Τα επιχειρήματά της για την έναρξη εις βάθος έρευνας αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση (ευνοϊκή ασφαλώς) που επιφύλαξε η ιρλανδική κυβέρνηση στην Apple παρουσιάζει την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν δηλαδή θέτει επί τάπητος το φορολογικό καθεστώς της Ιρλανδίας, που συνιστά ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας αυτής έναντι των εταίρων της στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και το οποίο ταυτόχρονα διευκολύνει μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν κέρδη τους από χώρα σε χώρα για να γλιτώσουν φόρους.
Η πρωτοβουλία φέρνει επίσης στο προσκήνιο την ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η Ευρωζώνη ενιαία φορολογική πολιτική, καθώς αναδεικνύει με εμφατικό τρόπο τον τραγέλαφο της λειτουργίας 18 διαφορετικών φορολογικών συστημάτων σε ισάριθμες χώρες που όμως μοιράζονται τι ίδιο νόμισμα.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της ΕΕ που είναι αρμόδιες για την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού θα εξετάσουν αν και κατά πόσον οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που εφαρμόζουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για να προσελκύσουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ισοδυναμούν με τη χορήγηση παράνομων επιδοτήσεων.
Αφορμή για την έρευνα της Κομισιόν αποτελεί έρευνα της Επιτροπής Φορολογικών Υποθέσεων που διεξήγαγε η αμερικανική Γερουσία το 2013 και η οποία αποκάλυψε με ποιον τρόπο η Apple χρησιμοποιούσε θυγατρικές της στην Ιρλανδία για να μεταφέρει εκεί και να εγγράψει λογιστικά κέρδη που είχε αποκομίσει στις ΗΠΑ γλιτώνοντας έτσι φόρους δεκάδες δισ. δολαρίων που θα έπρεπε να καταβάλει στην αμερικανική κυβέρνηση.
«Θεωρητικά, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφανθεί ότι η φορολογική πολιτική που εφαρμόζει το Δουβλίνο ισοδυναμεί με κρατική ενίσχυση, τότε η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρους δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, όπως γράφει το Reuters, ειδικευμένοι στο Φορολογικό Δίκαιο νομικοί αμφιβάλλουν ότι η Κομισιόν μπορεί να αναγκάσει την Apple να καταβάλει φόρους στην αμερικανική κυβέρνηση ή στις κυβερνήσεις άλλων χωρών από τις οποίες μετέφερε κέρδη της στην Ιρλανδία για να φορολογηθούν ευνοϊκότερα.
Εκείνο που εν τέλει θα κάνει η Κομισιόν θα είναι να εξαναγκάσει την Ιρλανδία να αλλάξει το φορολογικό της σύστημα, τουλάχιστον όσον αφορά τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών. Άλλωστε και εταίροι της Ιρλανδίας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη έχουν επανειλημμένως εκφράσει την άποψη ότι το Δουβλίνο «κλέβει» φορολογικά έσοδα που δικαιούνται οι ίδιες.
Η Apple αρνήθηκε ότι ευνοήθηκε μόνον αυτή από ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς από την κυβέρνηση του Δουβλίνου. Και το Δουβλίνο επίσης εξέφρασε τη Δευτέρα την πεποίθησή του ότι δεν έχει παραβιάσει τους κανόνες περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων.
Εν προκειμένω υπάρχουν υπόνοιες ότι η ιρλανδική κυβέρνηση κατηγορείται ότι προσέφερε στην Apple φορολογικά επιτόκια χαμηλότερα και αυτού ακόμη του φορολογικού συντελεστή που ισχύει για τις επιχειρήσεις στη χώρα και ο οποίος είναι μόλις 12,5%.
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια το συντελεστή αυτό την περίοδο κατά την οποία βρισκόταν στο Μνημόνιο και η τρόικα απαιτούσε να τον αυξήσει.
Συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών 12,5% έχει στην Ευρωζώνη μόνο η Κύπρος. Η Κύπρος, μάλιστα, είχε συντελεστή 10% και έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας συναίνεσε να τον ανεβάσει στα επίπεδα της Ιρλανδίας.