Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ESM και του IMF με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι των εταίρων και των δανειστών μας επιμένουν φορτικά να επανέλθουν οι συζητήσεις στο σημείο που τις άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή στο e-mail Χαρδούβελη και στα επιπρόσθετα μέτρα που τυχόν θα απαιτηθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού που θα αναδειχθούν από την τρέχουσα εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών.
Ουσιαστικά, τα τεχνικά κλιμάκια της παλαιάς τρόικας τηρούν κατά γράμμα τις προηγούμενες οδηγίες, απαιτούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος και αρνούνται να εισέλθουν σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση με τους γενικούς διευθυντές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς κινούνται με δυσκολία στις διαπραγματεύσεις, εξαιτίας της έλλειψης επικοινωνίας με τον αρμόδιο υπουργό κ.Γιάννη Βαρουφάκη, που κατά μία εκδοχή επικοινωνεί με όλο τον κόσμο αλλά όχι με τους υφισταμένους του.
Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε απέναντι σε ένα ακόμη διαπραγματευτικό αδιέξοδο. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ότι τα τεχνικά κλιμάκια εμπειρογνωμόνων, που εκπροσωπούν εταίρους και δανειστές, συζητούν στην Αθήνα ωσάν να μην αναγνωρίζουν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Πράγμα που, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία για τη συνέχεια. Εκτιμούν μάλιστα ότι η όλη στάση παραπέμπει σε σενάρια εξουθένωσης και ακινητοποίησης της κυβέρνησης, με προφανείς σκοπούς.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν κρύβουν ότι η όλη κατάσταση οδηγεί σε ευθεία σύγκρουση, τη διαχείριση της οποίας αναγκαστικά θα την αναλάβει προσωπικά ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπροστά το διαγραφόμενο αδιέξοδο των τεχνικών συνομιλιών ο κ.Τσίπρας θα επιδιώξει επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, της κυρίας Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι εντάσεις και να διαμορφωθεί κατάλληλο πεδίο πραγματικής διαπραγμάτευσης στη σύνοδο κορυφής της προσεχούς Πέμπτης.
Κατά μια εκδοχή ο κ.Τσίπρας θα αναλάβει ο ίδιος τη διαπραγμάτευση και θα επιμείνει στην εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Και είναι διατεθειμένος στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης να κάνει υποχωρήσεις, να αποδεχθεί ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται κομβικές από την πλευρά των εταίρων και δανειστών.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, δεν πρόκειται να αποδεχθεί ως βάση συζήτησης το μνημόνιο, αυτό θεωρεί ότι έκλεισε με τις εκλογές και στην περίπτωση που δεν βρει κατανόηση είναι έτοιμος για όλα, ακόμη και για ανορθόδοξες κινήσεις.
Στο ερώτημα τι είδους κινήσεις μπορεί να είναι αυτές, συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρίνιζαν ότι στο βαθμό που οι εταίροι επιμείνουν στη γραμμή της πιστωτικής ασφυξίας και το ελληνικό δημόσιο ξεμείνει από ταμιακά διαθέσιμα, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις παρά να καλύψει άλλες υποχρεώσεις εντός ή εκτός της χώρας.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επαναφέρουν επίσης στο προσκήνιο την εκτίμηση ότι ευρωπαϊκές δυνάμεις σε συνεργασία με φιλικές προς αυτές εγχώριες, επιδιώκουν να φέρουν την κατάσταση στα άκρα και έτσι να δημιουργήσουν συνθήκες για την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός θα φέρει το όλο θέμα στη σύνοδο κορυφής και θα επιδιώξει μια καθαρή συμφωνία.
Αν παρά ταύτα δεν το επιτύχει «δεν πρόκειται να κάνει πίσω» με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ευρωζώνη και την κυβέρνησή του βεβαίως.