Επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ εκτελεί στην Ελλάδα με ορίζοντα τετραετίας ο όμιλος ΟΤΕ, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος και ένας εκ των κορυφαίων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο ΟΤΕ βάζει πλώρη για τη δημιουργία σταθερών και κινητών δικτύων νέας γενιάς, με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών που θα επιτρέψουν την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, γρήγορου Internet και συνδρομητικής τηλεόρασης. Αλλωστε, ο ΟΤΕ αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο επενδυτή της χώρας, καθώς την τελευταία πενταετία έχει χρηματοδοτήσει επενδύσεις άνω των δύο δισ. ευρώ.
Το πλάνο


Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ, όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ, εκτελεί ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο που περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων –την επέκταση στο 65% του πληθυσμού της τεχνολογίας VDSL ταχύτητας 50 Mbps ως το 2020, την παροχή ταχυτήτων 100 Mbps στο 50% των κατοίκων της Ελλάδας ως το 2020, το λανσάρισμα νέων δικτύων οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων (1 Gbps) Fiber to the Building (οπτική ίνα στο κτίριο) και Fiber to the Home (οπτική ίνα στο σπίτι) μέχρι το τέλος της δεκαετίας και τον μετασχηματισμό του δικτύου σε all IP ως το 2018.
Ο ΟΤΕ κινείται ταχέως στην ανάπτυξη νέων υποδομών. Ηδη, το VDSL δίκτυο οπτικών ινών παρέχει πρόσβαση σε ταχύτητες ως 50 Mbps ήδη σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ο στόχος η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάσει στο 30% φαίνεται να επιτυγχάνεται. Επίσης, το δίκτυο 4G αναπτύσσεται γρήγορα, έχει φτάσει στο 70% του πληθυσμού, και όλες τις πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων. Επιπλέον, η Cosmote προχώρησε σε επέκταση της χωρητικότητας του ευρυζωνικού κινητού δικτύου κατά 40%, ενώ πέτυχε αύξηση των πραγματικών ταχυτήτων κατά 60% σε σχέση με πέρυσι.
Η Cosmote


Στο μεταξύ, πρόσφατα η Cosmote επένδυσε 135 εκατ. ευρώ για την κατοχύρωση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 800 MHz και 2,6 GHz και προχωρεί στην αναβάθμιση του προηγμένου 4G δικτύου της σε 4G+, τεχνολογίας LTE Advanced. Στο πλαίσιο αυτό, σε δοκιμές σε εργαστηριακό επίπεδο έχουν επιτευχθεί ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων άνω των 250 Mbps, κατά τη διάρκεια της λήψης. Η Cosmote εκτιμά ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο μπορεί να διαθέσει εμπορικά ταχύτητες ως και 300 Mbps σε επιλεγμένες περιοχές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και να αναβαθμίζει εντυπωσιακά τις υπηρεσίες που θα απολαμβάνουν οι πελάτες της.
Είχε προηγηθεί μία διαδικασία μετασχηματισμού του ομίλου, η κεντρική φιλοσοφία του οποίου ήταν να έρθει πιο κοντά στον πελάτη και να ισορροπήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο ΟΤΕ πέτυχε να μειώσει τον καθαρό δανεισμό του κατά 65%, ο οποίος έφτασε στα 1,4 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι τα ετήσια προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη του (EBITDA). Ο ΟΤΕ απλοποίησε και εκσυγχρόνισε συστήματα και διαδικασίες, έδωσε βάρος στην εκπαίδευση του προσωπικού του και εξασφάλισε τη βιωσιμότητά του, τονίζουν στελέχη του οργανισμού.
Υψηλές επιδόσεις


Οπως αναφέρουν, η προσήλωση στον στόχο του μετασχηματισμού έχει καρποφορήσει καθώς οι επιδόσεις του ομίλου βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο στο γ’ τρίμηνο του 2014, τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα μειώθηκαν μόλις κατά 5%, ενώ το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA αυξήθηκε κατά 120 μονάδες βάσης, καταγράφοντας τις υψηλότερες επιδόσεις από το 2009.
Είναι ενδεικτικό ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου ενισχύθηκαν σημαντικά, σε 94,2 εκατ. ευρώ από 75,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 20,3% και διαμορφώθηκαν στα 126,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ως το τέλος του 2014 αναμένεται να φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ τόσο οι ταμειακές ροές όσο και οι επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές.
Σημειωτέον ότι ο όμιλος έγινε η πρώτη εταιρεία που κατάφερε να βγει στις αγορές μέσα στην κρίση, εκδίδοντας μέσα σε ενάμιση χρόνο ομόλογα ύψους συνολικά 1,4 δισ. ευρώ, με ανταγωνιστικά επιτόκια.
ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ασύρματο Internet εκτός σπιτιού και ανάπτυξη συνδρομητικής τηλεόρασης
Ο ΟΤΕ έχει λανσάρει καινοτομίες για τους πελάτες του που διευκολύνουν την επικοινωνία τους. Ηδη περίπου 150.000 συνδρομητές του ΟΤΕ χρησιμοποιούν την υπηρεσία OTE WiFi, η οποία παρέχει δωρεάν ασύρματο Internet εκτός σπιτιού. Ο ΟΤΕ δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες των προγραμμάτων OTE Double Play να συνδέονται δωρεάν στο Internet μέσω σημείων WiFi εκτός σπιτιού, «δανειζόμενοι» bandwidth από άλλους συνδρομητές του ΟΤΕ, οι οποίοι δέχονται να ανοίγουν το δίκτυό τους στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Οπως αναφέρουν στελέχη του οργανισμού, το 2015 η κοινότητα του OTE WiFi αναμένεται να μεγαλώσει περισσότερο με εμφανή πλεονεκτήματα, καθώς όσο θα εξαπλώνεται τόσο καλύτερη ποιότητα υπηρεσίας θα απολαμβάνουν τα μέλη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα προέκυψε από τη συνεργασία του ΟΤΕ με το παγκόσμιο WiFi δίκτυο της Fon, η οποία διατηρεί 12 εκατ. WiFi σημεία παγκοσμίως και συνεργάζεται με μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, όπως η BT, η Deutsche Telekom, η SFR, η Softbank κ.τ.λ.
Παράλληλα, δυναμικά αναπτύσσεται η συνδρομητική τηλεόραση ΟΤΕ TV, η οποία έχει προσελκύσει περισσότερους από 320 χιλιάδες συνδρομητές, παρέχοντάς τους, μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης ή δορυφόρου, περισσότερα από 80 ψηφιακά κανάλια και το πλουσιότερο HD περιεχόμενο, με 22 κανάλια. Μάλιστα, η ΟΤΕ TV έχει εμπλουτίσει το τηλεοπτικό περιεχόμενο με τις δημοφιλέστερες αθλητικές διοργανώσεις UEFA Champions League και UEFA Europa League από την επόμενη σεζόν και για τρία χρόνια.
Οπως αναφέρουν στελέχη του ΟΤΕ, μέσα στο 2015 θα ξεκινήσει η διάθεση μιας νέας υπηρεσίας «on the go» της ΟΤΕ TV, που θα επιτρέπει στους συνδρομητές να παρακολουθούν το τηλεοπτικό περιεχόμενο της συνδρομητικής τηλεόρασης και σε φορητές συσκευές, όπως το κινητό τους τηλέφωνο ή την ταμπλέτα τους.
Στο μεταξύ, ο ΟΤΕ έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά, η οποία είναι εντός εύρους 250-300 εκατ. ευρώ και προσαρμόζεται ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free/cash free basis) για την εξαγορά της NOVA, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του οργανισμού, με βάση τα δεδομένα της αγοράς, αλλά και τις τάσεις στο home entertainment σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνδρομητική τηλεόραση έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα. Μάλιστα, η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης αυξήθηκε από το 11% το 2011, όταν ξεκίνησε δορυφορικές υπηρεσίες ο ΟΤΕ TV, στο 18% το 2013 ενώ πλέον τείνει να ξεπεράσει το 20%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ