Η Κρήτη προσελκύει τουρίστες όλων των ηλικιών με τάση προς τα νεαρότερα άτομα, αφού σχεδόν οι μισοί δεν ξεπερνούν την ηλικία των 34 ετών. Στην πλειονότητά τους οι τουρίστες της Κρήτης είναι Γερμανοί, Αγγλοι, Ρώσοι, Γάλλοι και Σκανδιναβοί. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών της ΕΣΕΕ που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο Επιμελητήριο Χανίων. Για πρώτη φορά το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων επιχειρεί να μελετήσει μια σειρά τουριστικές εμπορικές αγορές, να καταγράψει τις στάσεις και τις αντιλήψεις των ξένων τουριστών και την εικόνα τους από τη λειτουργία και τις παροχές των εμπορικών καταστημάτων.
Οπως προκύπτει από την έρευνα:
Η μέση συνολική δαπάνη για το ταξίδι στην Κρήτη ανέρχεται στα 1.162 ευρώ ανά άτομο. Το 60% περίπου των δαπανών αντιστοιχεί σε διαμονή και μεταφορικά, ενώ το υπόλοιπο σε έξοδα κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Κρήτη.
Οι τουρίστες που διέμειναν στον Νομό Λασιθίου εμφανίζουν τις μεγαλύτερες συνολικές δαπάνες (1.308 ευρώ), ενώ αυτοί του Νομού Ηρακλείου τις μικρότερες (1.121 ευρώ). Η υψηλότερη εκτίμηση σε δαπάνες εστίασης υπολογίστηκε για τους τουρίστες του Νομού Χανίων (244 ευρώ). Οι Ρώσοι είναι η εθνικότητα με τη μεγαλύτερη εκτίμηση συνολικών δαπανών (1.487 ευρώ ανά άτομο), καθώς και οι μόνοι που παρουσιάζουν δαπάνες σε αγορές (283 ευρώ) υψηλότερες από δαπάνες σε εστίαση (214 ευρώ). Οι Γάλλοι εμφανίζουν τη μικρότερη εκτίμηση συνολικών δαπανών (950 ευρώ) και οι Γερμανοί τη μικρότερη εκτίμηση δαπανών σε αγορές (105 ευρώ).
Η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη σε χαιρετισμό της επεσήμανε: «Τόσο ο τουρισμός όσο και το εμπόριο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες παραγωγής πλούτου στην Κρήτη και η συμμετοχή τους στην οικονομία του νησιού είναι μεγάλη. Αποτελούν κινητήριο δύναμη και συμβάλλουν στην ιδιαιτερότητα της οικονομίας της Κρήτης, που παρουσιάζει ανάπτυξη και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα της.

Η Κρήτη έχει τουριστικό δυναμισμό, οι υποδομές είναι σημαντικές. Φυσικός πλούτος απαράμιλλος, γαστρονομία, μουσική, μυθολογία, θρησκευτικά μνημεία, σπορ, ειδικές μορφές τουρισμού. Υπάρχει ό,τι ζητήσει ο κάθε επισκέπτης. Υπάρχει μια μεγάλη παράδοση. Το τουριστικό μοντέλο της Κρήτης είναι προηγμένο. Εμφανίζει ανάπτυξη και πληρότητα σε υπηρεσίες και τουριστικές παροχές. Εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει τις δυνατότητες που έχει. Οι ευθύνες των τοπικών φορέων, των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυξημένες».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του: «Είμαι σίγουρος ότι οι έμποροι της Κρήτης αλλά και κάθε επιχειρηματίας γενικά θα βρει στην προσπάθειά μας κάποια στοιχεία που μπορούν να διευρύνουν τη σχέση εμπορίου και τουρισμού. Η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να ανοίξει έναν ευρύ διάλογο τόσο για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού όσο και για τις εμπορικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη υποδοχή της τουριστικής κίνησης».

HeliosPlus