Την ώρα που στην Ελλάδα οργανωμένα συμφέροντα (φοροφυγάδων προφανώς) αντιτίθενται με μεγάλη προσώρας επιτυχία σε κάθε απόπειρα διάδοσης της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, σε άλλες χώρες οι κυβερνήσεις επιχειρούν να προχωρήσουν ένα βήμα πιο μπροστά: να αντικαταστήσουν την χρήση της πιστωτικής κάρτας με τις λεγόμενες «ανέπαφες» συναλλαγές.
Στη Γαλλία εν προκειμένω το υπουργείο Οικονομικών πέρα από τα μέτρα που έχει λάβει για την οιονεί ολοκληρωτική κατάργηση της χρήσης μετρητών –από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα μπορεί να πληρώνει κανείς με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ποσά από 1 ευρώ και άνω –έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να ενημερώσει τους πολίτες για τα οφέλη και την ευκολία που τους παρέχει η συναλλαγή μέσω των έξυπνων κινητών τους.
Δεν είναι εύκολος ο στόχος καθώς, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα, μόνο το 20% με 25% των Γαλλίδων και των Γάλλων προτίθενται να χρησιμοποιούν ως βασικό μέσο για τις πληρωμές τους το κινητό τους τηλέφωνο. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου ερευνών Ipsos, κατά 88% αυτό οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης και συγκεκριμένα στην απειλή να πέσουν οι καταναλωτές θύματα απάτης ή να ηλεκτρονικής πειρατείας με κίνδυνο να αποκαλυφθούν τα δεδομένα των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Επιπλέον, τρεις στους τέσσερις Γάλλους φοβούνται ότι αν αρχίσουν να πληρώνουν παντού και όλους με το κινητό τους θα κατακλύζονται από διαφημιστικές προσφορές. Επίσης το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει βαρεθεί να αλλάζει τις καθημερινές του συνήθειες, το 36% φοβάται ότι πληρώνοντας ανέπαφα θα χάσει τον έλεγχο των αγορών του και θα παρασυρθεί στην υπερκατανάλωση, ενώ μόνο το 15% θεωρεί περίπλοκη διαδικασία την πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου.

Συναλλακτική αγωγή
Για να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις αυτές των συμπολιτών του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ζητεί τη βοήθεια των τραπεζών. Κάλεσε δηλαδή τις τράπεζες να βοηθήσουν ώστε από το 2016 να αλλάξουν επί το… ανεπαφότερον οι συναλλαγές στη χώρα. «Οι καταναλωτές επιθυμούν να διαθέτουν μέσα πληρωμής που τους διευκολύνουν τη ζωή. Είναι σημαντικό να μπορέσετε να προσφέρετε στους πελάτες σας σύγχρονα και ασφαλή μέσα πληρωμών», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με εκπροσώπους του τραπεζικού κόσμου.
Στο πλαίσιο της προώθησης των συναλλαγών μέσω κινητού, έως την 1η Ιανουαρίου 2016 θα ληφθεί μέριμνα ώστε όλα τα νέα τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα εγκαθίστανται στη χώρα να διαθέτουν εφαρμογή για ανέπαφες συναλλαγές. Και έως την 1η Ιανουαρίου 2020 όλα τα τερματικά των εμπόρων στη χώρα θα διαθέτουν την εφαρμογή αυτή, που διαθέτουν σήμερα λιγότερα από ένα στα τρία (λιγότερα από 350.000 επί συνόλου 1,2 εκατομμυρίων τερματικών).
Πολλές γαλλικές τράπεζες έχουν δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των συναλλαγών. Η Ομοσπονδία Γαλλικών Τραπεζών ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Σαπέν για περισσότερη πληροφόρηση των εμπόρων και των καταναλωτών για τη μέθοδο και την ασφάλεια των ανέπαφων συναλλαγών, δημοσιοποίησε τις τελευταίες ημέρες μέσω Διαδικτύου έναν οδηγό τριάντα σελίδων στον οποίο καταγράφονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες, όπως είναι η εγγραφή στην εφαρμογή, διάφορες ρυθμίσεις για την πραγματοποίηση ασφαλών αγορών, για το ανώτατο ποσό κάθε συναλλαγής, για την απενεργοποίηση ή και για τον αποκλεισμό της συγκεκριμένης υπηρεσίας.