Νέα πτώση, μεγαλύτερη των δύο δολαρίων το βαρέλι, σημείωσε τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υποχωρώντας σε νέα χαμηλά πενταετίας.
Αιτία της νέας κατρακύλας είναι οι προβλέψεις της Morgan Stanley ότι η υπερπαραγωγή σε συνδυασμό με τις όχι ευοίωνες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχίσει για μήνες ακόμη να πιέζει πτωτικά τις τιμές.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προέβλεψε συγκεκριμένα ότι το 2015 οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν έως τα 43 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Morgan Stanley η μέση τιμή του Brent την επόμενη χρονιά θα είναι 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ η μέση τιμή για το 2016 θα είναι 88 δολάρια το βαρέλι. Η τράπεζα κατέβασε την πρόβλεψή της για τη μέση τιμή του 2015 κατά… 28 ολόκληρα δολάρια, ενώ κατέβασε την πρόβλεψή της για τη μέση τιμή του 2016 κατά 14 δολάρια.
Κατόπιν των προβλέψεων αυτών στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) υποχώρησε προς στιγμήν κατά 2,30 δολάρια στα 66,77 δολάρια το βαρέλι –μιλάμε για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο πέφτει η τιμή του Brent απόν Οκτώβριο του 2009.
Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχώρησε κατά τι λιγότερο από 2 δολάρια πέφτοντας προς στιγμήν στα 64,14 δολάρια το βαρέλι προτού ανακάμψει στα 64,60 δολάρια.
Ρεκόρ πενταετίας το αργό στην αγορά της Νέας Υόρκης έκανε την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε πέσει στα 63,72 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009.
Αίσθηση έκανε τη Δευτέρα και η πρόβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Κουβέιτ ότι «έως να γίνει ορατή με σαφήνεια η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν καθηλωμένες στα επίπεδα των 65 δολαρίων το βαρέλι».
Ο κουβεϊτιανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα σημάδια ανάκαμψης πιθανότατα δεν θα γίνουν ορατά προτού παρέλθουν 6 με 7 μήνες.