Και… ξαφνικά, μετά από δέκα μέρες σιωπής η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε στο «ραντάρ» του πολιτικού διαλόγου δίνοντας στίγμα προθέσεων (το απόγευμα της Πέμπτης) για τα επόμενα βήματα της οικονομικής πολιτικής.

Πρώτη προτεραιότητα του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη είναι η «κτήση αξιοπιστίας με υλοποίηση προαπαιτούμενων». Παράλληλα όμως ετοιμάζει μια «ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας για όλα τα μέτρα της τετραετίας για σχέση απόδοσης και κοινωνικού κόστους»…

Τι σημαίνει αυτή η επιστημονική διατύπωση; Σημαίνει ότι η κυβέρνηση, χωρίς να αμφισβητεί τους γενικούς στόχους του μνημονίου θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα εισπρακτικών μέτρων που αποφασίστηκαν «στο πόδι» τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θεωρούνται άδικα από την πλειοψηφία των πολιτών, όπως ο ΕΝΦΙΑ (πρώην «χαράτσι» ΔΕΗ) και η Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης.
Η επαναξιολόγηση των μέτρων (τεχνικά… «ανάλυση ευαισθησίας») ως προς την αποτελεσματικότητα και το κοινωνικό κόστος θα στηρίζεται στη λογική του ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, δηλαδή θα διασφαλίζει τον ισοσκελισμό των Προϋπολογισμών και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Πρέπει να ξέρουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο» τονίζουν οι πηγές προσκείμενες στον υπουργό Οικονομικών.
Ωστόσο αργότερα πηγές του Υπουργείου προχώρησαν σε διευκρίνιση που ανέφερε ότι η επαναξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί στη «μετά τρόικα» εποχή… δημιουργώντας σύγχυση αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα και το τι ακριβώς θα γίνει.
Προαπαιτούμενα
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αποτελεί προϋπόθεση να τηρηθούν τα 12 προαπαιτούμενα μέσα στο καλοκαίρι (για τις υπό-δόσεις 2 δισ. ευρώ) ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα το Φθινόπωρο με ακέραιο το κεφάλαιο αξιοπιστίας που έχτισε το τελευταίο διάστημα.
Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, στο μικροσκόπιο θα μπουν κυρίως τα έκτακτα μέτρα που κρίθηκαν άδικα από την κοινωνία, όπως η Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης και αλλά και ο ΕΝΦΙΑ (ο φόρος που μονιμοποίησε το έκτακτο «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ) χωρίς όμως αλλαγή του εισπρακτικού στόχου.

«Επιτέλους… πόδι»!
«Πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε κι εμείς ως Ελλάδα αυτό που θέλουμε να κάνουμε και να δείξουμε στον άλλο ότι κατέχουμε αυτό που λέμε» ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Είμαστε σε μία εποχή που χρειάζεται ηρεμία, να μην παίρνουμε αποφάσεις στο πόδι και να δούμε στο σύνολο τι μπορούμε να κάνουμε» πρόσθεσε.
Αμέσως μετά ο ίδιος εξήγησε: «Να διατηρήσουμε αυτό που πετύχαμε και να δείξουμε στον πολίτη ότι κάτι πάει καλά. Πως μία πολιτική επηρεάζει την οικονομία και πως επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Αυτό θα έπρεπε να το είχαμε κάνει δύο χρόνια πριν (σ.σ.: εννοεί την ανάλυση ευαισθησίας) και να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τους δανειστές»

Αγορές στο εξάμηνο
Αναφορικά με την κυοφορούμενη έξοδο στις αγορές αρμόδιος παράγοντας τόνισε ότι θα αξιολογηθεί εν καιρώ: «κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται» σημείωσε, μιλώντας αόριστα για το επόμενο εξάμηνο.

Λεφτά από τη φοροδιαφυγή
Η βασική προτεραιότητα του κ. Χαρδούβελη, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συνδέεται με τη διαπίστωση ότι «είναι ο μόνος τρόπος να βρεθούν λεφτά».

«Ο κουμπαράς για να ελαφρυνθεί ο πολίτης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγης» λένε οι ίδιες πηγές. Ο νέος Υπουργός εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ηλεκτρονικοποίηση και η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας και σκοπεύει να συνεργαστεί στενά με τη νέα Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.
Εξίσου σημαντικό σημείο προτεραιότητας είναι η ρευστότητα.
«Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η μεγάλη ύφεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία και το πώς οι τράπεζες θα επιλύσουν τα προβληματικά δάνεια. Είναι ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, θα απαιτηθούν 3 έως 4 χρόνια για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα. Το κλειδί είναι πως θα πέσει χρήμα» λέει κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ημερομηνίες ορόσημα
Ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί γα τα προαπαιτούμενα στο Eurogroup της 7ης Ιουλίου, ενώ την Δευτέρα (30 Ιουνίου) ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα για πρώτη φορά στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group).
Στις 8 Ιουλίου αναμένεται η ενδιάμεση επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για λίγες ημέρες. Η τριμερής θα επιστρέψει μετά τις διακοπές του Αυγούστου για τη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα εκτείνεται από το Προϋπολογισμό και τα φορολογικά του 2015 ως τη ρύθμιση του χρέους.