Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ έχει υλοποιήσει την τελευταία πενταετία η Τέρνα Ενεργειακή, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, με αποτέλεσμα όσο ωριμάζουν οι επενδύσεις τόσο να ενισχύονται οι ρυθμοί ανάπτυξης.
Η Τέρνα Ενεργειακή είναι μια καθετοποιημένη εταιρεία στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με δραστηριότητα την ανάπτυξη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Οι βασικοί τομείς ΑΠΕ στους οποίους ήδη δραστηριοποιείται η εταιρεία είναι η αιολική ενέργεια, τα υδροηλεκτρικά έργα, η ηλιακή ενέργεια (φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά έργα), καθώςκαι η διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, των αποβλήτων και της βιομάζας.
Πρόσφατα κέρδισε το πρώτο έργο με τη μορφή σύμπραξης δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου. Ειδικότερα, στους νομούς Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας (Αχαΐα και Ηλεία ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος) θα εγκατασταθούν τρεις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και δύο σταθμοί μεταφόρτωσης.
Εντονη παρουσία στο εξωτερικό


Η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στο εξωτερικό, καθώς διαθέτει πάρκο ΑΠΕ στις ΗΠΑ, τρία πάρκα στην Πολωνία που σύντομα θα γίνουν τέσσερα και επίσης τρία πάρκα στη Βουλγαρία.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 508 MW. Ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 266 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 74 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Ταυτόχρονα, διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 290 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Συνολικά, η εταιρεία λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 798 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και στην Αμερική. Στόχος της εταιρείας είναι, στο τέλος του 2014, να έχει σε λειτουργία ή υπό κατασκευή σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς της περίπου 1.000 MW έργων ΑΠΕ.
Η εταιρεία διαθέτει επίσης άδειες παραγωγής για επιπλέον 1.630 MW αιολικών πάρκων και για 748 MW υδροηλεκτρικών έργων. Η μητρική ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ σύναψε πρόσφατα στρατηγική συμφωνία με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία York Capital ύψους 100 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η York απορρόφησε ομολογιακό 68,3 εκατ. ευρώ και θα καλύψει αύξηση κεφαλαίου 21,4% της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και θα αποκτήσει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου. Στη συμφωνία εντάχθηκε και η Τέρνα Ενεργειακή, καθώς η York απέκτησε το 3% του μετοχικού της κεφαλαίου από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έναντι 10,3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα και η θυγατρική να αποκτήσει με τη σειρά της έναν ισχυρό κεφαλαιακά σύμμαχο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου του 2013, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 102,5 εκατ. ευρώ, έναντι 88,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012, αυξημένες κατά 16,0% κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από την ενεργειακή δραστηριότητα της εταιρείας, συνεπεία της μεγαλύτερης εγκατεστημένης ισχύος, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εσοδα 78,5 εκατ. ευρώ


Τα έσοδα από τον τομέα της ενέργειας ανήλθαν σε 78,5 εκατ. ευρώ έναντι 55,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012, αυξημένα κατά 41,3%.
Οι πωλήσεις του κατασκευαστικού τομέα της εταιρείας προς τρίτους διαμορφώθηκαν στα 24,1 εκατ. ευρώ έναντι 32,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012, μειωμένες κατά 26,9%.
Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθε σε 52,9 εκατ. ευρώ, έναντι 40,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αυξημένη κατά 30,6%. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 30,7 εκατ. ευρώ έναντι 27,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,6%. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα9,6 εκατ. ευρώ, έναντι 12,3 εκατ. ευρώ το περυσινό διάστημα.
Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες προ μεταβολών του κεφαλαίου κίνησης ανήλθαν σε 52,8 εκατ. ευρώ έναντι 40,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η καθαρή δανειακή θέση του ομίλου (τραπεζικός δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) διαμορφώθηκε στα 287,7 εκατ. ευρώ. Στον όμιλο απασχολούνται 183 εργαζόμενοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ