Οι διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών για το «αξιοθαύμαστο έργο» του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης αλλά και οι αναφορές σε ξένα ΜΜΕ για «ύποπτες σχέσεις του με σέρβους παραστρατιωτικούς» πολλαπλασιάζουν τα ερωτήματα για τη δραστηριότητα, τις διασυνδέσεις και την υποστήριξη της συγκεκριμένης ΜΚΟ λίγες ώρες μετά την άσκηση σχετικών διώξεων και την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για παράνομη επιδότηση την περίοδο 2000-2004 με εννέα εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στους διωκομένους αναφέρεται ότι είναι εν ενεργεία πρέσβεις σε Ασία και Αφρική οι οποίοι την επίμαχη περίοδο υπηρετούσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αλλά και επιτετραμμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αφρική.
«Το Βήμα» είχε αποκαλύψει από τις αρχές του 2012 τη σχετική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και ο κ. Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της ΜΚΟ και τώρα βασικός κατηγορούμενος, είχε τότε αναφέρει ότι «το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και έχει προχωρήσει στη συλλογή ναρκών από περιοχές συνολικής έκτασης 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες στη Βοσνία, στον Λίβανο και σε άλλες χώρες. Συνολικά στα συνεργεία αποναρκοθέτησης είχαν απασχοληθεί 400 άτομα που προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις». «Η σχετική επιχορήγηση» παραδέχεται ο κ. Τζεβελέκος «μας δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και προέρχεται από τα κοινοτικά κονδύλια που δίνονται στη χώρα μας για ανθρωπιστική βοήθεια προς τρίτες χώρες. Μας έχουν ζητήσει να δώσουμε στοιχεία για τη δραστηριότητα της ΜΚΟ, το πρόβλημα όμως ήταν ότι από το 2004 είχαμε περαιώσει τη δράση μας, είχαμε αδειάσει τα γραφεία μας στην οδό Ηλιδος στην Αθήνα και είχαμε πετάξει τα σχετικά παραστατικά των συναλλαγών μας. Εκτιμώ όμως ότι αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών (σ.σ.: εναντίον τότε υπαλλήλων της οποίας ασκήθηκαν διώξεις) θα έχει αντίγραφα…».

Η συνεχής ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης είχε μάλιστα απασχολήσει από την περίοδο 2002-2003 και τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στον Λίβανο, όπου πραγματοποιείτο, στην περιοχή Ναμπατίγε, μεγάλο έργο αποναρκοθέτησης. Τότε είχαν ζητηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περισσότερα στοιχεία για τη συμμετοχή της συγκεκριμένης ΜΚΟ. Ωστόσο, σε δελτίο Τύπου του ΥΠΕΞ τον Οκτώβριο του 2003 επισημαινόταν ότι «μία από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι το έργο αποναρκοθέτησης στην περιοχή Ναμπατίγε του Ν. Λιβάνου. Υπεύθυνη για την πορεία και την πρόοδο του έργου αυτού είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης. Είχαμε πρόσφατα την εξαιρετική τιμή η δράση αυτή να τύχει αναφοράς στην Εκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Προσωρινή Δύναμη στον Λίβανο (UNIFIL), όπως κατατέθηκε και εξετάζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Μάλιστα το 2002 υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών είχαν μεταβεί στον Λίβανο και συναντήθηκαν με τους υπευθύνους της συγκεκριμένης ΜΚΟ.
Παλαιότερα είχαν υπάρξει αιχμηρές αναφορές σε σερβικά ΜΜΕ για σχέσεις της συγκεκριμένης, ελεγχόμενης τώρα, ΜΚΟ με σέρβους παραστρατιωτικούς που σχετίζονταν με τον συλληφθέντα πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς αλλά και τον συνεργάτη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «Αρκάν», ο οποίος δολοφονήθηκε το 2000 στο Βελιγράδι. Πολλοί μιλούσαν για «περίεργη συμπόρευση των μελών της ΜΚΟ με σέρβους παραστρατιωτικούς». Στελέχη όμως του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης σημείωναν ότι «πράγματι υπήρξαν επαφές με τα άτομα αυτά, αλλά αυτές έγιναν προκειμένου να μας βοηθήσουν να βρούμε ένα όχημα με δορυφορικά συστήματα που μας είχαν κλέψει στη διάρκεια αποναρκοθετήσεων στη Βοσνία».

Αναφέρεται τέλος ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας είναι τώρα και άλλες ΜΚΟ όπως η «Αλληλεγγύη», της οποίας εκπρόσωπος είναι ένας δικηγόρος (έχει επιχορηγηθεί την περίοδο 2002-2004 με το ποσό των 7.100.000 ευρώ), και το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα» (ιδρύθηκε το 1991, έχει έδρα στη Λάρισα, διατηρεί παράρτημα στην Αθήνα και έχει λάβει συνολικά 2.400.000 ευρώ). Επιπλέον ελέγχονται το ελληνικό παράρτημα –ιδρύθηκε το 2004 –του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, το Ιδρυμα Αγά Χαν και η Οικολογική Κίνηση Δράμας.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 17 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus