Σε περίπου 888 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι επιδοτήσεις από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πέρυσι που κατέληξαν «πιθανότατα» στις τσέπες δικαιούχων που κανονικά δεν τις δικαιούνταν, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες. Πρωταθλήτριες τέτοιων περιπτώσεων είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.

Το ποσό αντιστοιχεί στο 0,6% του προϋπολογισμού των «28» και είναι, ωστόσο, κάπως μειωμένο σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσίας αντιμετώπισης απάτης (OLAF), η οποία υπάγεται στην Κομισιόν, παρουσίασε την Τρίτη την ετήσια αναφορά της για το 2015, στο οποίο τοποθετεί στην περιοχή των 888 εκατ. ευρώ τις επιδοτήσεις που εκταμιεύτηκαν «πιθανότατα υπό συνθήκες εξαπάτησης».

Πέρυσι, το ποσό βρισκόταν στα 901 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων το Reuters, το ποσοστό είναι το «συνηθισμένο» για δημόσιους προϋπολογισμούς -από το βρετανικό προϋπολογισμό, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 0,7% καταλήγει σε «μαϊμού» δικαιούχους.

Ωστόσο, όπως σημειώνει επίσης το βρετανικό πρακτορείο, τα στοιχεία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι ακόμη πιο ευαίσθητα σε μία εποχή που τα εχθρικά συναισθήματα απέναντι στις Βρυξέλλες είναι πιο αισθητά.

Μεταξύ των πιο κραυγαλέων παραδειγμάτων που αναφέρει η OLAF για το 2015 βρίσκεται επιδότηση 1,3 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό μονάδας ψύξης αγροτικών προϊόντων στη Βουλγαρία. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την περίπτωση, διαπίστωσαν πως ο ιδιοκτήτης της μονάδας και ο προμηθευτής ήταν ουσιαστικά… ο ίδιος (και, αναμενόμενα, είχε «φουσκώσει» την τιμή).