Πέντε βασικά θέματα που θα συμβάλουν στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά αλλά και στην φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων και τα οποία άπτονται όχι μόνο της χρηματοδότησης της οικονομίας και της φορολογικής πολιτικής αλλά και της βιομηχανικήςπολιτικής, του κοινωνικού διαλόγου και της ενεργειακής πολιτικής έθεσαν οι βιομήχανοι στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, αμοιβαίας ενημέρωσης στη βάση των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία. Της σύσκεψης προήδρευε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώ συμμετείχαν μέλη του ΣΕΒ, ο πρόεδρος κ. Θεόδωρους Φέσσας, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Επικράτειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ διαπίστωσε με ικανοποίηση την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εξέφρασε προθυμία για συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων επί σημαντικών θεμάτων με ειδική αναφορά στη ρευστότητα, τον ανταγωνισμό, τα φορολογικά, τα ενεργειακά θέματα, την κινητοποίηση κεφαλαίων, τη φοροδιαφυγή, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απλοποίηση των διαδικασιών, την καινοτομία, την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, του ενεργειακού κόστους.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας και να ενισχυθεί, με σκοπό την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση της ανεργίας.

Στη βασική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας σημείωσε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«O ΣΕΒ αναγνωρίζει τα βήματα προόδου που σημειώνει η ελληνική οικονομία με αποκορύφωμα την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, τη σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, την σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σημαντικό βήμα εξόδου από την κρίση αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια, η πρόσβαση του Δημοσίου, των Τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και η εκκίνηση της διαδικασίας διαχείρισης προβληματικών δανείων (NPLs), εξελίξεις που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες εξομάλυνσης της χρηματοδότησης της οικονομίας. Οι όροι και οι μέθοδοι με τους οποίους θα γίνει η διαχείριση των NPLs είναι εξαιρετικά κρίσιμοι γιατί θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επάνοδός της σε πορεία δυναμικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η διαφαινόμενη μετάβαση του ελληνικού ΑΕΠ σε περιοχή με θετικό πρόσημο το 2014 δεν είναι αρκετή, ιδιαίτερα όταν η βελτίωση προέρχεται κυρίως από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με το ΑΕΠ και όχι από τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και τις εξαγωγές. Η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδυτική κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα (ξένες και εγχώριες επενδύσεις), σε ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Σήμερα, μετά από ένα κύκλο επαφών με όλα τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, θέσαμε προς συζήτηση 5 θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση των NPLs, στη φορολογική πολιτική, στη βιομηχανική πολιτική, στον κοινωνικό διάλογο και στην ενεργειακή πολιτική.»

Δένδιας: Στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη της βιομηχανίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι εξετάστηκε ευρύτητα θεμάτων που αφορούν την οικονομία και τον ΣΕΒ. «Από την πλευρά της κυβέρνησης η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος ώστε να ανεβεί από το 9% του ΑΕΠ στο 14% του ΑΕΠ» πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων. Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ένα κείμενο εργασίας για να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα.

«Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάπτυξης που δίνουν αισιοδοξία για περισσότερες επενδύσεις. Το μήνυμα από τον ιδιωτικό τομέα είναι αισιόδοξο» δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο να μην υπάρξει ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή να δικαιωθούν οι μπαταχτσήδες, και δεύτερον να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών έως το τέλος του έτους κατά 1- 1,5% υπό την προϋπόθεση ότι και οι επιχειρήσεις θα είναι συνεπείς και θα υπάρχει ταμειακή ισορροπία στο σύστημα.