Πρεμιέρα με τα πρώτα 200 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για δάνεια σε μικρομεσαίους έκανε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης – κατά τη συνέντευξη παρουσίασης του Ταμείου – υπάρχουν προχωρημένες επαφές και με την γαλλική κυβέρνηση για την συμμετοχή της είτε μέσω του γαλλικου Ταμειου Παρακαταθηκών (CDC) είτε μεσω της Τραπεζας Δημοσίων Επενδύσεων (BPI) ενώ ενδιαφέρον συμμετοχής υπάρχει και από το Αμπού Ντάμπι.
Πρόκειται για κεφάλαια που αναμένεται να φέρουν μεγάλη ένεση ρευστότητας στην ελληνική αγορά καθώς οπως ανακοινώθηκε χθές τα πρώτα 200 εκατ ευρώ με τα οποία ξεκινά τη λειτουργία του το τμήμα του Επενδυτικού Ταμείου που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μετατραποουν μέσω «μόχλευσης’ απο τις τράπεζες σε δάνεια που θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ ευρώ.
Αυτό δήλωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας KfW Ούρλιχ Σρέντερ ανακοινώνοντας την ίδρυση του Ταμείου χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του πρώτου υπό- ταμείου που θα λειτουργεί υπό την Ομπρέλα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG).
Σε οτι αφορά το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται απο το Αμπου Ντάμπι εστιάζεται στο δεύτερο υπο-ταμείο του ΙfG που θα έχει σκοπό την ενίσχυση βιώσιμων επιχειρήσεων με συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο για το οποίο έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ιδρύματος Ωνάση.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας KfW Ούρλιχ Σρέντερ παρουσιάζοντας την Τρίτη το χρονοδιάγραμμα και τους όρους λειτουργίας του ταμείου για τις μικρομεσαίες τόνισαν ότι στόχος είναι η παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις με όρους ευέλικτους και με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία.
Στα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα των δανείων , που θα δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφαλαία κίνησης , νέες επενδύσεις αλλά και αναχρηματοδότηση υφισταμένων δανείων, περιλαμβάνοντα τα χαμηλά επιτόκια . Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα είναι 1-3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά, και θα δίνονται ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη.

Τα δάνεια θα παρέχουν την δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη του δανείου, κάτι που συνεπάγεται αύξηση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.
Επιλέξιμες για δανειοδότηση θα είναι επιχειρήσεις όλων των κλάδων και από όλες τις περιοχές της χώρας , οι οποίες θα έχουν έως 250 εργαζόμενους, με τζίρο έως 50 εκατ. ευρω.
Το μέγιστο ύψος των δανείων θα είναι το 1 εκατ. ευρω ενώ τα δάνεια που θα παρέχονται δεν θα μπορούν να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη της επταετίας. « Τα δάνεια θα μπορούν να έχουν κυκλική πορεία δηλαδή εάν χορηγηθεί ένα δάνειο για ένα έτος θα μπορεί να ξαναχορηγηθεί επί σειρά επτά φορές», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΚfW.

Αναφορικά με πιθανές εξασφαλίσεις που θα ζητούνται για την παροχή των δανείων αυτές θα αποφασιστούν από τις ίδιες τις τράπεζες που θα συνάψουν συμφωνίες με το Ταμείο καθώς όπως είπε ο κ. Σρέντερ αυτές είναι που αναλαμβάνουν το ρίσκο.


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί η υπογραφή συμφωνιών με τις τράπεζες θα γίνει εντός του Ιουνίου. Το Ιούλιο θα ακολουθήσει η εκταμίευση δανείου από το Ταμείο προς τις ελληνικές τράπεζες και το αργότερο το Σεπτέμβριο θα δοθούν τα πρώτα δάνεια. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης στόχος είναι έως τα μέσα του 2015 να έχει γίνει απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων κεφαλαίων που έχει σήμερα το Ταμείο.

Διαβάστε εδώ για την αναλυτική λειτουργία του Ταμείου