Σταθερή παρέμεινε η Οριακή Τιμή Συστήματος της Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας το Νοέμβριο ενώ ο Δεκέμβριος αναμένεται να κινηθεί σε ψηλότερα επίπεδα χτίζοντας ίσως την υψηλότερη τιμή από το Φεβρουάριο του 2016 και μετά.
Οπως σημειώνει στη μηνιαία ανάλυση της αγοράς ο κ. Γιώργος Οικονόμου της Watt and Volt ο Νοέμβριος είχε μικρή απόκλιση σε σχέση με τον Οκτώβριο με την τιμή να κλείνει στα 43,11 €/MWh, δηλαδή 0,06 €/MWh χαμηλότερα, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση στη μέση ωριαία ζήτηση 9,5% με 5.615 MW. Αναλογικά θα έπρεπε και η ΟΤΣ να ‘ακολουθήσει’ την πορεία της ζήτησης, όμως παράγοντες όπως η αύξηση της παραγωγής των Υ/Η και η σημαντική μείωση στις εξαγωγές κράτησαν την τιμή σε χαμηλότερα – έστω και ελάχιστα –επίπεδα από τον Οκτώβριο.
Αναλυτικά, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στην παραγωγή των Υδροηλεκτρικών μονάδων της τάξης του 67% και παράλληλα μειώθηκαν οι εξαγωγές από 13.151 MW τον Οκτώβριο σε 6.967 MW κατά μέσο όρο την ημέρα, δηλαδή μείωση 47%.
Η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά πολύ λίγο ενώ δεν υπήρξαν ιδιαίτερες μεταβολές στις τιμές που όρισαν οι μονάδες Φυσικού Αερίου εκτός από μόνο μία. Συγκεκριμένα η μονάδα Φ.Α. ΚΟΜΟΤΗΝΗ αυξήθηκε κατά 5,7%, σημειώνοντας αύξηση 19,4% από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, δεν επηρρέασε αρκετά τη συνολική εικόνα των Φ.Α οι οποίες όρισαν σχεδόν τις μισές ώρες του μήνα. Αντίθετα, οι λιγνιτικές μονάδες άυξησαν η κάθε μία την τιμή τους κατά 4,8% ορίζοντας μόλις το 33% των ωρών του μήνα.
Από τις ξένες αγορές σημαντική ήταν η αύξηση της τιμής στην Ιταλία κατά 13% λόγω των εξαγωγών προς τη Γαλλία όπου η τιμή της εκτινάχθηκε στα 65,11€/MWh, αύξηση 18% από τον Οκτώβριο, εξαιτίας της μείωσης στην παραγωγή από 5 πυρηνικά εργοστάσια. Η ελληνική αγορά δεν επηρρεάστηκε από αυτή τη μεταβολή καθώς το καλώδιο Ελλάδας –Ιταλίας ήταν εκτός λειτουργίας όλο το μήνα.
Ετήσιες δημοπρασίες δικαιωμάτων
Στις 22 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν οι ετήσιες δημοπρασίες απόκτησης δικαιώματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το 2017 για εισαγωγές και εξαγωγές στα σύνορα Αλβανία, Τουρκία και FYROM. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
* Αλβανία>Ελλάδα (εισαγωγικό) : 3,69€/MWh
* Ελλάδα>Αλβανία (εξαγωγικό): 0,25€/MWh
* Ελλάδα>FYROM (εξαγωγικό): 0,07€/MWh
* FYROM>Ελλάδα (εισαγωγικό): 4,02€/MWh
* Ελλάδα>Τουρκία (εξαγωγικό): 1,55€/MWh
* Τουρκία>Ελλάδα (εισαγωγικό): 4,16€/MWh
Την 1η Δεκεμβρίου διενεργήθηκε η ετήσια δημοπρασία για τα δικαιώματα για το σύνορο της Βουλγαρίας στην οποία η τιμή του εισαγωγικού ορίστηκε στα 5,43 €/MWh και του εξαγωγικού στα 0,03 €/MWh.
Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ένα σημάδι ότι η αγορά ‘βλέπει’ ψηλότερα τη νέα χρονιά σε σχέση με το 42,1€/MWh του 2016 (έως και το Νοέμβριο).
Τέλος, ο Δεκέμβριος αναμένεται να κινηθεί σε ψηλότερα επίπεδα χτίζοντας ίσως την υψηλότερη τιμή από το Φεβρουάριο του 2016 και μετά.