Το τέλος του πρώτου τριμήνου βρήκε τις κατηγορίες επενδύσεων που ήταν οι «χαμένοι» του 2015 να καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις (χρυσός, δείκτης αναδυομένων αγορών της MSCI και πετρέλαιο τύπου WTI) και τις κατηγορίες επενδύσεων που υπεραπέδωσαν την προηγούμενη χρονιά να υστερούν σε αποδόσεις (ιαπωνικές και ευρωπαϊκές μετοχές).
Για το β’ τρίμηνο του έτους επιλέγουμε να μην κυνηγάμε τις αγορές υψηλότερα και διακρατούμε χαμηλό ρίσκο, αναφέρει μεταξύ άλλων το Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς.
Στις επιμέρους μετοχικές αγορές αναβαθμίζει τις μετοχές ΗΠΑ σε ουδέτερη θέση και την Ιαπωνία από υπερεπενδεδυμένη σε ουδέτερη λόγω του ισχυρότερου γεν και της επιδείνωσης της ιαπωνικής οικονομίας.
Διατηρεί ουδέτερη θέση στις μετοχές της ευρωζώνης λόγω της ανάληψης μη συμβατικών μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, παρά τις υψηλές αποτιμήσεις και τη χειροτέρευση των πρόδρομων οικονομικών δεικτών και ουδέτερη θέση στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς μετά την υπεραπόδοσή τους από την αρχή του έτους δεν είναι πλέον πολύ φθηνές, αλλά ευνοούνται από τη σταθεροποίηση των τιμών των εμπορευμάτων και του δολαρίου.
Στις ομολογιακές επενδύσεις αναβαθμίζει τη θέση στα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης από ουδέτερη σε υπερεπενδεδυμένη, με προτίμηση στις εκδόσεις σε ευρώ.
Αναβαθμίζει, επίσης, τη θέση στα ομόλογα αναδυομένων αγορών από υποεπενδεδυμένη σε ουδέτερη για να εκμεταλλευτούμε το υψηλό carry (επιτοκιακό πλεονέκτημα) και τη σταθεροποίηση του δολαρίου. Διατηρεί υποεπενδεδυμένη θέση στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων και τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας, ενώ στα ομόλογα χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης η σταθερή ζήτηση από την ΕΚΤ θα κρατά τις αποδόσεις σε χαμηλά αλλά ελκυστικά επίπεδα.
Στο συνάλλαγμα διατηρεί θέση υπέρ του δολαρίου στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, καθώς θεωρεί ότι, παρά τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις που μπορεί να δεχθεί το δολάριο λόγω της ήπιας ρητορικής της Fed, τα ρίσκα για το ευρώ παραμένουν αυξημένα, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ώσπου να καταστεί εφικτός ο στόχος του πληθωρισμού.
Αναθεωρεί επίσης τη θέση της στην ισοτιμία δολαρίου γεν υπέρ του ιαπωνικού νομίσματος και συστήνει ουδέτερη θέση στην ισοτιμία ευρώ – στερλίνας μέχρι να διαφανεί η προοπτική της έκβασης του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία. Στα εμπορεύματα αναβαθμίζει τη θέση σε ουδέτερη στο πετρέλαιο και στον χρυσό.

Χρυσός
Ευνοείται από τα αρνητικά επιτόκια

Κέρδη 16% από την αρχή του χρόνου σημειώνει ο χρυσός. Στον βαθμό που θα συνεχιστεί το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων, η ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου θα συνεχιστεί καθώς μειώνει το κόστος ευκαιρίας. Θετικά λειτουργεί επίσης η ήπια ρητορική που έχει υιοθετήσει πρόσφατα η Fed.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ