Στη «σκιά» της παραοικονομίας και της «μαύρης οικονομίας» κινούνται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν την υπερφορολόγηση του ΦΠΑ αλλά και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις που αφορούν το εισόδημα και τις ασφαλιστικές εισφορές με νέες «ιδέες» και κόλπα φοροδιαφυγής.
Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει καταφέρει ακόμη να λάβει το πράσινο φως από τους θεσμούς για δύο νομοσχέδια που και τη φοροδιαφυγή μπορούν να περιορίσουν και τα δημόσια ταμεία να γεμίσουν: το ένα για τη χρήση πλαστικού χρήματος, για το χτίσιμο του αφορολογήτου και το άλλο για την οικειοθελή δήλωση «ξεχασμένων» ή προϊόντος φοροδιαφυγής εισοδημάτων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, ενώ είναι έτοιμο, έχει σκαλώσει στον ακατάσχετο λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να εισπράττουν τα ποσά από τους πελάτες κατά την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Οι θεσμοί ζητούν να είναι ακατάσχετο το 85% του λογαριασμού και το υπόλοιπο αν έχει χρέη ο επαγγελματίας σε Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία να κατάσχεται. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά ζητεί να είναι το σύνολο του συγκεκριμένου λογαριασμού ώστε να μην έχουν «πάτημα» οι επαγγελματίες να αρνούνται να τοποθετήσουν μηχανάκια POS για ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Κατασχέσεις


Την ίδια στιγμή όμως 1.492.088 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις από την Εφορία για χρέη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ένας στους δύο φορολογουμένους έχει χρέη προς το Δημόσιο, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει μπαράζ κατασχέσεων, δεσμεύσεων λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων σε 755.806 φορολογουμένους. Πρόκειται για το 50% των φορολογουμένων στους οποίους οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπορούν να επιβάλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λόγω του γεγονότος ότι το νομοσχέδιο πάει για μετά τον Σεπτέμβριο, στην Καραγεώργη Σερβίας μελετούν δύο σενάρια για το εφετινό χτίσιμο του αφορολογήτου με αποδείξεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.
Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι, αν για παράδειγμα κάποιος φορολογούμενος πρέπει να συγκεντρώσει για το 2016 αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός του, θα πρέπει υποχρεωτικά να συγκεντρώσει μέσω πλαστικού χρήματος το ¼ και το υπόλοιπο να είναι με μετρητά. Το ¼ προκύπτει από τους μήνες που θα απομένουν ως το τέλος του έτους, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο (στα μέσα Σεπτεμβρίου).
Καμία απόδειξη


Το δεύτερο και πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να αναγράψουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2017 ούτε ένα ευρώ απόδειξη. Δηλαδή, ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης θα είναι «κλειδωμένος», όπως συνέβη και εφέτος. Δηλαδή, το αφορολόγητο θα ισχύσει ανεξάρτητα από το ύψος των αποδείξεων που θα συγκεντρώσουν εφέτος οι φορολογούμενοι και, το σημαντικότερο, ανεξάρτητα από το αν αυτές προέρχονται από πλαστικό χρήματα ή από μετρητά.
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, με την αύξηση των ελέγχων και την αυστηροποίησή τους μετά και τις 25 Ιουλίου, οπότε επανήλθε το λουκέτο σε επιχειρήσεις που δεν κόβουν πάνω από 10 αποδείξεις, μπορεί να περάσει το μήνυμα στους επαγγελματίες ότι αν δεν κόβονται αποδείξεις η «ζημιά» που θα πάθουν θα είναι πολλαπλάσια από τα όποια οφέλη.
Το υπουργείο Οικονομικών όμως θα πρέπει να λάβει πρόνοια ώστε οι πολίτες να έχουν κίνητρα να ζητούν αποδείξεις και να μην παζαρεύουν τον ΦΠΑ, που σήμερα σχεδόν στο σύνολο των συναλλαγών είναι 24%.
Για να σταματήσει να χρησιμοποιείται η φράση «τόσο με ΦΠΑ, τόσο χωρίς ΦΠΑ» τόσο από επαγγελματίες όσο και από απλούς πολίτες θα πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα ώστε οι καταναλωτές να ζητούν σε κάθε περίπτωση απόδειξη.
Από 1ης Ιανουαρίου 2017 θα είναι υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολογήτου και μάλιστα στις αποδείξεις θα μετράνε, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, και όσες αφορούν ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.), ενοίκια, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ιατρικές δαπάνες που δεν εκπίπτουν κ.τ.λ.
Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα θεωρείται για την κυβέρνηση το «βαρύ πυροβολικό» για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ όμως έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες και η φοροδιαφυγή θεριεύει παραμένει στα συρτάρια της τρόικας.
Το πλαστικό χρήμα


Με βάση τις αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να δηλώσουν στο σύστημα Taxis τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους, αλλά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα διαθέτει ένα ειδικό πρόγραμμα μέσω του οποίου βάσει του ΑΦΜ του φορολογουμένου θα προσυμπληρώνει στη φορολογική δήλωσή του όποια συναλλαγή έχει κάνει για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω πλαστικού χρήματος. Στην περίπτωση της μεταφοράς ποσού από έναν τραπεζικό λογαριασμό σε έναν άλλον θα προκύπτει δαπάνη όταν αυτός αφορά επαγγελματία ή επιχείρηση.
Σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, αν πετύχουμε τον στόχο να εισπράξουμε το 1/3 του ανείσπρακτου ΦΠΑ, είτε αυτός προέρχεται από φοροδιαφυγή γιατί δεν κόβονται αποδείξεις είτε προέρχεται από φοροκλοπή, όταν έχει ήδη εισπραχθεί από τον πολίτη που αγόρασε ένα προϊόν και έλαβε γι’ αυτό απόδειξη αλλά δεν αποδίδεται στο κράτος, τότε το βέβαιον είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αποτελούσε παρελθόν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ