Τέλος παραλίγο να λάβει ένας από τους δημοφιλέστερους αστικούς τεχνολογικούς μύθους που αφορά την πραγματική ταυτότητα του δημιουργού του bitcoin. Ο Κρεγκ Ράιτ, ένας αυστραλός επιχειρηματίας, επιβεβαίωσε την περασμένη Δευτέρα τις φήμες που ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου και ήθελαν να είναι εκείνος ο άνθρωπος που ακούει στο ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο και φέρεται ως ο δημιουργός του περιβόητου ψηφιακού νομίσματος. Ομως, πριν… αλέκτορα φωνήσαι, ο Ράιτ υπαναχώρησε με επιστολή που δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο και στην οποία δήλωσε πως πίστευε ότι θα μπορούσε να αφήσει πίσω του τα χρόνια ανωνυμίας και να δημοσιεύσει τις αποδείξεις που είχε υποσχεθεί ότι ήταν εκείνος που είχε τα πρώτα κλειδιά του bitcoin. «Δεν έχω όμως το κουράγιο να το κάνω. Λυπάμαι» έγραψε χαρακτηριστικά ο ηλικίας 45 ετών προγραμματιστής το επάγγελμα.
Εναλλακτική πρόταση


Το bitcoin εμφανίστηκε στο διαδικτυακό προσκήνιο το 2009 και γρήγορα άρχισε να κερδίζει έδαφος σε όλον τον πλανήτη, ως μια εναλλακτική πρόταση στα συμβατικά νομίσματα αλλά κυρίως ως ένα σύστημα πληρωμών που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις τράπεζες και όλους όσοι λειτουργούν ως μεσάζοντες στις διαδικτυακές συναλλαγές, ενώ παράλληλα οι χρήστες του θα διατηρούν την ανωνυμία τους. Ο πυρετός του ψευδονομίσματος απλώθηκε γρήγορα στον κυβερνοχώρο και πολλοί ήταν οι σύγχρονοι «χρυσοθήρες» που πίστεψαν ότι μπορεί να γίνουν εν μια νυκτί πλούσιοι, εξαιτίας του λογισμικού ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του διαφιλονικούμενου νομίσματος. Η διαδικασία παραγωγής bitcoin είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα περίπλοκη, αφού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη γνώση ιδιαίτερα απαιτητικών μαθηματικών και προγραμματισμού αλλά και τεράστια υπολογιστική ισχύ.
Στα επτά χρόνια της ιστορίας του το bitcoin έχει εξάψει τη φαντασία επιστημόνων, τεχνολόγων, ακόμη και επενδυτών, παρότι η δημοτικότητά του ως ενός εικονικού νομίσματος έχει μετριαστεί τελευταία υπό την ανησυχία ότι, εξαιτίας της αδυναμίας εντοπισμού των χρηστών, χρησιμοποιείται ευρέως για την πραγματοποίηση παράνομων συναλλαγών. Η αξία ενός bitcoin άγγιξε τα 1.200 δολάρια το 2013, ενώ σήμερα κοστίζει περί τα 450 δολάρια, σύμφωνα με την Coindesk.
Ο Ράιτ κατάφερε να πείσει τρία εγνωσμένου κύρους μέσα μαζικής ενημέρωσης –το βρετανικό δίκτυο BBC και τα περιοδικά «Economist» και «GQ» –αλλά και δύο σημαντικά πρόσωπα του Bitcoin Foundation, τον Γκάβιν Αντρεσεν και Τζον Ματόνις, ότι είναι ο Νακαμότο ο άνθρωπος που δημιούργησε το bitcoin και η ταυτότητα του οποίου αποτελεί μυστήριο για τουλάχιστον μία επταετία. Ο Αντρεσεν μάλιστα είναι από τους πρώτους προγραμματιστές που συνεργάστηκαν με τον Νακαμότο όταν δημιουργήθηκε το bitcoin.
Η αποκάλυψη συγκλόνισε την κοινότητα του ψευδονομίσματος ανά τον κόσμο, προκαλώντας αυξανόμενες συζητήσεις για το αν οι αξιώσεις του Ράιτ είναι αληθινές. Η περιέργεια για την πραγματική ταυτότητα του Νακαμότο εκτινάχθηκε τα τελευταία χρόνια όταν σταμάτησε να επικοινωνεί με τους προγραμματιστές και παραχώρησε την καθημερινή παρακολούθηση της αγοράς του bitcoin σε άλλους. Αν ο Ράιτ αποδείκνυε τον ισχυρισμό του, θα σήμαινε ότι ίσως έχει στην κατοχή του bitcoins αξίας 450 εκατ. δολαρίων, όσα δηλαδή πιστεύεται ότι κατέχει ο Νακαμότο.
Οι πρώτες φήμες για τη σύνδεση του Ράιτ με τον μυστηριώδη δημιουργό του ψηφιακού νομίσματος ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Wired και Gizomodo ισχυρίστηκαν ότι είχαν στην κατοχή τους διαρρέοντα έγγραφα που υπεδείκνυαν τον αυστραλό επιχειρηματία ως τον Σατόσι Νακαμότο. Μετά την αποκάλυψη, σημειώνουν οι «Financial Times», η οικία του Ράιτ στην Αυστραλία κατακλύστηκε από αστυνομικούς στο πλαίσιο μιας έρευνας των φορολογικών αρχών της χώρας.
Στη συνέχεια, όπως ήταν φυσικό, διάφορες θεωρίες διατυπώθηκαν για τον Ράιτ, ενώ το θέμα αυτό απασχολούσε για μήνες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως τον κόσμο του Διαδικτύου. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεχόταν παρενοχλήσεις, ακόμη και απειλές. Αυτή η «ενοχλητική» δημοσιότητα και φημολογία ήταν, κατά τον ίδιο, ο λόγος που αποφάσισε να παραδεχθεί ότι είναι ο Νακαμότο. Ο Ράιτ επρόκειτο να παρουσιάσει αποδείξεις για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, κρυπτογραφικά κλειδιά που μόνο ο Νακαμότο θα μπορούσε να κατέχει, ωστόσο, όπως έγραψε στο μπλογκ του, «καθώς τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας ξεδιπλώθηκαν και ήμουν έτοιμος να δημοσιεύσω αποδείξεις για την κατοχή των πρώτων (κρυπτογραφικών) κλειδιών, έσπασα. Δεν έχω το κουράγιο. Δεν μπορώ».
Ετσι η πραγματική ταυτότητα του Σατόσι Νακαμότο θα συνεχίσει να αποτελεί θέμα συζήτησης για την κοινότητα του bitcoin αλλά και για όλον τον διαδικτυακό κόσμο, τουλάχιστον ως την επόμενη φορά που κάποιος θα ισχυριστεί ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από το αμφιλεγόμενο ψηφιακό νόμισμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ