Η αύξηση με γεωμετρική πρόοδο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λόγω της αποδεδειγμένης αδυναμίας των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών.
Μήνα με τον μήνα ο αριθμός των πολιτών που δεν προσέρχονται στις τράπεζες να πληρώσουν τα χρέη τους, που αφορούν είτε τον φόρο ακινήτων είτε τον φόρο εισοδήματος είτε τα τέλη κυκλοφορίας και τους φόρους πολυτελείας, αυξάνεται καθώς, όπως επισημαίνουν λογιστές, τους τελευταίους μήνες τα χτυπήματα της Εφορίας είναι διαδοχικά.
Βλέποντας αυτή την εικόνα το υπουργείο Οικονομικών έστειλε πριν από λίγες εβδομάδες σε περίπου 2.500.000 οφειλέτες ηλεκτρονική επιστολή που ουσιαστικά καλούσε τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες να προχωρήσουν εντός 15 ημερών σε ρύθμιση των χρεών τους (είτε τμηματικά είτε με εφάπαξ εξόφληση), διαφορετικά οι έφοροι θα προχωρήσουν σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Δηλαδή, σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έσπευσε χθες να διευκρινίσει μέσω της συχνότητας του ΒΗΜΑ FΜ ότι όσοι πληρώνουν κάθε μήνα κάποιο ποσό «έναντι» δεν κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Από την άλλη, όμως, για όποιον δεν μπει καν στη διαδικασία να καταβάλλει 15 ή 20 ευρώ τον μήνα θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Το ερώτημα όμως είναι για ποιους θα ενεργοποιηθούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Η απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος δήλωσε ότι οι εντολές που έχουν δοθεί στους εφοριακούς είναι να κυνηγήσουν τα μεγάλα «ψάρια» και όχι τους μικροοφειλέτες. Δηλαδή, ουσιαστικά εκείνους που χρωστούν στο κράτος πάνω από 5.000 ευρώ.
Τρόποι πληρωμής


Βάζοντας κάποιος στην τράπεζα μέσω της «ταυτότητας οφειλής» που θα εκτυπώσει από το σύστημα Taxisnet ένα μικρό ποσό δεν θα θεωρείται ασυνεπής οφειλέτης και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρεί σε κατασχέσεις ποσών από τις καταθέσεις που βρίσκονται στις τράπεζες ούτε θα κατάσχονται εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.
Αλλωστε ο φορολογούμενος που θα μπει με τους κωδικούς πρόσβασης στην προσωπική σελίδα που διατηρεί στο σύστημα Taxisnet θα διαπιστώσει όταν αναζητήσει τις προσωπικές του οφειλές ότι υπάρχει ένα μήνυμα που αναφέρει τα εξής: «Προσοχή: η ταυτότητα οφειλής ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της. Μπορείτε να πληρώνετε μέρος ή το σύνολο αυτής κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛΤΑ».
Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση για να πληρώσει μέρος ή το σύνολο της οφειλής.
Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζει μέσω της προσωπικής σελίδας που διατηρεί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ δεν συμψηφίζονται με φορολογικές οφειλές ούτε φυσικά κατάσχονται.
Επίσης ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «ακόμη και αν κάποιος δεν έχει τους τυπικούς όρους να ανταποκριθεί είτε στην πάγια ρύθμιση για «φρέσκα» χρέη είτε στη ρύθμιση των 48 δόσεων για τα παλιά, αν έρχεται και δίνει έναντι ένα ποσό που μπορεί αλλά το δίνει, αυτό το λαμβάνουμε υπόψη και το παρακολουθούμε. Αν δεν γίνει αυτό, προχωράμε σε μέτρα αλλά ξεκινάμε από τα μεγάλα χρέη».
Σήμερα για να ενταχθεί κάποιος στην πάγια ρύθμιση θα πρέπει να έχει χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2013 και μπορεί να τα εξοφλήσει σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις. Για τα παλαιότερα χρέη ο αριθμός των δόσεων είναι 48, ενώ μπορούν να φθάσουν τις 100 αν το χρέος είναι ως 5.000 ευρώ και το εισόδημα του φορολογουμένου αρκετά χαμηλό.
Ρυθμίσεις


Οπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «η άτυπη αυτή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών βασίζεται σε έναν γενικευμένο κανόνα ο οποίος προβλέπει ότι η Εφορία μπορεί να θεωρεί μια οφειλή τακτοποιημένη ακόμη κι αν αυτή δεν έχει υπαχθεί επισήμως σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις, εφόσον ο φορολογούμενος συμφωνήσει να καταβάλλει κάθε μήνα ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2%-3% του συνολικού οφειλόμενου ποσού».
Με αυτόν τον τρόπο η οφειλή σταδιακά θα αρχίσει να απομειώνεται χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών και αιτήσεων. Το 2% ή 3% της συνολικής οφειλής σημαίνει στην πράξη ότι το ληξιπρόθεσμο χρέος θα εξοφληθεί σε 50 ή 33 δόσεις αντιστοίχως. Οσοι όμως ενταχθούν βάσει εισοδημάτων σε ρύθμιση των 100 δόσεων θα καλούνται να καταβάλλουν κάθε μήνα ένα ποσό πολύ χαμηλότερο.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 28 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus