Το 2013 ο ΟΠΑΠ πλήρωσε 7,2 εκατ. ευρώ ως «παροχές αποχώρησης» προσωπικού έναντι μόλις 1,4 εκατ. ευρώ το 2012.
Η διαφορά αυτή προέκυψε λόγω της μαζικής αποχώρησης στελεχών της μητρικής εταιρείας –στον Οργανισμό απασχολούνται περίπου 200 μόνιμοι υπάλληλοι στη μητρική και άλλοι περίπου 700 στις θυγατρικές –καθώς οι μόνιμοι αυτοί υπάλληλοι δεν ήθελαν να απολέσουν τα κεκτημένα της συλλογικής τους σύμβασης που έληγε στις 31.12.2013, αφού ήταν σίγουρο ότι οι Τσέχοι της Emma Delta δεν θα την ανανέωναν, όπως και έγινε.
Πάνω από 17 μισθοί τον χρόνο

Η συλλογική αυτή σύμβαση εργασίας ήταν από τις πιο γαλαντόμες στην Ελλάδα και ξεπερνούσε ακόμη και αυτήν των Ελληνικών Πετρελαίων, αφού προέβλεπε μεταξύ άλλων πάνω από 17 μισθούς τον χρόνο και κυρίως ένα σεβαστό ποσό αποζημίωσης πέρα από το εφάπαξ του εργαζομένου, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και το ύψος των τελευταίων απολαβών.
Επιπλέον προέβλεπε ότι την αποζημίωση αυτή τη λαμβάνουν οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα αν πρόκειται για συνταξιοδότηση ή παραίτηση. Ετσι πολλοί προτίμησαν να κάνουν χρήση της διάταξης, να λάβουν την παχυλή αποζημίωση, να αποφύγουν την αυστηρή αξιολόγηση των Τσέχων, αλλά και να μην υποστούν τις συνέπειες της νέας, πιο «σκληρής» συλλογικής σύμβασης.
Ενδεικτικό της στρέβλωσης στα μισθολογικά του ΟΠΑΠ είναι ότι το 2013 οι αμοιβές προσωπικού του ομίλου ΟΠΑΠ (μισθοί, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα έξοδα μισθοδοσίας) διαμορφώθηκαν στα 47,9 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 25,5 εκατ. αφορούσαν τους 200 υπαλλήλους της μητρικής και τα υπόλοιπα 22,4 εκατ. ευρώ τους 700 υπαλλήλους των θυγατρικών εταιρειών (ΟΠΑΠ Υπηρεσιών, ΟΠΑΠ Κύπρου, ΟΠΑΠ International κ.ά.).
Μετά τη μη ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των υπαλλήλων της μητρικής οι Τσέχοι έβαλαν στο μάτι τη θυγατρική εταιρεία ΟΠΑΠ Υπηρεσιών.
Η ΟΠΑΠ Υπηρεσιών ιδρύθηκε το 2004 με στόχο να παράσχει υποστηρικτικές υπηρεσίες γα τις λειτουργικές ανάγκες του ΟΠΑΠ (καθαριότητα, φύλαξη, οδηγοί, κλητήρες κ.ά.). Πολύ γρήγορα η εταιρεία έγινε αντικείμενο κομματικών προσλήψεων, γι’ αυτό και διογκώθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να αριθμεί 653 εργαζομένους. Βεβαίως οι υπάλληλοί της είχαν άλλο εργασιακό καθεστώς σε σχέση με τους μόνιμους υπαλλήλους της μητρικής ΟΠΑΠ που αμείβονταν πλουσιοπάροχα.
Η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει αποφασίσει να καταργήσει αυτές τις υποστηρικτικές υπηρεσίες και να τις αναθέσει σε τρίτους. Για αυτό και αποφάσισε να «τρέξει» πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους περίπου 650 εργαζομένους της ΟΠΑΠ Υπηρεσιών με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Ως τις 15 Ιουλίου οι αιτήσεις

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν με σχετική επιστολή και, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 15 Ιουλίου. Η συμμετοχή είναι προαιρετική και η εταιρεία έχει το δικαίωμα να απορρίψει την αίτηση. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και με συνεχή υπηρεσία στην εταιρεία πάνω από 18 μήνες κατά τις 30 Ιουνίου 2014. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση, καθώς και επιπλέον μισθούς με ηλικιακό κριτήριο. Οι επιπλέον μισθοί ξεκινούν από 12 για τους εργαζομένους κάτω των 32 ετών και φτάνουν τους 21 μισθούς για τους εργαζομένους ηλικίας 49-55 ετών.

HeliosPlus