Λύση στο θέμα που έχει προκύψει με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για το αν επανέρχεται ή όχι ο φόρος ιδιοκατοίκησης που έχει καταργηθεί από το 1999 ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τονίζει στο vima.gr ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του φόρου ιδιοκατοίκησης και εφόσον χρειάζεται νομοτεχνική βελτίωση θα γίνει. Ούτως ή άλλως όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ισχύει για τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015. Κατά συνέπεια υπάρχει άπλετος χρόνος για να αντιμετωπιστεί όχι μόνο αυτό το ζήτημα αλλά και όποιο άλλο προκύψει.

Το θέμα έχει προκύψει από το γεγονός οτι στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν προβλέπεται ρητά η απαλλαγή του τεκμαρτού μισθώματος ιδιοκατοίκησης από το φόρο εισοδήματος.

Αυτό οδηγεί αυτόματα φορολογούμενους που ζουν σε ιδιόκτητες κατοικίες να πληρώσουν φόρο ιδιοκατοίκησης επί ανύπαρκτων τεκμαρτών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις και συγκεκριμένα με την παράγραφο 1 του άρθρου 39προβλέπεται ότι ο όρος εισόδημα από ακίνητη περιουσία σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίησηή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων.

Ως εισόδημα από ακίνητα θεωρείται μεταξύ των άλλων και το τεκμαρτό εισόδημα απόιδιοχρησιμοποίησηή δωρεάν παραχώρηση ακινήτου. Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%. Το γινόμενο που προκύπτει θα φορολογηθείμε βάση την κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματααπό ακίνητα και με συντελεστές 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Το θέμα που έχει προκύψει είναι ότι ο νέοςΚ.Φ.Ε. προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για το τεκμαρτό εισόδημα που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200τ.μ. από γονείς προς τέκνα ή από τέκνα προς γονείς προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία.

Αντίθετα δεν προβλέπει απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση, όπως ίσχυε τα τελευταία χρόνια.

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι ό,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να φορολογηθούν άδικα εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που ιδιοκατοικούν σε αυτά.