Αν και οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ευρωεκλογές της Κυριακής, οι οποίες όπως εκτιμάται θα καθορίσουν και το πολιτικό σκηνικό μεσοπρόθεσμα, εντούτοις ήδη η ανάγνωση του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δείχνει να απομακρύνει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και της πολιτικής αστάθειας που ενίσχυσαν τους φόβους των ξένων επενδυτών το προηγούμενο διάστημα.

Οι πιθανότητες κατάρρευσης της ελληνικής κυβέρνησης ως αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπολογίζονται π.χ. από την JP Morgan μόλις στο 10-15%, καθώς όπως επισημαίνει η απώλεια της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζει δραστικά το κίνδυνο των πρόωρων εκλογών. Η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής δεν παρουσίασε μεγάλες εκπλήξεις, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ήπια θετικό για τη χώρα, δεδομένου ότι μειώνει βραχυπρόθεσμα την αβεβαιότητα που είδαμε να διαμορφώνεται το προηγούμενο διάστημα από το ρευστό πολιτικό σκηνικό, εκτίμησε και η Credit Suisse. Μακροπρόθεσμα, εξάλλου, οι εξελίξεις αναμένεται να ευνοήσουν την κυβέρνηση, παρατηρούσε η JP Morgan, διαπιστώνοντας πως από τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, ενώ η δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών όπως το Ποτάμι, περιορίζει τις πιθανότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σημειώσει μία ξεκάθαρη νίκη ακόμη και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Από την πλευρά της η BofΑ, έχει καταρτίσει τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα: Στο πρώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά – αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται από τα exit polls -με αποτέλεσμα η κυβέρνηση συνασπισμού να κινδυνεύσει, ενώ το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών θα επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα και τις αγορές. Στο δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί νικητής με μικρή διαφορά, επηρεάζοντας μεν αρνητικά τις αγορές αλλά σίγουρα δεν θα προξενήσει και κάποιο ιδιαίτερο σοκ, ενώ στο τρίτο η Ν.Δ. κερδίζει τις ευρωεκλογές, κάτι που ερμηνεύει πως απομακρύνει την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών όπως και το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές όταν αυτές διεξαχθούν.

Για την Nomura τέλος ο κυβερνητικός συνασπισμός επιβεβαίωσε τις προσδοκίες κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, χαρακτηρίζοντας μικρή παραφωνία το αποτέλεσμα στην περιφέρεια της Αττικής και το Δήμο της Αθήνας, ενώ θεωρεί πως τα exit polls μάλλον υπερεκτιμούν την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.