Υπομονή και αναμονή: Αυτές οι δυο κλασικές «αρετές» χαρακτηρίζουν τη στάση του Βερολίνου έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης. «Πως κρίνετε τις μεταρρυθμίσεις του κ.Τσίπρα τις τρεις πρώτες μέρες της θητείας του;» ρωτήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ. «Δεν θέλω να σχολιάσω θέματα της ελληνικής εσωτερικής πολιτικής» ήταν η απάντηση. «Υποθέτω, ότι η νέα κυβέρνηση θα εκθέσει σύντομα τη συνολική οικονομική στρατηγική της στους ευρωπαίους εταίρους, καθώς και τις απόψεις της για το πώς θα τερματιστεί το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Και στη βάση των συγκεκριμένων προτάσεων της θα γίνει κατόπιν η συζήτηση». Η βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις, πρόσθεσε, παραμένει η παλιά και λέγεται: «Αλληλεγγύη έναντι αντίστοιχων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης».

Το πρώτο θέμα πάντως που πρέπει να λυθεί είναι ο τερματισμός του τρέχοντος δεύτερου προγράμματος βοήθειας. Αυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο των υπαρχουσών συμφωνιών, τις οποίες θα πρέπει να αποδεχθεί και η νέα ελληνική κυβέρνηση. Παράταση του προγράμματος, πρόσθεσε, χωρίς τους μνημονιακούς όρους, δεν πρόκειται να γίνει.

Αναφερόμενος στη δυσφορία της Αθήνας για το γεγονός ότι εμφανίστηκε να συναινεί, χωρίς να την έχουν ρωτήσει προηγουμένως, σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο κ.Σάιμπερτ παρατήρησε, ότι δεν έχει ακριβή εικόνα του συμβάντος. Παράλληλα τόνισε όμως, ότι μέχρι τώρα υπήρχε ομοθυμία στο «Ουκρανικό» ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και ότι αυτό αποτελεί «αξία» που θα έπρεπε να διατηρηθεί και στο μέλλον. «Είμαστε σίγουροι ότι η ομοθυμία θα συνεχισθεί παρόλο που κάθε χώρα βλέπει με μια ιδιαίτερη εθνική γωνία τα γεγονότα στην Ουκρανία» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να διαλύσει την εντύπωση, ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται στα πρόθυρα ενός παγετώνα. «Το τηλεγράφημα συγχαρητηρίων, που έστειλε χθες η καγκελάριος στον κ. Τσίπρα για την εκλογή του, δείχνει το εντελώς αντίθετο» είπε.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, για το πώς κρίνει μια κυβέρνηση, όπως την ελληνική, στην οποία συμμετέχει το ομοφοβικό, ρατσιστικό και εχθρικό προς την Ευρώπη κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Δεν σχολιάζω την επιλογή του κυβερνητικού εταίρου» (από τον ΣΥΡΙΖΑ), είπε.