Παρουσία στη Γερμανική αγορά και μέσω αυτής στο παγκόσμιο εμπόριο απέκτησαν στην πενταετία 2010 –2014 περισσότερες από 2.500 ελληνικές επιχειρήσεις, συμμετέχοντας σε εκθέσεις, που διοργανώθηκαν στη Γερμανία και υποστηρίχθηκαν από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Στο ίδιο διάστημα, 45.000 Έλληνες ενδιαφερόμενοι επισκέφθηκαν τις γερμανικές εκθέσεις, αναζητώντας νέες συνεργασίες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στη διάρκεια της πολυετούς ύφεσης δεν έπαψε στιγμή να λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις που ακολουθούν εξωστρεφή πολιτική ανάπτυξης με τη γερμανική αγορά, τη μεγαλύτερη εθνική αγορά της Ευρώπης, αλλά και έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική οικονομία».
Μόνο το 2013, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Γερμανία ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο κατά 1,67%, αλλά και εξασφαλίζοντας το 6,52% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Στο ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές από τη Γερμανία ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 2,26%. Σημειώνεται επίσης ότι, ο οìγκος των διμερωìν εμπορικωìν ανταλλαγωìν Ελλαìδος-Γερμανιìας διαμορφωìθηκε το 2013 σε 6,3 δισ. ευρώ , εìναντι 6,4 δισ. ευρώ το 2012, με τη Γερμανιìα να κατέχει μεριìδιο 8,5% επί του συνολικού εξωτερικού εμποριìου της Ελλαìδος, αποτελώντας εìναν από τους κυìριους εμπορικουìς εταιìρους της χωìρας.
Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, σχολιάζοντας τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου για την τόνωση της εξωστρεφούς δράσης ελληνικών επιχειρήσεων, τόνισε ότι «ο φορέας λειτουργεί ως ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός μηχανισμόςone stop shopγια όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν διεθνή εμπορική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μέσω αυτής να αναζητήσουνευκαιρίες ανάπτυξης σε νέες εθνικές αγορές. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ιδιαίτερης αξίας και σημασίας, για μια χώρα η οποία βιώνει εδώ και χρόνια τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, για μια πρωτοβουλία η οποία προσφέρει νέες διεξόδους ανάπτυξης με πολλές προοπτικές».