«Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, θα επιτύχει εφέτος, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα.
Πλεόνασμα το οποίο, σε διαρθρωτικούς όρους, είναιτο υψηλότεροστην Ευρώπη. Εργαζόμαστε συστηματικά,μέχρι την τελευταία στιγμή, για την επίτευξη του υψηλότερου αποτελέσματος αλλά και τη βιωσιμότητά του».

Αυτό ανέφερε την Πέμπτη ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνοντας ταπροσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013.

Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι παρά τα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού, το πρόγραμμα έχει αποτύχει σε τρία σημεία: α. Στη μείωση της ανεργίας, β. στην καταπολέμηση της φτώχειας και γ. στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ειδικότερα:
1ον.Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό.
Τοπρωτογενές πλεόνασμα, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA-95) σύμφωνα με τοοποίοόλες οι χώρες της Ευρώπης αποστέλλουν στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, διαμορφώθηκε περίπουστα2,7 δισ. ευρώή στο1,5% του ΑΕΠ.
Εάν εξαιρέσουμε τα έσοδα από ταSMPsτης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο1,2 δισ. ευρώή στο0,7% του ΑΕΠ.
Το ενδεκάμηνο του 2012 υπήρξεπρωτογενές έλλειμμα1,4 δισ. ευρώή0,7% του ΑΕΠ.
Καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης,3,9δισ. ευρώσύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, και περίπου800 εκατ. ευρώσύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Όταν στόχος ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Και σε αυτές τις νέες εκτιμήσεις συμφωνείη Τρόικα.
Επαναλαμβάνω ότι η διαφορά μεταξύ του πρωτογενούς πλεονάσματος με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών και με τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής αποτυπώνεται στονΠίνακα 3.3 του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα κατά το Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAsκαιSMPs).
Αυτή η διάκριση γίνεται και σε όλες τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2ον.Τοέλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμούμειώθηκε.
Διαμορφώθηκε στα3,2 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν12,9 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπουυπέρ-τετραπλάσιο.
Το έλλειμμα, συνεπώς, κατά το εφετινό ενδεκάμηνο, μειώθηκε στο1,8% του ΑΕΠ, από6,6% του ΑΕΠπου ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
3ον.Τα καθαρά έσοδα τουΤακτικούΠροϋπολογισμού διαμορφώνονται περίπου στα περυσινά επίπεδα, και κοντά στους επικαιροποιημένους στόχους που έχουν τεθεί.
Στόχοι οι οποίοι είναι πλέον υψηλότεροι από τιςαρχικές και μεταγενέστερεςεκτιμήσεις που είχαμεστον περυσινό Προϋπολογισμόκαι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμααντίστοιχα.