Επιβράδυνση κατέγραψε ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, παρά την οριακή αύξηση των τιμών από τα εργοστάσια, αποτελώντας ένα ακόμα πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προσπαθεί να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, βάσει έρευνας της εταιρίας Markit.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Markit για τον Αύγουστο, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 52,3 μονάδες, χαμηλότερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδειξαν ότι παρέμεινε σταθερός στις 52,4 μονάδες του Ιουλίου. Η τιμή, ωστόσο, παραμένει για περισσότερο από δύο χρόνια πάνω από τις 50 μονάδες οι οποίες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης παραγωγής, που θεωρείται αξιόπιστη ένδειξη για την ανάπτυξη, ανήλθε στις 53,9 μονάδες από τις 53,6, ξεπερνώντας την αρχική τιμή για 53,8 μονάδες. Ο υποδείκτης για τις τιμές παραγωγής στην ευρωζώνη ανήλθε στις 50,5 μονάδες από τις 50,4, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 50,7.

«Ανά χώρα, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ιρλανδία συνέχισαν να έχουν τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις», σχολίασε ο Ρομπ Ντόμπσον, οικονομολόγος στην Markit. «Αν και υπήρχαν ενδείξεις ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη της μεταποίησης σε αυτές τις χώρες, αυτό σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίστηκε από την ισχυρή επιτάχυνση στη Γερμανία, υποδηλώνοντας ότι στη βιομηχανική ατμομηχανή της ευρωζώνης αντιστοιχεί το μεγαλύτερο τμήμα της ανάπτυξης»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για τη Γερμανία, ο δείκτης PMI για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανήλθε στις 53,3 μονάδες από τις 51,8 του Ιουλίου.