Νέο σκηνικό δημιουργείται μετά τις συνδυαστικές ζυμώσεις της Τετάρτης και ενόψει των κρίσιμων συμβουλίων της Δευτέρας.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, κατόπιν πιέσεων της Γερμανίας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αλλά και την Αθήνα, πλατφόρμα συνεννόησης που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό στο 2% του ΑΕΠ έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ως το 2018.

Μάλιστα, το δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με την ίδια φόρμουλα συνεννόησης την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά «Το Βήμα», θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως την μεγάλη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται αναλυτικά στο νέο Μνημόνιο και έχουν μείνει πίσω από τον μήνα Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύριος Τόμσεν τοποθετούσε το δημοσιονομικό από 4% ως 5% του ΑΕΠ, δηλαδή 9 δισ. ευρώ.Και οι δύο πλευρές Ευρώπη και ΔΝΤ αναμένεται να λύσουν τις διαφορές τους την προσεχή Δευτέρα, ή να οδηγηθούν σε ρήξη αν δεν οδηγήσει σε συμφωνία η φόρμουλα συνεννόησης που βρίσκεται στο τραπέζι.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προέκυψε υπό το βάρος και του επερχόμενου δημοψηφίσματος για το ενδεχόμενο Brexit τον Ιούνιο, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλει πάση θυσία να αντιμετωπίσει τους κινδύνους «αποσύνθεσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης που προκύπτουν από τον συνδυασμό της απειλής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, της οξύτατης προσφυγικής κρίσης που αποκτά χαρακτήρα ανθρωπιστικής καταστροφής για την Ελλάδα, και του ενδεχομένου για αναζωπύρωση των σεναρίων χρεοκοπίας της χώρας και Grexit σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Χαρακτηριστικό ως προς τα παραπάνω είναι η δήλωση – έμμεση απειλή του Υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία θα πάψει να φιλοξενεί μετανάστες και πρόσφυγες στο Καλαί, και άρα δεν θα ανακόπτει τις ροές προς τη Μεγάλη Βρετανία, σε περίπτωση Brexit.

Το ερώτημα, βεβαίως, λένε διπλωματικές πηγές, είναι αν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαθέτει τη βούληση και την ικανότητα να υλοποιήσει με αξιοπιστία, αν όχι όλες, ενα σημαντικό μέρος της μακράς λίστας των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, με δεδομένη την εκρηκτική κατάσταση του προσφυγικού και τα απολύτως απογοητευτικά δείγματα γραφής που έχει δώσε έως τώρα η κυβέρνησή του.

Μάλιστα οι Ευρωπαίοι τονίζουν ιδιαίτερα τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος, δηλαδή την αποκομματικοποίηση του κράτους, κάτι που αναφέρεται ρητά στη συμφωνία του Ιουλίου. Αλλά η Αθήνα αντί για την εφαρμογή αυτής της υπογεγραμμένης παραδοχής κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση σε καθημερινό επίπεδο, λένε πηγές των Βρυξελλών στο Βήμα.

Επιμένει το ΔΝΤ ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα έως 4% του ΑΕΠ

Το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% με 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις, τονίζοντας «δεν είμαστε σκληροί είμαστε ρεαλιστές».

Δεν ζητάμε τίποτα επιπλέον πέρα από την επίτευξη των «πολύ φιλόδοξων» συμφωνημένων στόχων, είπε, ακολουθώντας ουσιαστικά τη γραμμή Τόμσεν ότι ή θα ληφθούν μέτρα ή θα μειωθούν οι στόχοι του προγράμματος ή θα υπάρξει γενναία μείωση χρέους.

Πάντως, παρά το χάσμα που, οπως φαίνεται, παραμένει μεταξύ ΕΕ-ΔΝΤ, ο Ράις προανήγγειλε έγκαιρη επιστροφή του ΔΝΤ και των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, μιλώντας για «καλή πρόοδο» στο χθεσινό «μυστικό δείπνο» των θεσμών.

Άλλωστε όπως σημείωσε, το Ταμείο «συμμερίζεται το στόχο της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Τη Δευτέρα θα ξέρουμε πότε έρχεται το κουαρτέτο

Για «έγκαιρη επιστροφή» (early return) της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, έκανε λόγο απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τζέρι Ράις. Ο ακριβής χρόνος, είπε, θα ανακοινωθεί μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

«Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόοδος στις συναντήσεις ΕΕ-ΔΝΤ, αλλά….

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε πως χθες (Τετάρτη) υπήρξε συνάντηση στις Βρυξέλλες, για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτήν. «Έγινε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές» είπε.

Ωστόσο, τόνισε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμησή του ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% με 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το ΔΝΤ ότι είναι σκληρό και άτεγκτο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται σκληρό το ΔΝΤ και να υποστηρίζεται ότι μπλοκάρει το πρόγραμμα. «Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.