Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), η οποία θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας στην πόλη Ούφα της Ρωσίας, θα είναι πιθανότατα η Ελλάδα. Σύμφωνα με την Guardian, ανάμεσα στα πολλά σενάρια τα οποία έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, περιλαμβάνεται ακόμη και το να γίνει η Ελλάδα μέλος του διεθνούς πολιτικού οργανισμού, ούτως ώστε να έχει πρόσβαση σε δάνεια από τη νεοσύστατη τράπεζα των BRICS.


Σύμφωνα με το Reuters o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι είναι θέμα της Αθήνας να ζητήσει βοήθεια ενώ συμπλήρωσε ότι ελπίζει να συμφωνήσει η Αθήνα με τους δανειστές, το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τον Guardian η Ρωσία ωστόσο παρακολουθεί τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ελλάδα με πολύ μεγάλη προσοχή. Ο βρετανός δημοσιογράφος της εφημερίδας σημειώνει επίσης τις δύο επισκέψεις του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα τους τελευταίους μήνες – ένα έμμεσο μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις – κατά τις οποίες ωστόσο δεν έφυγε με ισχυρές δεσμεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η Μόσχα ήταν πρόθυμη για πολιτικούς λόγους, η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη των BRICS μπορεί να ακόμη λιγότερο πρόθυμα.