Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες και σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται να καταβληθούν στην Ελλάδα τα 33 εκατομμύρια ευρώ ως η πρώτη δόση των χρημάτων που μπορεί να λάβει η χώρα μας μετά τη σύσταση της διαχειριστικής αρχής για το μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο «Βήμα, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Home) της Κομισιόν ενέκρινε την εκταμίευση του ποσού, καθώς έχει αρχίσει πλέον να λειτουργεί η αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου, Υποδοχής και Ένταξης (ΥΔΕΠΑΥΕ).
Τα 33 εκατομμύρια ευρώ είναι η πρώτη δόση του συνολικού ποσού των περίπου 470 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η χώρα μας από δύο κοινοτικά ταμεία, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (Asylum, Migration and Integration Fund – AMIF) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας (Internal Security Fund – ISF), για την περίοδο 2014 – 2020.
Κρίσιμη για την ταχεία προώθηση του ζητήματος στους κοινοτικούς διαύλους ήταν η συμβολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αφού η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για τη σύσταση της ΥΔΕΠΑΥΕ υπεγράφη μόνο λίγες ημέρες πριν από την παραίτηση Τσίπρα. Σημαντικότατος υπήρξε επίσης ο ρόλος του έλληνα επιτρόπου Δημήτρης Αβραμόπουλος.