Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν τα λουκέτα στις βιομηχανίες χάλυβα, οι οποίες εδώ και τρία χρόνια διαμαρτύρονται για το ακριβό ενεργειακό κόστος το οποίο τις καθιστά μη ανταγωνιστικές σε σχέση με τους ξένους σιδεράδες.
Μετά τη Χαλυβουργική του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, που έθεσε σε διαθεσιμότητα για ενάμιση μήνα 200 εργαζομένους στο εργοστάσιο της Ελευσίνας, σήμερα το σωματείο του εργοστασίου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, συμφερόντων της οικογένειας Μάνεση, ενημερώθηκε ότι η διοίκηση θα υποβάλει αύριο αίτημα ομαδικών απολύσεων στο υπουργείο Εργασίας.


Υψηλό ενεργειακό κόστος

Το εργοστάσιο είναι κλειστό εδώ και δύο χρόνια λόγω έλλειψης παραγγελιών και υψηλού ενεργειακού κόστους και η διοίκηση έκρινε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να συνεχίσει να απασχολεί τους 120 εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι για τρεις μήνες τον χρόνο αμείβονται με τη μέθοδο της διαθεσιμότητας και εννέα μήνες απασχολούνται με τη μέθοδο της εκ περιτροπής εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεσμεύτηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση να υποβάλουν με τη σειρά τους αντιπρόταση, που δεδομένων των συνθηκών εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Η Χαλυβουργία Ελλάδος διατηρεί εργοστάσιο και στον Βόλο, το οποίο λειτουργεί μόνο βράδυ και οι περίπου 360 εργαζόμενοι αμείβονται με εκ περιτροπής εργασία.
Η μεγαλύτερη ελληνική χαλυβουργία, η Σιδενόρ, με δύο εργοστάσια σε Θεσσαλονίκη και Βόλο, λειτουργεί επίσης μόνο βράδυ και Σαββατοκύριακα και οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών που φθάνουν ως και το 40%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη μονάδα του κλωστοϋφαντουργικού τομέα ενδέχεται να ανακοινώσει ανάλογα μέτρα, σε περίπτωση που αυξηθεί το τέλος ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι βιομηχανίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το πρόβλημα των ελληνικών χαλυβουργιών είναι διττό. Από τη μία έχουν να αντιμετωπίσουν τη μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά κατά 85% και από την άλλη δεν μπορούν να κάνουν εξαγωγές αφού το ενεργειακό κόστος που αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού κόστους παραγωγής σε πολλές περιπτώσεις είναι διπλάσιο σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.


Παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ελληνική χαλυβουργία πληρώνει 80 ευρώ τη μεγαβατώρα έναντι 35 – 40 ευρώ των ευρωπαίων ανταγωνιστών της. Τα περίπου 55 ευρώ είναι το κόστος της ΔΕΗ και τα υπόλοιπα φόροι και τέλη, όπως Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΕΤΜΕΑΡ, τέλη δικτύου και από 1/1/2013 τέλη διοξειδίου του άνθρακα.
Παράλληλα, το κόστος του φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί.
Η κυβέρνηση έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα με το μαζικό φαινόμενο αποβιομηχάνισης και εξετάζει μέτρα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους. Θέση πήρε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επισκεπτόμενος το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσε πως «θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».
Μεταξύ αυτών θα είναι η εφαρμογή του νόμου για τη διακοψιμότητα (πριμοδότηση των μεγάλων βιομηχανιών που μειώνουν την κατανάλωση όταν η ζήτηση για ρεύμα φέρνει το σύστημα στα όριά του) που έχει ψηφιστεί αλλά δεν έχει εφαρμοστεί. Επίσης, σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις για τη συμφωνία με την Gazprom για τη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 17 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus