«Πολύ γόνιμη» χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings,
Πρεμ Γουάτσα, τη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής 10 κορυφαίων διεθνών funds -μεταξύ αυτών ο Γουίλμπουρ Ρος και ο Τζον Πόλσον– με τον πρωθυπουργό. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Π.Γουάτσα αναφέρει πως στη Fairfax «είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Αναλυτικά:

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία επικεντρώθηκε στην ελληνική οικονομία και στις επικείμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εκφράσαμε την αισιοδοξία μας για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ και επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στις προοπτικές της χώρας.

Η Fairfax διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας. Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας, με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της συμμετοχής μας στη Eurobank, την οποία και αυξήσαμε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και των επενδύσεών μας στην Grivalia, την Praktiker και άλλες εταιρείες, αλλά επιπλέον με την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, μπαίνοντας έτσι σε έναν κλάδο όπου έχουμε μεγάλη εμπειρία και βλέπουμε σπουδαία προοπτική».

Οι επενδυτές συναντώνται και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ενώ έχει προγραμματιστεί δείπνο με έλληνες επιχειρηματίες.Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται το καυτό ζήτημα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Οι επικεφαλής των ξένων funds γνωρίζουν σε βάθος την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι έχουν τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια, με αιχμή το τραπεζικό σύστημα.

Ο επικεφαλής του καναδικού fund Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος συναντήθηκε χθες τόσο με τη διοίκηση της Eurobank όσο και με τη διοίκηση της Grivalia, τόνισε την ανάγκη, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί γρήγορα, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει τα οφέλη στο μέτωπο της φθηνής Εξέφρασε, δε την πεποίθησή του πως η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί ομαλά και εφόσον επιτευχθεί αυτό, η Ελλάδα θα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.

Η ισχυρή ομάδα των επενδυτών μεταφέρει τη δέσμευσή της να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, με στόχο, μάλιστα, να διευρύνουν τις επενδυτικές τους προοπτικές, ακόμη και μέσα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη συνάντηση των επενδυτών με τους Ελληνες επιχειρηματίες. Με δεδομένο ότι αρκετές μεγάλες αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη φρέσκων κεφαλαίων, η συνεύρεση των δύο πλευρών θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μελλοντικά deals.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόβαση των ξένων επενδυτών στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της ενεργής διαχείρισης των δανείων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

«Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα», υπήρξε η κοινή διαπίστωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και επιχειρηματιών που επενδύουν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε νωρίτερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν οι κ.κ. Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson & Co), Stephen Johnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research & Management Company), Ben Watsa ( Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder’s Investment Management), Daniel Pozen (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

Από πλευράς κυβέρνησης, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης τα οικονομικά δεδομένα που στοιχειοθετούν εικόνα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, με κύριους συντελεστές, την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την υπέρβαση των προϋπολογισμένων εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 και την σταθεροποίηση της οικονομίας, με βραχυπρόθεσμη προοπτική επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης.