Μέτοχος της Wind Hellas ενδέχεται, όπως όλα δείχνουν, να καταστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2014 ο επιχειρηματίας κ. Π. Γερμανός, σε μια χρονιά που εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει το τελικό «ξεκαθάρισμα» της αγοράς των τηλεπικοινωνιών της χώρας και θα καθορίσει την οριστική θέση των εταιρειών της σταθερής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», η συνεργασία μεταξύ της Wind και των Public του ομίλου Olympia Development, που ελέγχεται από τον κ. Γερμανό, βαίνει καλώς και ακολουθεί πιστά το αρχικό χρονοδιάγραμμα, παρά την ύφεση στην οικονομία.
Επιστροφή


Μάλιστα, όπως μεταδίδουν στελέχη της αγοράς, η συνεργασία μεταξύ τους θα επιταχυνθεί καθώς τους επόμενους μήνες θα συνεχιστεί η διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων Public και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ έρχονται και τα Χριστούγεννα, όπου κατά παράδοση η καταναλωτική δαπάνη αυξάνεται σημαντικά.
Ετσι, με βάση αυτές τις παραδοχές, εξηγούν, η επίτευξη των στόχων του κοινού εγχειρήματος Wind και Olympia Development αποτελεί ένα λογικότατο ενδεχόμενο, η πραγματοποίηση του οποίου θα καταστήσει τον κ. Γερμανό μέτοχο της Wind και θα σηματοδοτήσει με τον πλέον επίσημο τρόπο την επιστροφή του στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Πρακτικά, αν ο «λογαριασμός» στο πρώτο τρίμηνο του 2014 δείξει ότι όλα προχώρησαν σύμφωνα με τους στόχους της κοινής προσπάθειας, ο επιχειρηματίας θα βρεθεί με ποσοστό 2,5% της Wind.
Στελέχη και των δύο εταιρειών επιβεβαιώνουν ότι έχουν δει διαφορά από τη συγκεκριμένη σύμπραξη καθώς τα μεν Public διευρύνουν την γκάμα τους με ένα είδος πρώτης ανάγκης όπως οι τηλεπικοινωνίες, ενώ η Wind αποκτά προνομιακή θέση στη λιανική και πρόσβαση σε περισσότερα σημεία πώλησης. Μάλιστα φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση τα Public «παίζουν» μόνα τους στην αγορά, τονίζουν πηγές κοντά στο εγχείρημα, και σημειώνουν ότι το ετερόκλητο κοινό τους αποτελεί «μαγνήτη» για τη Wind προκειμένου να απευθυνθεί σε συνδρομητές άλλων δικτύων.
Πάντως, πηγές με γνώση της υπόθεσης σημειώνουν ότι όσο περισσότερο αναπτύσσεται το δίκτυο των Public τόσο πιο κοντά θα έρθει ο στόχος κατάκτησης μεριδίων της αγοράς. Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με στελέχη της Olympia Development, θα ανοίξουν άλλα έξι καταστήματα Public, τρία εκ των οποίων σε Κορυδαλλό, Κέρκυρα και Αγρίνιο. Η επέκταση των Public γίνεται σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων για επέκτασή τους, απορρόφηση του δικτύου καταστημάτων Multirama (λειτουργεί πια διαδικτυακά) και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, που οδήγησε αθροιστικά σε 35 καταστήματα μέσα σε ενάμιση χρόνο ή αλλιώς στον τετραπλασιασμό των Public.
Πάντως, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του συμβούλου Διοίκησης Ομίλου Εταιρειών Πάνου Γερμανού κ.Ι. Καραγιάννη, στο τέλος του 2013 θα λειτουργήσουν 50 καταστήματα Public.
Η συμφωνία


Σύμφωνα με την κοινή συμφωνία, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, ο κ. Γερμανός θα φτάσει να ελέγχει σε βάθος τετραετίας το 10% της Wind. Το ντιλ των δύο εταιρειών έχει ισχύ 15 ετών και προβλέπει την αποκλειστική διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών Wind από το δίκτυο της Olympia Development, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ευρύτερες εμπορικές συνέργειες έναντι δωρεάν παραχώρησης πακέτου μετοχών ως και 10% από την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ως το 2016. Επίσης η ωρίμανση της συμφωνίας συνδέεται με τον τζίρο των καταστημάτων αλλά και τις νέες συνδέσεις κινητής και σταθερής, γι’ αυτό και προχωρεί βήμα-βήμα.
Ας σημειωθεί ότι o κ. Γερμανός είναι μέτοχος της εταιρείας κινητής της Πολωνίας PLAY, η ταχύτητα ανάπτυξης της οποίας έχει αποτελέσει πρωτοφανές φαινόμενο στα τηλεπικοινωνιακά πράγματα της Ευρώπης. Παράλληλα η εταιρεία Westnet, την οποία ελέγχει, αποτελεί βασικό προμηθευτή στη χονδρική τεχνολογικών προϊόντων. Και κάπως έτσι μπορεί να έχει συνέργειες σε πολλαπλά επίπεδα.

Καθοριστικό το 2014 για τις τηλεπικοινωνίες
Ως το καλοκαίρι θα κριθεί η τύχη της ελληνικής αγοράς αλλά και το μέλλον της Forthnet

Και αν η πιθανή μετοχική είσοδος του κ. Γερμανού στο παιχνίδι των τηλεπικοινωνιών έχει υψηλό συμβολισμό, τον Ιούλιο του 2014 θα «κληρώσει» για το μέλλον της Forthnet, η οποία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για τη συγκέντρωση στην αγορά.
Η Wind έχει αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) που αντιστοιχεί στο 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet, μετά την εξαγορά του εν λόγω ποσοστού, που ανήκε στους Ολλανδούς της Cyrte Investments και αντιστοιχεί σε 3,5 εκατ. μετοχές, από την κυπριακή Fine Life του νομικού κ. Φ. Πιτταντζήστις 17Ιουλίου έναντι 1,1 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή, βρέθηκε με σχεδόν το ένα τρίτο της εταιρείας με 3,8 εκατ. ευρώ.
Αυτή η κίνηση, η οποία έβαλε το πόδι της Wind στη Forthnet, φέρνει τους Αραβες της ΕΙΤ, οι οποίοι διαθέτουν το 41% της εταιρείας, προ των ευθυνών τους. Στελέχη της Forthnet σημειώνουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται επί δύο χρόνια, θα προχωρήσει κανονικά και τονίζουν την αισιοδοξία τους για τις εξελίξεις.
Ωστόσο, πηγές της αγοράς διαπιστώνουν ότι η παρουσία της Wind ίσως αποθαρρύνει τον μεγαλομέτοχο της Forthnet από το να βάλει λεφτά. Η κίνηση της Wind είναι «ανάχωμα» στην είσοδο άλλων «παικτών» και βοηθά στο «χτίσιμο» μιας ισχυρής θέσης διαπραγμάτευσης, εξηγούν.
Αλλοι παράγοντες αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος της Wind είναι πια ρυθμιστικός, καθώς μπορεί να «μπλοκάρει» τη λήψη αποφάσεων στη Forthnet και να απομακρύνει το ενδιαφέρον άλλων παρόχων, όπως η hellas on line, η οποία ανοιχτά έχει υποστηρίξει την ανάγκη συγκέντρωσης της αγοράς με «γάμο» είτε με τη Forthnet είτε με τη Cyta, σύμφωνα με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το καλοκαίρι στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ.Αντ. Κεραστάρης.
Παράλληλα, η Forthnet δίνει «αγώνα δρόμου» για τη συγκέντρωση μεριδίου αγοράς, πουλώντας τριπλές υπηρεσίες (σταθερής, Internet και τηλεόρασης) με 30 ευρώ ανά μήνα, εκμεταλλευόμενη τις περικοπές στα προγράμματα των τηλεοπτικών καναλιών. Aλλωστε, όπως μεταδίδεται, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν έχουν πολλές επιλογές μπροστά τους, λόγω της ύφεσης, φέρνοντας ως παράδειγμα την πτώση του κύκλου εργασιών στην κινητή που έχει φτάσει το 50%.
Πάντως, από την αγορά μεταδίδεται ότι δύο θα είναι οι κρίσιμοι παράγοντες στη μοίρα της Forthnet. Ο πρώτος είναι η στάση των δανειστριών τραπεζών, οι οποίες εξετάζουν τις προτάσεις της για αναδιάταξη του χρέους, όμως θέλουν να δουν ότι διασφαλίζονται τα χρήματά τους και γι’ αυτό «ευλογούν» οποιαδήποτε κίνηση βιωσιμότητας της εταιρείας. Ο δεύτερος είναι το θέμα της Nova, για την απόκτηση της οποίας η Forthnet είχε φορτωθεί με σημαντικότατο δανεισμό, που ευθύνεται και για τα σημερινά της βάρη.
Στο παρελθόν η Wind είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνδρομητική τηλεόραση. Κύκλοι της αγοράς διαπιστώνουν όμως ότι αυτή η στάση ίσως να αλλάξει, καθώς η τάση της αγοράς, όπως δείχνουν οι επιδόσεις τόσο της Forthnet όσο και του ΟΤΕ, δείχνει ότι το κοινό στρέφεται προς το συνδρομητικό τηλεοπτικό περιεχόμενο. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται, άλλωστε, και η hol, η οποία παρέχει παρόμοιες υπηρεσίες με το hol my tv.
Μόνο 2,5 «παίκτες»
  • Tα μερίδια αγοράς δεν επιτρέπουν πολλές εναλλακτικές, ενώ είναι πανθομολογούμενο ότι η αγορά αντέχει 2,5 «παίκτες».
  • Στη σταθερή η Wind έχει περίπου 450.000 συνδρομητές, η hol περί τους 480.000, η Forthnet σχεδόν 600.000 και η Cyta σχεδόν 300.000. Απέναντί τους βρίσκονται τα μεγέθη του ΟΤΕ, ο οποίος έχει επιλύσει τα χρηματοοικονομικά του θέματα, απλώνεται σε διάφορους τομείς της οικονομίας και το μόνο που τον κρατάει από το να μειώσει τις τιμές και να «χτυπήσει» τον ανταγωνισμό είναι η ρύθμιση της Εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η θητεία της οποίας έχει λήξει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ