Παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τη μεγάλη ύφεση του 2008 που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, οι οικονομικές ελίτ αυτού του πλανήτη κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την περιουσία τους, ενώ και στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης περίπου 18.000 οικογένειες, σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες, που διαθέτουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για επενδύσεις σε διάφορα ενεργητικά μέσω των τμημάτων των ελληνικών τραπεζών είδαν την περιουσία τους να μεγαλώνει.
Ειδική έρευνα
Παράλληλα, εκτιμάται σήμερα πως με συντηρητικούς υπολογισμούς, ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια (συμπεριλαμβανομένων και αυτών των εφοπλιστών) ύψους 140 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό σε διάφορα ενεργητικά, εκ των οποίων το 30%-40% εξ αυτών αφορά βραχυπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα. «Ισως το ποσό που είναι επενδεδυμένο από Ελληνες σε διάφορα ενεργητικά στο εξωτερικό να πλησιάζει τα 150 δισ. ευρώ» ανέφερε στέλεχος μεγάλης τράπεζας με βαθιά γνώση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελβετίας.
Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει, πως ειδική έρευνα διεθνούς οίκου υπολόγισε ότι το 2008, πριν δηλαδή από την κορύφωση της μεγάλης κρίσης, υπήρχαν στην Ελβετία ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια επενδεδυμένα σε διάφορα ενεργητικά ύψους 120 δισ. ευρώ περίπου. Μάλιστα τραπεζικά στελέχη στην Ελβετία που διαχειρίζονταν σημαντικά ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια υπολόγιζαν ότι το συνολικό ποσό ίσως να είναι μεγαλύτερο.
Τοποθετήσεις
Δεδομένου τώρα ότι οι αξίες ανέκαμψαν τα τελευταία χρόνια και έχουν υπερκαλύψει τις απώλειες της κρίσης και ότι από τα 70 δισ. ευρώ μειώσεις των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών στα χρόνια του μνημονίου τα 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι κατευθύνθηκαν για επενδυτικούς σκοπούς στο εξωτερικό, τότε το συνολικό ποσό των ελληνικών συμφερόντων τοποθετήσεων στο εξωτερικό και κυρίως στην Ελβετία δείχνει εύλογα να κυμαίνεται στα 150 δισ. ευρω.
«Προφανώς το ποσό αυτό δεν αφορά απλές καταθέσεις, όπως αναφέρεται κατά καιρούς, καθώς αυτοί που διαθέτουν τέτοιες περιουσίες προφανώς και επενδύουν με καλύτερο τρόπο τα χρήματά τους» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι οι τοποθετήσεις σε καταθετικά προϊόντα δεν ξεπερνούν το 35% του χαρτοφυλακίου τους.
Συνολικά πάντως οι κροίσοι αυτού του κόσμου συνεχίζουν να αυξάνουν την περιουσία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει της τελευταίας έρευνας για τον πλούτο από τη Wealth-X, μια εταιρεία που συγκεντρώνει πληροφορίες για τους πλούσιους αυτού του κόσμου για λογαριασμό και των τμημάτων αξιοποίησης περιουσίας των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, αλλά και στοιχείων της ελβετικής τράπεζας UBS, οι δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 60% περίπου και από 1.360 άτομα το 2009 έφθασαν τα 2.170 το 2013 και αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2.356 άτομα το 2014.
Οι περιουσίες


Η περιουσία τους επίσης υπερδιπλασιάστηκε το ίδιο διάστημα, καθώς από τα 3,1 τρισ. δολ. το 2009 ξεπέρασε τα 6,5 τρισ. δολ. το περασμένο έτος, ποσό που αντιστοιχεί στο τρίτο μεγαλύτερο ΑΕΠ παγκοσμίως, υπολειπόμενο μόνο αυτών των ΗΠΑ και της Κίνας. Συνολικά επίσης οι εκατομμυριούχοι παγκοσμίως με περιουσία όμως μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολ. αυξήθηκαν το 2013 κατά 6,3% σε σχέση με το 2012 στα 199.235 άτομα, κυρίως εξαιτίας της αύξησης κατά 10.000 ατόμων των αντίστοιχων εκατομμυριούχων στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη… της κρίσης χρέους. Στις σχετικές λίστες των Wealth-X και UBS συμπεριλαμβάνονται και 559 έλληνες κροίσοι με συνολική περιουσία 76 δισ. δολ.
Οι εννέα είναι δισεκατομμυριούχοι, ενώ οι υπόλοιποι διαθέτουν προσωπική περιουσία άνω των 30 εκατ. δολ. Συνολικά μάλιστα οι έλληνες εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι παρότι το 2013 διανύσαμε τον έκτο χρόνο ύφεσης είδαν την περιουσία τους μεγεθύνεται κατά 20% τον τελευταίο χρόνο, ενώ σε ποσοστό οι έλληνες κροίσοι αυξήθηκαν κατά 11%. Στην Ευρώπη διαμένουν οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι (766 άτομα), ωστόσο στη Βόρεια Αμερική συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος πλούτος (2,15 τρισ. δολάρια).
Μεταξύ των χωρών που απέκτησαν περισσότερους δισεκατομμυριούχους τον τελευταίο χρόνο είναι και η Γερμανία, με συνολικά 148 κροίσους, τη στιγμή που στις ΗΠΑ καταγράφονται 515 και στην Κίνα 157 δισεκατομμυριούχοι. Ως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας σύμφωνα με τη Wealth-X, οι δισεκατομμυριούχοι θα αυξηθούν κατά 80%, φθάνοντας τους 3.873, ενώ οι χώρες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους σήμερα είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Ελβετία, η Βραζιλία, η Τουρκία, ο Καναδάς, τα ΗΑΕ και η Ιαπωνία.
Οι τοπ 10 δισεκατομμυριούχοι με τη μεγαλύτερη αξία οικονομικής επιρροής σύμφωνα με τις WEALTH-X και UBS είναι ο William Henry Gates III με 261 δισ. δολ. και βασική εταιρεία το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ο William Albert Ackman με 194 δισ. δολ. της Pershing Square Capital Management, ο Eli Broad με 148 δισ. δολ. της The Broad Foundations, ο Warren Edward Buffet με 146 δισ. δολ. της Berkshire Hathaway, ο Peter George Peterson με 145 δισ. δολ. της Blackstone Group, ο Michael Terry Duke με 136 δισ. δολ. της Wal-Mart Stores, ο Keith Rupert Murdoch με 133 δισ. δολ. της News Corporation, ο Thomas Boone Pickens με 132 δισ. δολ. της BP Capital Management, η Linda S. Wolf με 131 δισ. δολ. της Wal-Mart Stores και ο James W. Breyer με 127 δισ. δολ. της Accel Partners.
Το 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Credit Suisse, από την «πυραμίδα του παγκόσμιου πλούτου» προκύπτει ότι το 8,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ συνολικά 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 68,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν μόλις το 3% (7,3 τρισ. δολ.) του παγκόσμιου πλούτου, ο οποίος μάλιστα προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 40% τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 334 τρισ. δολ. ως το 2018.


Κέρδη και από τους… θανάτους
Βλέπουν ευκαιρίες στην αύξηση της ζήτησης για… κρεματόρια και νεκροταφεία

Για τους δισεκατομμυριούχους αυτού του κόσμου πέντε συγκεκριμένες «τάσεις» –η γεωργία, η παχυσαρκία, η λειψυδρία, η γήρανση του πληθυσμού, καθώς και η στροφή προς τη ρομποτική και τον αυτοματισμό –θα επηρεάσουν στο μέλλον αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Αν και η συνολική έκταση της καλλιεργήσιμης γης έχει αυξηθεί κατά 10% τα τελευταία 20 χρόνια, η καλλιεργήσιμη γη ανά κάτοικο έχει μειωθεί κατά περίπου 17%, ενώ την ίδια ώρα η κατά κεφαλήν κατανάλωση τροφίμων αυξάνεται. Ετσι οι ευκαιρίες σε επιχειρήσεις βελτίωσης της γεωργικής παραγωγής, εξοπλισμού, αγροχημικών και γενετικά τροποποιημένων προϊόντων μακροπρόθεσμα θα πολλαπλασιαστούν.
Εν τω μεταξύ σε παγκόσμιο επίπεδο οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι αυξάνονται με ρυθμό ταχύτερο αυτών που… υποσιτίζονται. Ετσι οι κροίσοι αυτού του κόσμου βλέπουν ευκαιρίες στην ανάπτυξη φαρμάκων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας αλλά και σε εταιρείες αθλητικών ειδών, βιολογικών τροφίμων κτλ. Επίσης, καθώς το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει ως το 2030 σε αστικές περιοχές, θα αυξηθεί η ανάγκη για νέες επενδύσεις στον τομέα της ποιότητας και της παροχής νερού. Παράλληλα οι μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που… θα πεθαίνουν κάθε χρόνο θα αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1970. Ετσι λέγεται ότι… επενδυτικές ευκαιρίες θα παρουσιαστούν σε διάφορους τομείς καθώς η ζήτηση για… κρεματόρια και νεκροταφεία μάλλον θα αυξάνεται.
Τέλος, η ανάπτυξη της ρομποτικής και του αυτοματισμού θα αυξάνεται υποστηριζόμενη από τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των μισθών στις αναδυόμενες αγορές.
Τέλος, οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε private equity και hedge funds ώστε να αντισταθμίζουν τα ρίσκα τους στην, όπως την αποκαλούν, μετά Lehman εποχή.

Τα πάθη, οι πόλεις και τα πανεπιστήμια
Αυτοδημιούργητο είναι το 60% των δισεκατομμυριούχων του κόσμου – Πού επενδύουν

Ο μέσος δισεκατομμυριούχος με αξία περιουσίας γύρω στα 3 δισ. δολάρια διακρατά 18% της περιουσίας ή 545 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Αυτό το «μαξιλαράκι» ρευστότητας πάνω από μισό δισ. δολάρια είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση, πριν από πέντε χρόνια. Το 42% του χαρτοφυλακίου του είναι τοποθετημένο σε εταιρείες συμμετοχών, το 35% σε μετοχές, το 3% σε ακίνητα και το 2% σε επενδύσεις πολυτελείας.
Τα μεγαλύτερα πάθη των δισεκατομμυριούχων αφορούν την τέχνη, τα αεροπλάνα, τα ακριβά ακίνητα, τα ταξίδια και το γκολφ . Αν τώρα αναζητήσουμε τα πανεπιστήμια από τα οποία αποφοίτησαν οι δισεκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου, θα δούμε ότι η μεγαλύτερη δεξαμενή δισεκατομμυριούχων (52) προέρχεται από το Harvard, ενώ ακολουθούν το University of Pennsylvania (28), το Stanford University (27), το New York Univesity (17) και το Columbia University (15).
Ανδρες – γυναίκες

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι αποτελούν το 60% του πληθυσμού τους, το 20% έχει κληρονομήσει την περιουσία του, ενώ το υπόλοιπο 20% αύξησε την κληρονομιά του. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι αποκαλούμενοι τέσσερις «mega-δισεκατομμυριούχοι» (ο Bill Gates, ο Carlos Slim, ο Amancio Ortega και ο Warren Buffet), με προσωπική περιουσία άνω των 50 δισ. δολαρίων, είναι αυτοδημιούργητοι. Το 87% των δισεκατομμυριούχων και το 88% των εκατομμυριούχων είναι άνδρες, αλλά ο μέσος όρος του πλούτου των γυναικών δισεκατομμυριούχων είναι ελαφρώς υψηλότερος από αυτόν των αντρών συναδέλφων τους (3,2 δισ. δολάρια έναντι 3 δισ. δολαρίων).
Συνολικά επίσης μόλις 17% των γυναικών δισεκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητες, με το 71% να έχει απλώς κληρονομήσει τον πλούτο τους. Ο μέσος δισεκατομμυριούχος έχει 2,1 παιδιά, ένα ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό από το 2,2 παιδιά που έχουν οι εκατομμυριούχοι. Υπάρχει βέβαια και ένα 15% των δισεκατομμυριούχων με τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά, ενώ ένας δισεκατομμυριούχος από τη Μέση Ανατολή έχει 24 παιδιά!
Οι πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους είναι η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, η Μόσχα, το Λονδίνο, το Μουμπάι, η Σιγκαπούρη, το Πεκίνο, το Παρίσι, το Ριάντ και το Ντουμπάι. Παράλληλα έρευνα της Knight Frank προβλέπει ότι την επόμενη δεκαετία οι εκατομμυριούχοι με διαθέσιμα άνω των 30 εκατ. δολαρίων θα αυξηθούν κατά 50% φθάνοντας τους 286.000.
Οι εκατομμυριούχοι στην Ασία θα αυξηθούν κατά 88%, ενώ στον παλαιό δυτικό κόσμο, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η αντίστοιχη αύξηση θα περιοριστεί λίγο πάνω από το 30%, δεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν τη μεταφορά πλούτου που παρατηρείται σήμερα στον κόσμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ