια νίκη Σουλτς στις γερμανικές, καθώς μπορεί να προσφέρει περιθώρια μεγαλύτερου αμοιβαίου καταμερισμού των οικονομικών βαρών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ